G4Media.ro

O nouă premieră la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10…

O nouă premieră la Măgurele. Laserul a ajuns la puterea de 10 petawați pe toată lungimea echipamentului. Zamfir: Sistemul de laseri a funcționat perfect

Moment istoric pentru cercetare înregistrat astăzi la Măgurele, unde întreg sistemul de laseri a atins puterea de 10 petawați, pentru care a fost proiectat. Este al doilea moment ca importanță de la punerea în funcțiune a laserilor, după ce în primăvară sistemul a atins pe parcurs această putere.

Cercetătorii de la ELI-NP au testat astăzi tot echipamentul montat la Măgurele, iar laserul a ajuns la puterea de 10 petawați, adică 10% din puterea soarelui, pe toată lungimea echipamentului, ceea ce înseamnă că toată componentele laserului sunt funcționale. În primăvară, testarea a fost făcut cu doar o parte din echipament. Mai departe, urmează faza de experiment folosind toată puterea laserului, a explicat pentru Edupedu.ro, Directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir, demis vineri.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tot din pix ca data trecuta sau de data asta dinozaurul a folosit carioca?

 2. Foarte suspectă tocmai acum această demonstraţie pe repede inainte a funcţionării laserului la capacitate maximă !! Dar având în vedere CA TOT SISTEMUL A FOST COMANDAT, CONSTRUIT ȘI OPERAT DE FRANCEZII DE LA THALES era de așteptat sa reușească !! În privinţa demiterii lui Zamfir, pe lângă faptul că Zamfir este o personalitate marcantă in ale știinţei știţi că la fel de marcant și nonșalant incălca legea incă de acum 3 ani !!! Legea-i una pentru toţi indiferent de gradul de „somitate știinţifică” !!! Citiţi articolul 11 aliniatele 3 și 7 din Hotărârea de Guvern nr. 576/2016 !!!! Legea nu-i aceeași pentru toţi sau se aplică după caz ????? Întreb pentru un prieten !!!😂😂😂

  • Thales sunt cei mai buni. Dl Zamfir, protejatul PSD si al edupedu, si-a ales colaboratori de elita. Va rog sa nu le amintiti de Air France 447 care s-a prabusit cu peste 200 de oameni la bord din cauza unor senzori cu probleme (cunoscute) fabricati de Thales.

 3. Poate ne explică și nouă cineva ce reprezintă de fapt acei 10 petawați. Eu presupun că este o densitate de putere (poate putere pe suprafață). Altfel, afirmații de genul 10% din puterea soarelui sunt absurde; ți-ar trebui de la bun început minim 10% din puterea soarelui să-l alimentezi.

  • Puterea continua a laserului acesta este undeva intre 5KW si 10KW. La o simpla cautare pe internet gasim masini industriale de taiat (metal) cu laser cu puteri de pana la 12KW.
   Acea putere de ordinul petawatilor e obtinuta prin niste tehnici care comprima impulsul pana la durate de ordinul femtosecundelor(10^-15s).
   Nu cunosc detalii despre aceasta procedura dar este destul de clar ca desi puterea instantanee este mare, duty cycle este extrem de mic, comparatia cu soarele este haioasa.
   Faptul ca a fost cumparat cu peste 350 milioane de euro, instalat si pus in functiune nu este ceva laudabil, ramane de vazut daca va fi folosit la ceva, in afara de simple teste de acceptanta. Pana vom vedea adevarate experimente stiintifice la Magurele, acest subiect ramane o parghie pentru manevre politice.

 4. Urmatoarele premiere mondiale de asteptat, cu timing-ul care se poate deduce din evolutia actuala a proiectului:
  – laserul atinge 10 PW pe toata latimea echipamentului (sfarsitul lui 2021)
  – laserul atinge 10 PW pe toata inaltimea echipamentului (mijlocul lui 2023)
  – laserul trage primul puls de 10 PW in camera de interactiune goala (sfarsitul lui 2024)
  – laserul trage primul puls de 10 PW intr-o tinta (mijlocul lui 2025)
  – laserul trage primul puls de 10 PW intr-o tinta inconjurata de detectori care sa analizeze ce se intampla acolo (sfarsitul lui 2026)
  Dupa care vor urma premierele mondiale cu sursa gamma.

 5. Asta e o gogomanie a lui Zamfir, gogomanie pt care v-a platit ceva, astfel incat sa o lansati 😂
  Nasol daca ati inceput si voi sa lansati fake news-uri 

  Laserul ala POATE atinge acea capacitate, nu ca a atins-o, pt ca nu are unde si cu ce.
  In plus, nu l-a demis nimeni de la ELI-NP, ci de la IFIN-HH, unde ocupa ilegal functia de director general

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.