G4Media.ro

O tehnică israeliană de identificare a potențialilor teroriști i-a ajutat pe polițiști…

O tehnică israeliană de identificare a potențialilor teroriști i-a ajutat pe polițiști să îl anhileze rapid pe jihadistul care a înjunghiat doi turiști în Amsterdam

Atacatorul afgan care a înjunghiat doi turiști americani în Gara Centrală din Amsterdam la sfârșitul lunii august a fost neutralizat de polițiști în doar nouă secunde de la declanșarea atacului, după ce ofițerii olandezi care patrulau în zonă au decis că are un comportament neobișnuit și trebuie să îl țină sub observație.

Tehnica folosită de polițiștii din Amsterdam este adaptată după una la care recurg serviciile de securitate israeliene, prin care un suspect poate fi identificat analizând modele de comportament suspect. Oficialii olandezi cred că apelarea la această tehnică de către ofițerii de securitate a fost motivul pentru care Jawed Santani, în vârstă de 19 ani, a fost eliminat atât de rapid.

Procurorii afirmă că atacul afganului a avut la baza un „motiv terorist,” acesta „fiind de părere că profetul Mohammed, Islamul și Coranul au fost insultați în Olanda.” De altfel, el a invocat în fața anchetatorilor numele politicianului olandez Geert Wilders, cunoscut pentru pozițiile sale anti-Islam și anti-imigrație.

Atacul

Santani, un tânăr din Afganistan care a ajuns în Germania în 2015 și a solicitat azil, a călătorit cu trenul la Amsterdam în 31 august. Șeful poliției din Amsterdam, comisarul Pieter-Jaap Aalbersberg, a declarat ziariștilor că afganul a coborât din tren cu câteva minute înainte de ora prânzului, iar comportamentul său „anormal” a atras atenția unui membru al unei echipe de polițiști din domeniul transportului public, antrenat să observe hoți de buzunare și potențiali teroriști.

Ofițerul și-a chemat în ajutor doi colegi. În timp ce discutau cum să meargă și să vorbească cu el, polițiștii au observat că suspectul a scos un cuțit cu care început să înjunghie oamenii aflați în stația de tren, a afirmat Aalbersberg.

Un turist american a fost înjunghiat în spate în timp ce se afla la un chioșc, după care afganul l-a atacat pe al doilea. Polițiștii, care se aflau la circa 20 de metri de locul atacului, și-au scos armele, iar în momentul în care Santani a încercat să atace o altă persoană, unul dintre ofițeri a deschis focul și l-a împușcat în șold. Imediat după incident, ofițerii olandezi au studiat sistemul de televiziune cu circuit închis și au determinat că atacatorul acționase de unul singur.

„Au existat două victime și acesta este în sine un lucru foarte grav, dar numărul a fost menținut la minim,” a spus comisarul olandez. El a adăugat că „atacul s-a terminat în nouă secunde, iar ofițerii au făcut diferența într-un moment precis” și au salvat vieți. Oficialii olandezi au declarat că atacatorul pare să nu fi știut că victimele sale erau americani.

La rândul său, avocatul afganului, Simon van der Woude, a afirmat: „Clientul meu pare să fi presupus că nu va supraviețui atacului, pentru că la domiciliul său din Germania a fost găsit un testament.” Avocatul crede că tânărul azilant a acționat din cauza unei competiții de caricaturi propusă de politicianul anti-islamist Geert Wilders, precum și din cauza unui videoclip anterior în care se vorbea de profetul Mohammed. Wilders anulase competiția cu o zi înainte de atac, dar Simon Van der Woude a precizat că afganul n-ar fi știut acest lucru.

Procurorii olandezi au spus și ei că atacul azilantului afgan a avut la bază un „motiv terorist,” acesta „fiind de părere că profetul Mohammed, Islamul și Coranul au fost insultați în Olanda.” Ambasadorul Statelor Unite în Olanda, Pete Hoekstra, a afirmat că a fost un „atac asupra valorilor occidentale”. La rândul lor, autoritățile germane au declarat că au fost avertizate în luna februarie a acestui an că tânărul afgan s-a radicalizat în timp ce a locuit la un centru pentru tineri.

O tehnică lăudată

Conform spuselor comisarului Pieter-Jaap Aalbersberg, tânărul afgan a fost remarcat de un polițist la doar câteva minute după ce ajunsese în Gara Centrală din Amsterdam. Rolul ofițerului este acela de „observator,” el fiind însărcinat cu detectarea în mulțime nu doar a infractorilor și a hoților de buzunare, dar și a potențialilor teroriști (potrivit oficialilor olandezi, Gara Centrală din Amsterdam a fost desemnată de mult timp ca fiind o țintă posibilă pentru atacuri teroriste și există permanent o echipă care monitorizează locul).

