G4Media.ro

O politiciană de stânga pe nume Castro, pe cale de a fi…

O politiciană de stânga pe nume Castro, pe cale de a fi aleasă prima femeie președinte al republicii central americane Honduras

Liderul opoziției din Honduras, Xiomara Castro, s-a declarat câștigătoare a alegerilor prezidențiale de duminică, date fiind rezultatele inițiale care indică o victorie zdrobitoare ce ar readuce stânga la putere pentru prima dată de când soțul ei a fost înlăturat printr-o lovitură de stat în urmă cu 12 ani.

Cu aproape 45% din voturi numărate, Castro, soția fostului președinte Manuel Zelaya, a deținut un avans de aproape 20 de puncte față de Nasry Asfura, primarul capitalei Tegucigalpa și candidatul Partidului Național, câștigând peste 53% din voturi față de 34% ale acestuia, potrivit unei numărători parțiale.

Alegerile din acest an, desfășurate în general pașnic, au avut loc pe fundalul unor scandaluri de corupție și tulburări sociale în această țară din America Centrală, alimentate de o economie în dificultate și de violența cronică a bandelor criminale, care a determinat un număr record de migranți să plece din țară.

Autoproclamată socialistă democrată într-o țară în care foarte puține femei dețin funcții de putere, Castro a promis că va elimina greșeala în timpul campaniei sale.

“Am respins autoritarismul”, le-a spus ea susținătorilor duminică seara, înconjurată de colegii din Partidul Libre, inclusiv de soțul ei Zelaya, care a fost înlăturat când elitele de afaceri și militare s-au aliat împotriva lui acum 12 ani. “Vom forma un guvern de reconciliere, un guvern de pace și justiție”, a adăugat Castro.

Ea a promis, de asemenea, că va consolida democrația directă prin organizarea de referendumuri – un instrument care a fost folosit în mod repetat de președintele de stânga al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

Criticii au descris-o ca pe un radical de stânga periculos, dar liderii de afaceri și-au oferit rapid felicitări.

“Sectorul privat se angajează să facă tot ce este necesar pentru ca administrația dumneavoastră să fie un exemplu de transformare”, a scris Eduardo Facusse, liderul Camerei de Comerț a țării, într-o postare pe Twitter duminică seară.

Castro, care mai candidase de două ori la președinție, a profitat de impopularitatea președintelui în exercițiu Juan Orlando Hernandez, care a schimbat constituția pentru a permite realegerea disputată din 2017 și a fost ulterior implicat într-un caz de trafic de droguri într-un tribunal federal din SUA.

Soarta Congresului de 128 de membri din Honduras rămâne incertă, fără rezultate preliminare încă publicate de consiliul electoral. Dacă Partidul Național poate păstra controlul legislaturii, acest lucru ar putea îngrădi libertatea de mișcare a unei administrații Castro.

Una dintre schimbările politice ale alegerii lui Castro, care are relații strânse cu China, ar fi întreruperea relațiilor directe cu Taiwan-ul, Hondurasul fiind una dintre ultimele 15 state sare întrețin relații cu Taipei.

Reuters, Taiwan News

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Acordul se face cu „femeia”, „președinte” fiind adjectiv. Forma corectă e „prima femeie președinte a republicii central americane Honduras”