G4Media.ro

O femeie din Suedia va fi judecată în premieră pentru crimă de…

Sursa Foto: Agerpres/NationBreakingNews

O femeie din Suedia va fi judecată în premieră pentru crimă de război pentru că şi-a transformat fiul într-un copil soldat în Siria

Acuzată că şi-a împins fiul în braţele grupării Stat Islamic pentru a fi transformat într-un copil soldat în Siria, o femeie va fi judecată în Suedia pentru crimă de război cu circumstanţe agravante şi încălcare a dreptului internaţional, a anunţat marţi Parchetul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Plecată în Siria în 2013, această femeie de 49 de ani, a cărei naţionalitate nu a fost precizată, este acuzată că a permis recrutarea şi apoi folosirea fiului său, pe atunci în vârstă de 12 ani, pe post de copil soldat.

Este prima procedură penală lansată în Suedia pentru o crimă de război legată de utilizarea unui copil soldat, potrivit ministerului public.

„Ea este suspectată că a făcut în aşa fel încât fiul ei să fie recrutat şi folosit în mod continuu în Siria, între 1 august 2013 şi 27 mai 2016, dată la care (băiatul) avea 15 ani, participând direct la ostilităţile derulate de grupuri armate, între care organizaţia teroristă SI”, a precizat parchetul într-un comunicat.

Copilul a murit în 2017 în circumstanţe care nu au fost precizate.

Potrivit elementelor anchetei, „în perioada în care trăia împreună cu ea, fiul a fost educat şi antrenat să participe la ostilităţi, a fost echipat cu material militar şi arme şi a fost folosit în luptă şi în scopuri de propagandă şi alte misiuni care făceau parte din efortul de război”, a declarat procuroarea Reena Devgun.

Femei inculpată, revenită în Suedia în 2020, neagă acuzaţiile care i se aduc, potrivit presei locale.

La momentul plecării în Siria, acuzata şi-a luat cu ea cei cinci copii, potrivit televiziunii publice SVT. (Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta e o dovada de rasism din partea statului suedez. E judecata pentru ca e de alta rasa.