Olandezii au adoptat o tehnică folosită de decenii de către serviciile israeliene de securitate, numită predictive profiling sau identificare anticipativă, prin care un suspect poate fi identificat apelându-se la analizarea unor modele de comportament suspect. „În primul rând, un observator evaluează ce tip de comportament este normal într-un anumit loc,” a declarat instructorul de poliție Geoffrey Rijtslag. Orice persoană care deviază de la acesta sau dă semne că își pierde timpul fără să pară că are un scop anume e considerat că are un comportament anormal. În acel moment, suspectul va fi abordat de cel puțin doi ofițeri de poliție.

Șeful poliției din Amsterdam a afirmat că există și alți indicatori pe care „observatorii” i-au luat în considerare. De exemplu, polițiști special antrenați presupun că orice persoană care așteaptă un tren ar trebui să se uite la panouri de informații care oferă detalii despre sosirea și plecarea trenurilor, lucru pe care atacatorul afgan nu l-a făcut.

Într-un interviu acordat autorului acestui material în urmă cu câțiva ani, un guru israelian al securității, Rafi Sela (foto stânga), a vorbit despre tehnica folosită de forțele de securitate din Israel. Expertul israelian a fost invitat atunci să comenteze pe marginea unei tentative de atentat în care nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a încercat, în ziua de Crăciun a anului 2009, să arunce în aer un avion deasupra orașului american Detroit cu ajutorul explozibilului cusut în chiloți. Doar prezența de spirit a unui pasager care stătea în apropiere a evitat o catastrofă. În urma incidentului, autoritățile din numeroase țări au anunțat întărirea măsurilor de securitate pe aeroporturi.

Rafi Sela a spus că cea mai potrivită metodă de a identifica un potențial terorist este aceea de a-i recunoaște pe cei care se agită, persoanele cu comportament neobișnuit sau cei care sunt nervoși într-un mod nefiresc și să observi semnele ce sugerează panica. Referindu-se la așa-numita „israelificare” a securității, care presupune introducerea mai multor bariere de securitate în aeroporturi, gări și alte locuri similare, cu persoane antrenate să remarce persoanele suspecte, Sela a afirmat că „armele și explozibilii nu funcționează singure: oamenii sunt cei care le folosesc, așa încât trebuie să te uiți după ei.”

El a respins și criticile celor care susțin că controlul strict de la aeroporturile din Israel se bazează în parte pe originea etnică a pasagerilor și, deși s-a dovedit până în prezent de mare succes, este considerat de mulți ca fiind neconstituțional, nedrept și imoral. „Este timpul să renunțăm la politică atunci când vorbim de securitate! Securitatea se referă în întregime la a proteja oameni și bunuri. Metoda israeliană este cea mai eficientă și mai avansată din lume din punct de vedere al securității, fără niciun incident în ultimii 30 de ani. Poate cineva să contrazică asta?”

Rafi Sela a susținut că metoda implementată de Israel, potrivit căreia forțele de securitate trebuie „să caute teroristul, nu bomba”, este cea mai eficace modalitate de a opri un eventual atentat. Sistemul, numit de israelieni „model de analiză a comportamentului,” a fost de exemplu folosit cu succes ani de zile pe Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv. Verificarea pasagerilor a revenit unor agenți extrem de bine antrenați (așa-numiții „selectori” sau „sortatori”), însarcinați să discute cu fiecare pasager care așteaptă să decoleze.

Agenții urmăresc în principal persoane nervoase, agitate sau indivizi care susțin că au mers să viziteze locurile istorice din Israel însă nu-și amintesc ce au văzut. Selectorii îi vor pune suspectului întrebări suplimentare, în timp ce bagajele sale sunt controlate. Dacă nu oferă răspunsuri satisfăcătoare, pasagerul este condus într-o camera separată, unde va fi interogat de către alți ofițeri. Sistemul nu este limitat doar la incinta aeroportului. Pasagerii care își cumpără doar bilet dus sau care plătesc cu bani lichizi sunt verificați cu mult înainte de a ajunge la aeroport.

Surse: BBC, HotNews.ro

Foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. # Kodensatorilor, nu-i asa ca erati gata-gata sa va schimbati statusul de pe FB in „Ik ben Nederlands”, dar cand ati citit ca sunt doi nenorociti de americani v-ati gandit doua secunde (un record personal) si v-ati zis in barba (cea care nu mai permite sa diferentieze un Islamist de un european) „da-i in ma-sa pe yankei, sa plece acasa (dar sa vina inapoi cand vine fritzul sau Ivan-ul peste noi)”.