G4Media.ro

O navă „spion” de cercetare militară chineză acostează în portul din Sri…

Sursa foto: Gadfium / Wikimedia Commons

O navă „spion” de cercetare militară chineză acostează în portul din Sri Lanka, pe fondul îngrijorărilor Indiei

Nava chineză de cercetare Yuan Wang 5 a acostat marți în portul Hambantota, construit de chinezi în Sri Lanka, a declarat un oficial portuar, o mișcare care ar putea să alimenteze îngrijorarea Indiei vecine cu privire la influența tot mai mare și mai puternică a rivalului său, relatează Reuters.

Mișcările navei au alimentat disputele dintre India și China, doi dintre cei mai mari aliați ai Sri Lankăi în actuala criză economică, deoarece India se teme că China ar putea folosi portul, aflat în apropierea principalei rute maritime Asia-Europa, ca bază militară.

„Nava va fi acostată timp de trei zile”, a declarat pentru Reuters oficialul, care a refuzat să fie identificat deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa, din portul sudic.

„Scopul șederii în port este de a se aproviziona cu combustibil, alimente și alte lucruri esențiale”.

La câteva ore după ce nava a acostat, un purtător de cuvânt al cabinetului din Sri Lanka a declarat că națiunea insulară lucrează pentru a se asigura că nu există fricțiuni între țările prietene.

„Chiar și înainte de acest lucru, au existat nave din Statele Unite, India și alte țări care au venit în Sri Lanka”, a declarat reporterilor ministrul mass-media, Bandula Gunawardana.

„Noi am permis acestor nave să vină. În același mod, am permis ca nava chineză să acosteze”.

Analiștii străini în domeniul securității descriu nava Yuan Wang 5 ca fiind una dintre navele chineze de ultimă generație pentru urmărirea spațiului, folosită pentru a monitoriza lansările de sateliți, rachete și rachete balistice intercontinentale.

Pentagonul spune că navele Yuan Wang sunt operate de Forța de Sprijin Strategic a Armatei Populare de Eliberare.

Sâmbătă, Sri Lanka a declarat că a fost de acord ca nava să poată acosta la Hambantota, în ciuda îngrijorărilor legate de securitate exprimate de India și Statele Unite.

India a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi exercitat presiuni asupra Sri Lankăi pentru a refuza nava.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu andocheaza, acosteaza, cum apare in articol. Andoca daca intra in doc.