G4Media.ro

Nunta miliardarilor indieni la Portofino. Cine este Anant Ambani, moștenitorul celui mai…

Sursa Foto: Facebook/ Anant Ambani

Nunta miliardarilor indieni la Portofino. Cine este Anant Ambani, moștenitorul celui mai bogat om din Asia?

Anant Ambani, al treilea fiu al celui mai bogat bărbat din India (și din întreaga Asie), se va căsători în această vară cu logodnica sa, moștenitoarea Radhika Merchant, iar potrivit unor informații publicate în presa italiană, nunta ar avea loc la Portofino. Să fie oare adevărat? Și cine sunt Ambanii, cum a apărut averea lor, potrivit Rador Radio România.

Cine este Mukesh Ambani, tatăl mirelui

Să începem cu tatăl lui Anant, Mukesh Ambani, născut în 1957, președinte și CEO al Reliance Industries Limited, un conglomerat cu activități care variază de la petrochimie la textile, de la retail la telecomunicații. Potrivit Forbes, averea sa este în jur de 113 miliarde de dolari, cifră care i-a asigurat titlul de cel mai bogat om din Asia și al unsprezecelea cel mai bogat din lume.

Mukesh este, la rândul său, fiul unui celebru industriaș indian, Dhirubhai Ambani, despre care legenda spune că și-a început viața profesională ca angajat într-o benzinărie din Aden, Yemen. Revenit în India din cauza instabilității politice, a fondat împreună cu un văr Mumbai Reliance Commercial Corporation, pe care toată lumea din subcontinent o cunoaște pur și simplu ca RIL. 

Bunicul viitorului mire identificase un adevărat gol comercial pentru vremea aceea, cel al firelor pentru materiale sintetice, și încetul cu încetul a reuşit să achiziţioneze un întreg lanț de aprovizionare, de la fabricile chimice la rafinăriile de petrol. După moartea fondatorului în 2002, frâiele afacerii de familie au trecut în mâinile celor doi fii ai săi, Mukesh și Anil, care au început o polemică care a ajuns de mai multe ori pe primele pagini ale presei naționale (se relatează chiar despre rugăciunile pentru pace ale unui ministru de Finanțe), şi care s-a încheiat cu intervenția mamei și, câțiva ani mai târziu, cu înfrângerea (economică) a lui Anil.

Rolul de patron al artelor

De celalată parte însă, ascensiunea lui Mukesh Ambani părea de neoprit: rafinării de petrol, uzine chimice, centre comerciale, cea mai mare rețea de telefonie mobilă din India, gaze, textile, divertisment. Anul trecut, cu o inaugurare demnă de Gala Met (nu este o coincidență: soția lui Mukesh, Nita Ambani, este primul cetaţean indian ales vreodată în Consiliul său de administrație), familia a inaugurat cel mai mare complex artistico-teatral al țării, Centrul Cultural Nita Mukesh Ambani, eveniment la care au participat mari actori de la Bollywood și Hollywood, precum Priyanka Chopra, Nick Jonas, Zendaya, Penelope Cruz, Aishwarya Rai și Gigi Hadid.

Mirii

Știrile indiene relatează că Anant Ambani, aflat la conducerea sectorului energetic al Reliance, și Radhika, fiica lui Viren Merchant, patronul grupului farmaceutic Encore Healthcare, o companie în care fiica sa deține rolul de director de marketing, s-au întâlnit în 2017 prin intermediul unor prieteni comuni. 

Cererea în căsătorie a avut loc anul trecut la Nathdwara, în Rajasthan, într-un templu sacru pentru hinduși, fiind urmată de o cină cu familiile respective, mai întâi, și apoi de o petrecere surpriză cu prietenii la celebra Villa Antilla, casa familiei Ambani din Mumbai, care a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai scumpă reședință privată din lume. Rapoarte neconfirmate vorbesc despre un conac cu 600 de angajați, trei heliporturi și un cinematograf capabil să găzduiască 50 de persoane.

Pre-nunta cu Zuckerberg, Gates si Elkann

În stil clasic indian, sărbătorile celor doi logodnici au început cu luni în urmă în statul de vest Gujarat, într-un tripudiu de celebritate și lux demne de moștenitorul lui Mukesh Ambani. Orașul Jamnagar (locul din care provine o parte a familiei și care găzduiește unele dintre fabricile grupului) s-a transformat la începutul lunii martie într-un mic Davos, prin care au trecut Mark Zuckerberg, Bill Gates, Sundar Pichai, dar și Ivanka Trump, John Elkann și indienii Gautam Adani, Lakshmi Mittal și Ajay Piramal. 

Absent Bob Iger, CEO-ul Disney, care cu doar câteva zile înainte de începerea petrecerii a convenit asupra unui cu totul alt acord: un joint venture cu Reliance Industries în valoare de aproximativ 8,5 miliarde de dolari, pentru a crea o companie dedicată new media şi prezidată de Nita Ambani, adică de mama mirelui. Cât despre petrecerea de dinainte de nuntă, în presa indiană se zvoneşte că va costa 140 de milioane de dolari, din care 5,5 milioane vor fi doar onorariul Rihannei.

Și Portofino?

După cum spuneam la început, de mai multe zile în presa italiană au apărut zvonuri privind adevărata petrecerea de nuntă care ar putea avea loc pe 1 iunie la Portofino. Destinația italiană nu ar fi o premieră pentru clanul Ambani: Isha Ambani (căsătorită cu descendentul unui important grup industrial indian, Anand Piramal) şi-a sărbătorit logodna pe pitorescul Lac Como. 

Potrivit presei indiene, însă, pentru petrecerea lui Anant s-a vorbit despre o cu totul altă locație decât Portofino: o proprietate a familiei din Anglia, mai precis Stoke Park Estate din Buckinghamshire. Surse indiene clarifică: cea programată pentru iunie la Portofino ar fi „doar” o escală dintr-o croazieră de lux care va aduce familia și prietenii (inclusiv câteva vedete de la Bollywood) în sudul Franței, în luna premergătoare nunții propriu-zise, ​​stabilită pentru întâi iulie. Pe scurt, în orașul din regiunea Liguria va avea loc doar o„ petrecere simplă” cu prietenii. Simplă, dar în stil Ambani, ceea ce înseamnă că, aşa cum a anticipat presa locală, oraşul Portofino ar putea fi chiar închis pentru a găzdui evenimentul.

Sursa: IL CORRIERE DELLA SERA / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...