G4Media.ro

O floră intestinală mai puţin sănătoasă și cu mai puține bacterii bune…

Photo 161863689 © motortion | Dreamstime.com

O floră intestinală mai puţin sănătoasă și cu mai puține bacterii bune poate duce la infecții grave, inclusiv deces, arată un nou studiu

Compoziţia florei intestinale îi poate ajuta pe cercetători să evalueze riscurile de a dezvolta infecţii grave, precum pneumonia, a constatat un nou studiu, transmite News.ro.

Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam (Amsterdam UMC) şi de la Universitatea din Turku, Finlanda, au urmărit mai mult de 10.000 de persoane timp de 6 ani.

Mai mult de 600 de persoane care aveau o floră intestinală mai puţin sănătoasă au dezvoltat o infecţie gravă, aceasta ducând în unele cazuri la deces.

Cele 602 persoane care au fost spitalizate din cauza unei infecţii au arătat la începutul studiului că aveau în microbiomul lor mai puţine bacterii producătoare de butirat.

Butiratul este un mic acid gras despre care se ştie că are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar al şoarecilor.

De asemenea, s-a observat anterior că persoanele cu infecţii grave au mai puţine bacterii de acest tip.

„Nu ştiam dacă această floră intestinală mai puţin sănătoasă se datorează infecţiei acute şi tratamentului sau dacă aceşti indivizi au avut dintotdeauna mai puţine bacterii producătoare de butirat în microbiomul lor”, spune doctorandul Bob Kullberg. Studiul răspunde acum la această întrebare de tip „oul sau găina”, spune el.

Cercetătorii au vrut să afle dacă, la fel ca la şoareci, butiratul are un efect benefic asupra sistemului imunitar şi la oameni.

Studiul a analizat probe de scaun de la peste 10.000 de persoane (6.000 din cohorta finlandeză FINRISKI şi peste 4.000 de participanţi olandezi din cohorta HELIUS).

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 16 bacterii care produc butirat drogând fermentarea fibrelor alimentare. Oamenii nu pot digera fibrele fără ajutorul acestor bacterii.

Cei 602 pacienţi care au fost spitalizaţi în timpul studiului de urmărire de 6 ani aveau semnificativ mai puţine dintre aceste bacterii producătoare de butirat în intestinul lor, comparativ cu restul persoanelor din cele 2 cohorte.

Cercetătorii au observat că la persoanele care au cu 10% mai multe bacterii de acest tip în intestin, şansele de a face o infecţie scad cu până la 15-25%.

În acest fel, microbiomul pare implicat în infecţiile din afara intestinului, cum ar fi infecţiile pulmonare şi ale vezicii urinare.

Analizele au luat în considerare factori precum vârsta, istoricul utilizării antibioticelor şi bolile de bază care influenţează compoziţia microbiotei intestinale şi riscul de infecţie.

Mai multe cercetări

Această constatare conform căreia, butiratul îmbunătăţeşte apărarea împotriva infecţiilor din afara intestinelor, subliniază importanţa unui microbiom sănătos şi introduce noi căi de a estima riscul unei infecţii grave pentru fiecare individ în parte.

Rămânî în continuare însî câteva întrebări fără răspuns, cum ar fi, de ce un individ are mai multe bacterii producătoare de butirat decât altul, şi dacă se poate face ceva pentru a introduce aceste bacterii în intestine.

„Este nevoie de cercetări ulterioare pentru a afla cum putem creşte cantitatea de butirat cu ajutorul dietei sau al probioticelor, pentru a preveni infecţiile grave”, spune cercetătorul şi profesorul Joost Wiersinga, care a condus studiul, într-un comunicat al Amsterdam UMC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează