G4Media.ro

O statuie rară, veche de 2.700 de ani, expusă pe insula grecească…

sursa foto: metajaunnews.com/

O statuie rară, veche de 2.700 de ani, expusă pe insula grecească Santorini în acest weekend

Ministerul elen al Culturii a informat că o statuie rară şi aproape intactă, veche de 2.700 de ani, va fi expusă pe insula grecească Santorini în acest weekend – relatează Agerpres.

Sculptura Thera, o statuie reprezentând o femeie cu părul lung, datează din secolul al VII-lea î.e.n. şi este un monument funerar din cimitirul amenajat în oraşul antic Thera, fiind descoperită în noiembrie 2020, potrivit unui comunicat al ministerului elen.

Cu o înălţime de aproape 2,5 metri şi realizată din marmură adusă de pe insula învecinată Naxos, statuia este aproape intactă, lipsindu-i doar vârful nasului şi un cot.

„Este una dintre rarele mari statui elenistice din piatră care au rezistat până în zilele noastre”, au declarat reprezentanţii Ministerului Culturii din Grecia. Statui similare, descoperite în trecut în acelaşi cimitir, aveau o stare de conservare mai puţin bună.

Sculptura va fi prezentată pentru scurt timp în cadrul unei expoziţii temporare, ce va fi vernisată duminică la Muzeul Santorini, care se află în curs de renovare, a precizat ministerul elen.

Insula Santorini, una dintre principalele atracţii turistice din Grecia, a fost complet remodelată la sfârşitul secolului al XVII-lea î.e.n. de o erupţie vulcanică devastatoare, care a distrus în întregime o colonie minoică aparţinând unei civilizaţii cu un grad avansat de dezvoltare culturală.

Statuia ce va fi expusă în acest weekend provine dintr-o civilizaţie dorică ulterioră, care a construit oraşul Thera în secolul al IX-lea î.e.n, relatează Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Pai nu e nimic special la statuia aia, dacă nu ai stii ca are 27000 de ani nu ai da o ceapă pe ea.

  • Poate erai mai convingator daca scriai „stiii”.
   Te pricepi la arta, vrei sa zici?
   Arata niste sculpturi facute de neamul tau acum 270 de ani si fa o analiza comparata ca sa inteleaga lumea ca nu-i nimic de capu ei… Doar vechimea si asta nu-i motiv

  • Nu mai bine dispari tu, ca o ceapa degerata?

 2. Sunt si statui mai dese?
  Cum poate fi O statuie rara?

 3. Sa pună și niște moaște langa că avem lingatori destui!

  • Nu mai bine niște doze? Să vină în pelerinaj toți waxerii devianți!?

 4. Ok, statuia nu are 27.000 de ani ci 2.600 ish. Secolul 7 inainte de (C)hristos merge de la 700 ante pana la 600. Totodata statia nu e elenistica. Elenismul e un curent artistic asociat cu operele de arta pornind de la Alexandre cel baban si caderea ultimelor regate elenistice (unii consider Actium, altii sinuciderea Cleopatrei, altii caderea regatului greco-bactrian). Pentru ca e feminina se numeste Kore, cele masculine se numesc Kouros. Aproape(?) toate sunt de sorginte funerara. As indemna autorul (redactia) sa dea mai mult de un Google search inainte sa scrie. Si e speciala pentru ca foarte, foarte, foarte rar mai gasim statui relativ intregi, noi arheologii din secolul 21.

 5. Comentariile de mai sus arată cât de trogloditi pot fi unii comentatori. Vai de capul vostru!

 6. Daca ai stiii (sau mai insistent, stiiiii) mai multe, poate ti s-ar parea demna de atentia ta aceasta statuie.
  Dar, asa, parerea ta nu are relevanta.