G4Media.ro

O treime din produsele agricole ”Made in Italy” sunt produse de muncitori…

Sursa foto: G4Media

O treime din produsele agricole ”Made in Italy” sunt produse de muncitori străini / Cei mai mulți sunt români, 21% din totalul agricultorilor străini

Comunitatea de lucrători agricoli străini cea mai prezentă în Italia este cea românească, cu 78.214 angajați oficiali, anunță presa italiană. Românii sunt urmați la mare distanță de indieno cu 39.021 de persoane și de marocani, cu 38.051 de muncitori.

Cu un salt de 28%, în agricultura din peninsulă se înregistrează cea mai mare rată de creștere a prezenței străinilor în fruntea întreprinderilor în ultimii cinci ani: acestea sunt datele colectate de Coldiretti pe baza datelor Unioncamere-InfoCamere actualizate până la 30 iunie 2023 privind întreprinderile străine înregistrate în Registrul întreprinderilor al Camerelor de Comerț.

Se mai observă un fenomen, creșterea proprietarilor străini, în contradicție cu reducerea generală a numărului de întreprinderi agricole conduse de italieni. În Italia există 20.175 întreprinderi agricole conduse de străini, cel mai mare număr din ultimii ani, societăți distribuite destul de eterogen pe întreg teritoriul țării. Toscana și Sicilia sunt cele două regiuni în care incidența este cea mai mare.

Prin urmare, agricultura italiană este din ce în ce mai multietnică, cu prezența, alături de numeroși fermieri „VIP” care au ales mediul rural italian, și a multor imigranți care, după o experiență ca angajați, au reușit să devină antreprenori proprii și să obțină o adevărată integrare socială și economică. O prezență calificată pentru sector datorită experienței altor culturi, dar și a noilor tehnici de producție și tipuri de cultivare.

O contribuție care este îmbogățită de 362 de mii de angajați din întreaga lume care și-au găsit un loc de muncă regulat în agricultură, asigurând până la 32% din numărul total de zile lucrătoare necesare în sector în 2022, potrivit unei analize a Coldiretti, care a colaborat la Dosarul statistic privind imigrația editat de Centrul de studii și cercetări Idos.

Rezultatul este că aproape 1/3 din alimentele „Made in Italy” sunt produse pe câmp și în grajduri de către mâini străine.

Cea mai numeroasă comunitate de lucrători agricoli din Italia – explică Coldiretti – este cea românească, cu 78.214 angajați, înaintea indienilor cu 39.021, marocanilor cu 38.051 care îi precedă pe albanezi (35.474), senegalezi (16.229), pakistanezi (15.095), tunisieni (14.071), nigerieni (11.894), macedoneni (9.362), bulgari (7.912) și polonezi (7.449.

Este vorba în principal de muncă sezonieră, cu vârfuri de cerere în perioadele de recoltare din timpul verii, care sunt garantate datorită lucrătorilor obișnuiți din alte țări care se integrează perfect și rămân în Italia pentru câteva luni, revenind an de an în peninsulă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Împreună cu eliminarea oricărei intenție de a produce ceva in România cu materii prime românești, utilaje românești si forță de muncă românească a fost „intelegerea” de a fi primiți in UE .Printre altele..