G4Media.ro

Numeroși candidați de opoziție și independenți din Rusia invalidați pentru alegerile de…

Numeroși candidați de opoziție și independenți din Rusia invalidați pentru alegerile de la sfârșitul săptămânii. Regimul Putin se pregătește pentru un nou triumf electoral

Alegerile din Rusia, federale, regionale sau locale, n-au fost renumite pentru competitivitatea lor după anul 2000 când Vladimir Putin a fost ales pentru prima oară președinte al Federației Ruse, dar cele de la sfârșitul săptămânii, 17 – 19 septembrie, par mai mult decât oricând o plimbare de sănătate pentru partidul pro-prezidențial, Rusia Unită (Edinaya Rossiya).

Declararea ca extremistă a organizației liderului întemnițat al opoziției, Alexey Navalnîi, a dus la retragerea sau invalidarea candidaturii unora dintre aliații săi.

La loc de frunte printre candidații absenți se află Liubov Sobol, care și-a retras candidatura pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) după adoptarea de către unei noi legi care interzice membrilor organizațiilor “extremiste” să își exercite funcția. Sobol a lucrat ca avocat pentru Fundația Anticorupție Navalnîi, care a fost declarată “extremistă” în iunie anul acesta.

Deputatul municipal din Moscova, Ilia Yașin, a fost nevoit să pună capăt campaniei sale pentru Duma orașului Moscova, comisia electorală a orașului citând legea care interzice tuturor celor asociați unei organizații teroriste sau extremiste să candideze pentru funcții publice. Yașin susține că nu a lucrat niciodată pentru vreuna dintre organizațiile lui Navalnîi și spune că mișcarea a fost asociată sprijinului său pentru liderul opoziției.

Lui Oleg Stepanov, fostul șef al sediului central al echipei Navalnîi din Moscova, i s-a interzis să strângă semnăturile necesare pentru a lansa o ofertă pentru a candida la Duma în iunie din cauza muncii sale cu organizația care acum este “extremistă”. El a fost, de asemenea, condamnat la un an de libertate supravegheată pentru încălcarea restricțiilor Coronavirus, când a chemat susținătorii să demonstreze pentru eliberarea lui Navalnîi în ianuarie.

Irinei Fatianova, fosta șefă a sediului central din Sankt Petersburg al Navalny, i s-a interzis să candideze pentru un loc în adunarea legislativă din Sankt Petersburg. Potrivit lui Fatianova, comisia electorală locală a acuzat-o că conduce o organizație “extremistă”, invocând hotărârea instanței de la Moscova care a interzis rețelele de activități ai lui Navalnîi drept “extremiste”.

Candidatura Alexandrei Semenova pentru Duma orașului Perm a fost invalidată de Tribunalul Sverdlovsk pentru presupusa sa implicare într-unul dintre grupurile lui Navalnîi. Semenova este căsătorită cu Serghei Uhov, fostul coordonator al sediului Navalnîi Perm și a participat la protestele care cereau eliberarea lui Navalnîi în ianuarie și aprilie.

Nu doar politicienii asociați lui Navalnîi și-au văzut candidaturile invalidate. Comunistului Pavel Grudinin i s-a interzis să candideze la Duma pentru deținerea de presupuse proprietăți în străinătate. Grudinin, care neagă acuzațiile, este un magnat agroindustrial care a candidat împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2018, și trebuia să figureze pe locul al treilea pe lista Partidului Comunist în alegerile pentru Duma de stat.

Printre politicienii Partidului Yabloko – liberal – Yulia Galiamina, și-a văzut candidatura invalidată din cauza pedepsei sale suspendate din decembrie 2020 pentru încălcări multiple ale legii protestelor. Ea a numit cazul motivat politic.

Vestitului politician și activist pentru drepturi, Lev Schlossberg, deputat regional în orașul vestic Pskov, cunoscut drept un radical pro-Navalnîi în cadrul Yabloko, i s-a interzis să candideze la Duma de Stat pe baza acuzațiilor de implicare într-o organizație “extremistă”.

Partidul Rusia Unită – mare favorit al alegerilor

Acestea sunt doar câteva exemple din sutele de candidaturi invalidate la nivel federal, regional și local.

În zilele de 17, 18  și 19 septembrie rușii vor vota pentru cele 450 de locuri ale Dumei de Stat, 39 de legislaturi regionale și nouă guvernatori regionali.

Sondajele de opinie indică o scădere sub 30% a intențiilor de vot în favoarea Rusiei Unite și o creștere peste 20% a intențiilor de vot pentru Partidul Comunist în scrutinul pentru Duma de Stat.

Dar Duma este aleasă printr-un așa numit vot paralel: 225 de mandate decise prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur și 225 de mandate alese prin scrutin proporțional de listă națională cu prag de 5%.

Chiar dacă Partidul Comunist, condus de Ghenadii Ziuganov, se clasează aproape de Rusia Unită la scrutinul proporțional de listă, sondajele arată că la scrutinul majoritar uninominal Rusia Unită are toate șansele să câștige circa 180 de mandate din 225, ceea ce, împreună cu mandatele de la scrutinul de listă îi oferă un număr cu mult peste 226, care reprezintă majoritatea absolută în Dumă.

Sondajele arată că doar Partidul Liberal Democrat (ultra-naționalist) condus de Vladimir Jirinovschi și Rusia Dreaptă (social democrat) condus de Serghei Mironov, au șanse să depășească pragul de 5%. Cele patru partide cu șanse sunt aceleași care au făcut parte din Duma de Stat după precedentele alegeri din 2016.

Moscow Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Îi declari pe toți extremiști și nu îi mai lași să candideze. Dacă comentează cineva din Vest înseamnă că vesticii susțin extremiștii. Hai la vot că e democrație. :-)))))

 2. Destept omul, cel mai bun de la ’89 incoace.
  Rusia e din nou in carti, ca place, ca nu.

  • Și ceaușescu de credea deștept, fiind lăudați de câțiva ca tine, dar a murit ca un câine. Asa va fi și în rusia. Fie ca unora le convine, fie ca nu.

  • Cand o sa-ntelegi cine si de ce l-a detronat pe Ceausescu, vei intelege ca situatia politica a Rusiei este exact pe dos fata de cum o stii tu din sloganele „civilizate”.

   Nu am cum sa-ti explic, deoarece ma cenzureaza G4. Cauta o singura informatie: Gorbaciov. „Al cui catel a fost”? Iti va schimba fundamental sistemul de valori si perceptia asupra politicii mondiale.

 3. Cand o sa-ntelegi cine si de ce l-a detronat pe Ceausescu, vei intelege ca situatia politica a Rusiei este exact pe dos fata de cum o stii tu din sloganele „civilizate”.

  Nu am cum sa-ti explic, deoarece ma cenzureaza G4. Cauta o singura informatie: Gorbaciov. „Al cui catel a fost”? Iti va schimba fundamental sistemul de valori si perceptia asupra politicii mondiale.