G4Media.ro

O specie de insectă americană a ajuns în Iași, în Copou /…

Sursa foto: Ziarul de Iași

O specie de insectă americană a ajuns în Iași, în Copou / Seamănă cu o viespe, iar larva se hrănește cu lemn / ”Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensivă”

Un exemplar rar al unei specii de croitor originar din America de Nord, a fost surprins recent de un ieșean pe o plasă de țânțari, în zona Copou, anunță Ziarul de Iași.

După cum a precizat entomologul Alexandru Pintiloaie, ”Red-headed ash borer” sau ”Neoclytus acuminatus” și-a făcut pentru prima oară apariția în țara noastră în anul 2002.

”Este o specie de croitor originară din America de Nord, dar stabilită la momentul actual și în cateva țări din Europa, inclusiv România. La noi, primul exemplar a fost găsit în 2002, în vestul țării, dar în ultimii ani specia s-a extins și e prezentă în mai multe zone din România, inclusiv în Pârcovaci, Hârlău, din județul Iași. Prin urmare, era doar o chestiune de timp să ajungă și la noi în oraș, în zona urbană”, a declarat specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea.

Totodată, de la reputatul entomolog am aflat că larva se hrănește cu lemn, de regulă mort sau pe moarte, adică cu alburn și mai târziu cu duramen (partea centrală a trunchiului). Astfel de gândaci pot transforma duramenul aproape complet în pulbere.

Larvele sunt palide și fără picioare și în cele din urmă cresc până la aproape 2,54 cm lungime.

Gândacii adulți își fac apariția pe măsură ce vremea se încălzește, adică primăvara, și sunt activi până când vremea se răcește, toamna. Femelele mestecă crestături în scoarță.

În Europa și inclusiv în România încă nu se consideră că acești croitori ar avea vreun impact negativ asupra ecosistemelor. Pentru om, de asemenea, nu reprezintă absolut niciun pericol.

”Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv”, a subliniat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează