G4Media.ro

O curte israeliană condamnă Hamas la plata a 10 milioane de euro…

O curte israeliană condamnă Hamas la plata a 10 milioane de euro familiilor a trei adolescenți evrei uciși în 2014/ De ce decizia judecătorilor ar putea fi un precedent important

Hotărârea Curții Districtuale din Ierusalim obligă mișcarea islamistă Hamas și pe Hussam Qawasmeh, comanditarul răpirilor și uciderilor, să plătească 38 milioane Shekeli (10 milioane euro) familiilor lui Naftali Fraenkel, Gilad Shaar și Eyal Yifrach, în ceea ce s-ar putea constitui ca un precedent pentru obligarea Autorității Palestiniene, care primește fonduri fiscale de la Israel, să rețină fonduri plătite către Hamas.

Fraenkel, în vârstă de 16 ani, Shaar, în vârstă de 16 ani și Yifrach, în vârstă de 19 ani, au fost răpiți de teroriștii Hamas în noaptea de 12 iunie 2014, care făceau autostop în Cisiordania la sud de Ierusalim.

Cadavrele lor au fost descoperite pe 30 iunie, în Halhul, lângă Hebron, după o căutare de 18 zile, concluzia anchetei fiind că au fost uciși la câteva ore după răpire.

Tensiunile au fost ulterior accentuate după uciderea ulterioară a adolescentului palestinian Muhammed Abu Kdheir de către extremiștii evrei într-un aparent atac de răzbunare. Evenimentele au fost un catalizator major al războiului de 50 de zile dintre Israel și Hamas din Gaza, care a început pe 8 iulie 2014.

Faptul că tinerii au fost uciși în timpul răpirii și că ucigașii au ascuns soarta tragică a tinerilor arată cruzimea lor și s-a îndreptat direct asupra rudelor, care au trăit în nesiguranță în această perioadă” privind destinele copiilor lor, a scris judecătorul Ilan Sela în hotărâre.

Familiile au cerut inițial 520 de milioane de Shekeli (137 milioane Euro) despăgubiri. Organizația Shurat HaDin, care a intentat procesul anul trecut în numele familiilor, a criticat daunele de 38 milioane NIS acordate de instanță ca fiind insuficiente și a promise să facă apel.

Când procesul a fost intentat, familiile au spus că acest caz a avut drept scop împiedicarea Autorității Palestiniene, care administrează Cisiordania, să transfere numerar către Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Cele două organizații au o relație de rivalitate.

Acesta este un proces care creează un precedent. Pentru prima dată fondurile de la Autoritatea Palestiniană vor fi confiscate pentru un atac terorist efectuat de Hamas. Dacă Autoritatea Palestiniană refuză să onoreze ordinul de executare silită și continuă să finanțeze Hamas în ciuda ordinului, vom cere suma compensației din fondurile fiscale pe care Statul Israel îi transferă Autorității Palestiniene ”, a declarat avocata Nitsana Darshan-Leitner la momentul înaintării acțiunii.

În 2019, veniturile fiscale transferate către Autoritatea Palestiniană de către Israel au reprezentat aproximativ 60% din bugetul palestinian de circa două miliarde de euro anual.

sursa: Times of Israel, Ynet News

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.