G4Media.ro

O sondă spațială japoneză a descoperit apă în praful unui asteroid aflat…

Sursa foto: Japan Aerospace Exploration Agency

O sondă spațială japoneză a descoperit apă în praful unui asteroid aflat la 300 de milioane de kilometri de Pământ / Descoperirea poate oferi indicii despre originile vieții pe Terra

Particulele de praf pe care o sondă spațială japoneză le-a recuperat de pe un asteroid aflat la aproximativ 300 de milioane de kilometri de Pământ au dezvăluit o componentă surprinzătoare: o picătură de apă, relatează The Guardian.

Descoperirea oferă un nou sprijin pentru teoria conform căreia viața pe Pământ ar fi putut fi însămânțată din spațiul cosmic.

Descoperirile fac parte din cele mai recente cercetări care au fost publicate în urma analizei a 5,4 grame de pietre și praf pe care sonda Hayabusa-2 le-a adunat de pe asteroidul Ryugu.

„Această picătură de apă are o mare însemnătate”, a declarat reporterilor Tomoki Nakamura, cercetătorul principal de la Universitatea Tohoku, înainte de publicarea cercetării în revista Science, vineri.

„Mulți cercetători cred că apa a fost adusă [din spațiul cosmic], dar noi am descoperit de fapt apă în Ryugu, un asteroid din apropierea Pământului, pentru prima dată.”

Hayabusa-2 a fost lansat în 2014 în misiunea sa către Ryugu și s-a întors pe orbita Pământului în urmă cu doi ani pentru a lăsa o capsulă care conținea eșantionul.

Prețioasa încărcătură a adus deja mai multe informații, inclusiv material organic care a arătat că unele dintre elementele constitutive ale vieții pe Pământ, aminoacizii, s-ar fi putut forma în spațiu.

Cea mai recentă descoperire a echipei a fost o picătură de lichid din eșantionul Ryugu „care era apă carbonatată ce conținea sare și materie organică”, a declarat Nakamura.

Acest lucru întărește teoria conform căreia asteroizi precum Ryugu, sau asteroidul său părinte. mai mare, ar fi putut „furniza apă, care conține sare și materie organică” în coliziunile cu Pământul, a spus el.

„Am descoperit dovezi că acest lucru ar fi putut fi direct legat, de exemplu, de originea oceanelor sau a materiei organice de pe Pământ”.

Echipa lui Nakamura, formată din aproximativ 150 de cercetători – dintre care 30 din SUA, Marea Britanie, Franța, Italia și China – este una dintre cele mai mari echipe care analizează eșantionul de pe Ryugu.

Eșantionul a fost împărțit între diferite echipe științifice pentru a maximiza șansele de a face noi descoperiri.

Kensei Kobayashi, un expert în astrobiologie și profesor emerit la Universitatea Națională din Yokohama, care nu face parte din grupul de cercetare, a salutat descoperirea.

„Faptul că apa a fost descoperită în eșantionul în sine este surprinzător”, având în vedere fragilitatea acesteia și șansele ca ea să fie distrusă în spațiul cosmic, a spus el.

„Asta sugerează că asteroidul conținea apă, sub formă de fluid și nu doar gheață, iar materia organică ar fi putut fi generată în acea apă”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Iata ca ipoteza pansperimiei nu mai e chiar ipotetica. Interesant, foarte interesant

    • Distanta dintre o picatura de apa si o celula vie este mult mai mare decat distanta dintre un fir de praf de siliciu si un microprocesor. Cum procesoarele nu pot aparea dintr-o supa primordiala supusa unor descarcari electrice , rezulta ca aparitia vietii biologice este imposibila fara interventia unui INGINER.

    • Corect formulat! Noroc ca nu toti suntem plini de apa sfantita 😁 👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽

    • Apa e si in inelele planetei Saturn. Si nu la 300 milioane de ani lumina.

  2. Ce ne facem Daniel?! Ramai fara enoriasi si cutia milei va ramane goala 😃😃😃

  3. Si daca a fost de la condens?