G4Media.ro

O rachetă care transportă un modul privat american de aselenizare a decolat…

sursa foto: Unsplash/ NASA

O rachetă care transportă un modul privat american de aselenizare a decolat spre Lună

După problemele tehnice din ziua precedentă, o rachetă care transportă modulul lunar al unei companii private americane a decolat miercuri seară de la Cape Canaveral, în Florida, potrivit imaginilor transmise în direct, scrie AFP.

Misiunea, denumită IM-1, transportă modulul de aselenizare dezvoltat de compania texană Intuitive Machines, fondată în 2013 și care speră să devină prima companie privată care va reuși să aselenizeze cu succes.

 

Modul de alunizare construit de Intuitive Machines, denumit Nova-C, ar urma să se plaseze pe suprafaţa Lunii în data de 22 februarie, în apropiere de polul sudic al satelitului natural al Pământului.

În cazul în care această misiune va avea succes, Intuitive Machines va deveni prima companie privată care va ajunge pe Lună.

De asemenea, ar fi prima aselenizare americană de la misiunea Apollo 17 a Nasa din 1972, notează BBC.

Două misiuni ale altor companii au eșuat deja. Beresheet, de la SpaceIL, și Hakuto-R, de la ispace, au aterizat forțat și au fost distruse.

Asolizarea pe Lună este o operaţiune deosebit de complexă din cauza absenţei atmosferei, ceea ce înseamnă că nu pot fi utilizate paraşute şi că un vehicul spaţial trebuie să îşi folosească propulsoarele pentru a efectua o coborâre controlată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Va rog eu frumos, terminati cu alunizarea ca ma streseaza

  2. Ca fapt divers pentru traducator, nu spui in limba romana apamantizare, tot aterizare spui (de la terra), asa si aselenizare (nu alunizare), nu mai inventati cuvinte…