G4Media.ro

Oamenii de afaceri, după întâlnirea cu premierul Cîțu: Am solicitat înființarea unei…

Oamenii de afaceri, după întâlnirea cu premierul Cîțu: Am solicitat înființarea unei autorități unice pentru digitalizarea administrației / Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moașe, care riscă să rămână cu buricul netăiat

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) anunță, într-un comunicat, că a propus premierului Florin Cîțu înființarea unei autorități unice pentru digitalizarea administrație.

”Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moașe, care riscă să rămână cu buricul netăiat”, a spus Ionuț Simion, Președinte Amcham România.

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezentanții mediului de afaceri consideră că nu este suficient că România a bifat 30 de miliarde de euro, ci este nevoie ca proiectele să fie cu adevărat utile pentru România.

”CDR a solicitat să fie parte din grupurile de lucru pe care Guvernul le-a creat pentru identificarea și implementarea proiectelor PNRR, precum și pentru transparentizarea și prioritizarea modului de alocare a banilor”, se mai arată în comunicat.

Redăm mai jos integral comunicatul Coaliției pentru Dezvoltarea României

”Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a avut ieri prima întâlnire cu premierul Florin Cîțu și membri ai cabinetului. După ce în noiembrie CDR atransmispartidelor politiceprioritățile mediului de afaceri pentru 2021, în cadrul întâlnirii de azi CDR a reiterat aceste prioritățiși a prezentat propuneri concrete pentru ca acesteasă fie transpuse din cuvinte pe hârtie în fapte.

Din punctul nostru de vedere rețetapentru realizarea obiectivelor comune trebuie să includă: debirocratizare, digitalizare, transparență și consultare reală, din timp, cu mediul de afaceri șicu societatea civilă. „În sfârșit am trecut de tsunami-ul electoral al anului 2020 cu valurile luide promisiuni. Vrem să vedem măsuri concrete, care să ajute mediul de afaceri și societatea. Astăzi am prezentat primele propuneri. Au fost primite cu deschidere și sperăm să fie implementate rapid. Viteza de implementare este cheia acestui an”, a spus Dragoș Anastasiu, Președinte AHK România și coordonator CDR.

Urgența 0: Bugetul anului 2021 și Planul Național de Redresare și Reziliență. „România are nevoie de un buget fundamentatpe 3 piloni esențiali:

i) investiții, cu resurse financiare nu doar alocate,ci și cheltuite,

ii) menținerea controlului cheltuielilor bugetare și

iii)creșterea colectăriiși digitalizarea ca măsuri de reducere adeficituluibugetar.

Am solicitat înființarea unei autorități unice pentru digitalizarea administrației, cea mai eficientă soluție. Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moașe, care riscă să rămână cu buricul netăiat”, a spus Ionuț Simion, Președinte Amcham România.

În ceea ce privește PNRR, nu e suficient că România a bifat 30 de miliarde de euro, e nevoie ca proiectele să fie cu adevărat utile pentru România. CDR a solicitat să fie parte din grupurile de lucru pe care Guvernul le-a creat pentru identificarea și implementarea proiectelor PNRR, precum și pentru transparentizarea și prioritizarea modului de alocare a banilor

„Nu doar că avem propriile noastre propuneri de proiecte, unele chiar redactate, la cheie, cum ar fi creșterea competențelor digitale în educațieșiînadministrație, dar putem avea un aport valoros la conceperea de proiecte noi, astfel încât să fie evitate situațiile de azi, când avem proiecte care intră în coliziune cu realitatea din teren”, a spus Florin Pogonaru, Președinte AOAR.

CDR a mai propus Guvernului menținereala nivelul Secretariatului General al Guvernului a Grupului de lucru care coordonează procesul de debirocratizare a administrației. Așa cum sublinia CDR în noiembrie, cerințele legale pentru firme, indiferent de mărimea lor,au ajuns la niveluriinimaginabile, care uneori frizează absurdul.

Procesul de simplificare trebuie să înceapă acum. „Se spune că dacă vrei să îngropi un proiect faci o comisie de analiză. Noi sperăm însă ca acest lucru să nu se întâmple și caenergia mediului de afaceri să impulsioneze măsurile de simplificare de care e nevoie disperată în administrație. Am identificat în jur de 200 de măsuri pentru debirocratizare și simplificare, care însă vor trebui implementate inclusiv prin modificări legislative”, a spus Dragoș Roșca, Președinte Romanian Business Leaders.

CDR este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Digitalizare!Greu cuvant, si mai greu de pus in practica…s-ar elimina 70% din coruptie!

 2. Bune astfel de intalniri si ar trebui sa continue. Dragos Anastasiu, Marius Ghenea sunt voci importante care merita sa fie ,,auzite” ! Acum sa vedem si rezultatele….

 3. Pai avem deja Autoritatea pentru Digitalizarea României. A fost infiintata cu mare tam tam prin hotarare de guvern in 2020 si patronata timp de un an de Sabin Sarmas, speranta Clujului. Acum omul e in parlament si de ADR n-a mai auzit nimeni.

  https://www.adr.gov.ro

  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2016/04/Proiect-de-HG-privind-organizarea-funcționarea-și-atribuțiile-ADR.pdf

 4. Asa motiva ministrul Vladescu cand era intrebat de ce nu digitalizeaza ministerul, eu lucrez tot pe hartie, nu stiu sa lucrez pe calculator.
  https://ziare.com/sebastian-vladescu/ministru-finante/vladescu-isi-recapata-lingourile-de-aur-puse-garantie-in-contul-cautiunii-de-1-milion-de-euro-1593557

 5. Am spus si eu asta cu „înființarea unei autorități unice pentru digitalizare”… dar ce faci cu secretele, cum le aperi?

  • Orice e digital poate avea o semnatura. Orice accesare – o parola. Cine abuzeaza poate fi usor descoperit.