G4Media.ro

O casă din 1800, care l-a găzduit pe Regele Carol I, oprită…

Sursa foto: Ziarul de pe net

O casă din 1800, care l-a găzduit pe Regele Carol I, oprită de la demolare după ce un profesor s-a urcat pe ziduri/ Direcția de Cultură Suceava va decide dacă se va continua demolarea, deși s-a dărâmat 75% din construcție/ Acolo ar urma să fie construită o parcare

Lucrările de demolare a unei clădiri din municipiul Fălticeni au fost oprite, luni, după ce un profesor, Ion Ilișescu, a recurs la un gest extrem și s-a urcat pe zidurile acesteia, relatează Monitorul de Suceava.

Este vorba despre demolarea Casei Morțun, din municipiul Fălticeni, construită în anii 1800, clădire în care a funcționat și un dispensar uman, dar care l-a găzduit și pe Regele Carol I și a fost considerată cea mai cochetă casă din oraș timp de mulți ani.

În timp ce o firmă suceveană lucra la demolarea clădirii, profesorul Ion Ilișescu s-a urcat pe unul dintre zidurile rămase în picioare în semn de protest față de decizia autorităților cu privire la acest imobil.

La fața locului au ajuns, rând pe rând, un echipaj de poliție și un reprezentant al primăriei, care au încercat să-l convingă profesor să coboare de pe zidurile clădirii. Discuțiile nu au avut nici un succes până în momentul în care profesorului Ion Ilișescu nu i s-a prezentat un ordin de sistare temporară a lucrărilor, semnat de primar.

După ce a primit acest document, Ion Ilișescu și-a încetat protestul, după care a fost dus pentru declarații la sediul Poliției Municipale Fălticeni.

Primarul Cătălin Coman, susține că începerea lucrărilor de demolare s-a făcut cu respectarea reglementărilor legale și că imobilul nu este inclus pe lista clădirilor de patrimoniu.

Susține că o comisie a Direcției Județene de Cultură Suceava va fi prezentă la Fălticeni pentru a se lua o decizie cu privire la ceea ce se va întâmplă în continuare cu această clădire, în condițiile în care lucrările de demolare sunt finalizate în procent de circa 75%.

Ion Ilișescu a fost cel care în toamna anului trecut s-a urcat pe clădirea spitalului vechi din Fălticeni pentru a solicita oprirea lucrărilor de demolare a acestuia, fără a avea succes însă.

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. el nu va avea PENSIE SPECIALA, dar va munci pana la 65 ani sa plateasca PENSIE SPECIALA

 2. O tzara fara repere morale, grobiana si hada precum sufletele rezidentilor sai, ca locuitori sau cetateni nu le pot spune. Cred ca decidentii nu ar avea capacitatea de a intelege vreodata de ce casa nu trebuia demolata, hartoage de clasificare sau nu. Ei vrea termopane bos.

 3. daca ar fi trecut pe acolo o noapte kelemen hunor…nu se mai demola…directia de cultura suceava este plina de tembeli! ASA VA FI MEREU IN TARA ASTA CU ANGAJARILE TIP ” VOTACI 2024″ REDUSI MINTAL MAJORITAR …CUM POATE O ASEMENEA DIRECTIE NUMITA DE CULTURA SA FACA O PARCARE PUNAND LA PAMANT O CLADIRE CU O ASTFEL DE POVESTE?!

 4. De astfel de oameni are nevoie Romania. Respect!

 5. Daca trecea regele lu’ peste prin 100 de case nu mai demolam nimic.
  Trecutul nu aduce bani si nu intereseaza pe nimeni derapanatura aia.
  Faceti un club pentru copii destepti sa invete IT si poate iesiti din saracie.

  • @010 pai tocmai tati : nu sunt 100 de case…

  • Cand aud de regi ma gandesc la hotii nostri care au retrocedat-o si pe masa. Platim casei regale o galagie de bani, pe castele construite din banii romanilor.
   Sa fie parcare!

  • Clubul pentru copii destepti putea fi facut si in acea darapanatura, nu „derapanatura” , bineinteles cu putina ambitie si interes pentru conservarea cladirilor cu insemnatate istorica. Mare pacat ca nu puneti pret pe istorie, e ca si cum nu te-ar interesa identitatea naționala a ta si a familiei tale formată de-a lungul anilor.

   Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Nicolae Iorga

  • IT-ul ne va adânci în saracie, bai butt-plug. IT-ul contribuie la creșterea faliei dintre clasele sociale. Vor veni vremurile în care IT-ul îți va aduce un topor in creștetul capului, butt-plug!

 6. O10 ai un nivel de inteligenta si cultura si spe zero. Cultura adevarata in Ro numai exista demult iar multe imobile vechi nu sunt trecute in patrimoniu tocmai pentru a fi demolate. In alte tara dezvoltata, orice casa de valoare este renovata si capata o functie economica si sociala, culturala. Ne demolam istoria si trecutul sub primari neghiobi ahiati dupa bani.

 7. Tampenia la ea acasa.
  Daca a fost demolata 75% o lasam asa.
  Cine stie ce maghernita o fi fost.
  Puneti fotografii cu starea imobilului inainte de demolare.

  • Corect, pai dacă bani de consolidare nu au mai fost ca I a luat primarul, ce sa facem, o demolam

 8. Au demolat o tara ,ce mai conteaza o cotineața,chiar de l a gazduit pe acel rege ,pesemne ca acolo tragea pe Lupeasca