G4Media.ro

O aplicație de limbaj pentru refugiați creată în Belgia a câștigat Premiul…

Sursa foto: Parlamentul European

O aplicație de limbaj pentru refugiați creată în Belgia a câștigat Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2023

O aplicație de limbaj pentru refugiați creată în Belgia a câștigat Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2023. În fiecare an juriile naționale și cel european selectează câte un proiect din fiecare stat UE. 26 de câștigători naționali au fost invitați pe 12 mai la ceremonia de decernare din Aachen, unde au fost anunțați cei trei câștigători ai UE, anunță Parlamentul European.

Premiul întâi, în valoare de 7.500 euro, a fost acordat proiectului „AILEM” din Belgia – prima aplicație de limbaj creată special pentru refugiați și solicitanți de azil și dezvoltată cu consultarea acestora. Aplicația folosește limbajul pentru a dărâma neînțelegerile și diferențele interculturale între refugiați și țara gazdă și cuprinde fraze folositoare, povești și jocuri pentru învățarea limbii, precum și modalități de a se conecta cu alți utilizatori. Proiectul urmărește să reunească persoane cu parcurs, experiență și statut social diferite.

Două proiecte au primit premiul doi ex-aequo: „Muzeul mobil al climei” din Lituania și „Corespondentul european” din Olanda. Ambele vor primi câte 3750 EUR.

„Muzeul mobil al climei” (Mobili Klimato muziejaus paroda) a fost înființat în mai 2022 pentru a convinge oamenii să adopte un stil de viață care să respecte mediul. Este format din patru containere maritime ce reprezintă patru teme:

  • Schimbări climatice – cauze și impact
  • Pactul verde european
  • Agricultură durabilă și alimente sănătoase
  • Sfaturi practice de reducere a consumului

„Corespondentul european”, fondat în 2022, reunește peste 140 de tineri jurnaliști din toată Europa cu scopul de a produce jurnalism european. Aceștia trimit zilnic un buletin informativ ce acoperă o regiune diferită în fiecare zi, cu știrile europene cele mai relevante. Tototadă ei investighează felul în care temele majore sunt tratate în diferite țări europene.

Premiul, acordat de către Parlamentul European și Fundația Internațională Premiul Charlemagne, este deschis inițiativelor tinerilor între 16 și 30 de ani implicați în proiecte care promovează înțelegerea europeană și internațională. Începând cu 2008, 5000 de proiecte au fost înscrise în concurs.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează