G4Media.ro

O echipă de experți a Uniunii Europene a constatat o creştere a…

O echipă de experți a Uniunii Europene a constatat o creştere a numărului de ştiri false în săptămâna alegerilor europarlamentare

O echipă de experţi a Uniunii Europene care monitorizează ştirile false difuzate în special din Rusia a constatat o uşoară creştere a acestui fenomen în săptămâna alegerilor pentru Parlamentul European, deşi temerile referitoare la o interferenţă masivă în scrutin par destul de exagerate, transmite joi dpa, preluată de Agerpres.

”Există o undă de dezinformare şi discurs bazat pe ură care au ca ţintă Europa”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas, care a adăugat că nivelul dezinformării este puţin mai ridicat decât cel normal.

Fenomenul nu este nou. În 2015, Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) a creat o echipă operativă specializată pentru a descoperi dezinformările ce provin din Rusia. De atunci, s-au înregistrat aproximativ 50 de exemple de dezinformare în fiecare săptămână. Această activitate a cunoscut o uşoară creştere începând de săptămâna trecută.

Ştirile false respective pun sub semnul întrebării legitimitatea democratică a Uniunii Europene şi puterea Parlamentului European, dar este ”exploatată” şi chestiunea migraţiei, afirmă experţii UE.

În urmă cu două zile, comisarul european pentru justiţie Vera Jourova a atenţionat că riscul ca votanţii să fie expuşi la campanii de dezinformare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din această săptămână este extrem de prezent.

„Faptul că în acest moment nu avem cunoştinţă de vreun mare atac de dezinformare nu înseamnă că nu există. Poate că nu a fost descoperit”, a declarat marţi seară Jourova.

Peste 420 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile din Uniunea Europeană, care au început joi şi se vor încheia duminică.

După acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în campania online din acelaşi ani pentru referendumul pentru Brexit, oficialii UE sunt îngrijoraţi în legătură cu încercările de a manipula alegerile europene în favoarea partidelor eurosceptice.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Vinovat nu e omul mincinos si cine-l voteaza cu buna stiinta.

  2. PSD promite orice saptamana asta.

    Luna de pe cer? Sigur, e-n programul de guvernare.