G4Media.ro

Numele și vârsta unui minor, publicate pe portalul instanței, într-un dosar de…

Sursa foto: Pixabay

Numele și vârsta unui minor, publicate pe portalul instanței, într-un dosar de agresiune sexuală /  Judecătoria Luduș: ”Să aveți în vedere și ora înaintată la care a fost pronunțată minuta, sâmbăta, la 21.45”

Un medic rezident din Turda, care profesează în Cluj-Napoca, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri și agresiune sexuală. Victima acestuia este un băiat de 12 ani.

Problema a apărut atunci când numele și vârsta copilului au fost publicate pe portalul instanței de judecată, Judecătoria Luduș.

Solicitată de G4Media pentru a prezenta un punct de vedere, instituția, prin purtătorul de cuvânt, a transmis că a fost o eroare a grefierului, însă are ”circumstanțe atenuante”: era târziu și într-o zi de sâmbătă. Greșeala a fost corectată de abia după sesizarea G4Media.

”La momentul introducerii minutei în sistem (omisiune ștergere de soluție) au fost introduse datele personale ale persoanei vătămate minore, respectiv numele și vârsta acesteia.

De asemenea, vă învederăm că grefierul de ședință a procedat azi la remedierea erorii de mai sus, respectiv la ștergerea datelor personale ale persoanei vătămate minore.

Altfel, vă rugăm să rețineți că anonimizarea datelor personale nu se datorează necunoașterii legislației în materie de către personalul auxiliar. Fără a încerca, în acest context, să găsim o scuză pentru regretabila eroare de la momentul introducerii în Ecris a minutei, vă rugăm să aveți în vedere și ora înaintată la care a fost pronunțată minuta, respectiv 21.45, sâmbătă – 11.06.2022”, a transmis purtătorul de cuvânt, al Judecătoriei Luduș, judecător Anastasia Elena Opriș.

Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG), susține că o astfel de greșeală pune în pericol siguranța persoanei, fiind cu atât mai grav cu cât în cauză este vorba de un minor.

”Divulgarea identității persoanei vătămate  trebuie văzută ca o victimizare suplimentară, cu atât mai gravă în cazul unui minor. Se pune în pericol siguranța persoanei, dar și dreptul la imagine și viață intimă. Agresiunile sexuale sunt asociate unui puternic stigmat social, iar dezvăluirea identității poate atrage după sine fapte de bullying în mediul școlar, hărțuire din partea făptuitorului și excludere socială, adâncind traumele cu care se confruntă victima.

De aceea, confidențialitatea este o regulă esențială pe care instanțele și serviciile publice trebuie să o trateze cu maximă seriozitate”, susține Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG).

Medicul a fost reținut preventiv și a făcut contestație la această decizie a instanței.

Persoana acuzată că ar fi agresat sexual minorul a absolvit UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2021 și a fost vicepreședinte pe Relații Interne la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, Project Coordonator CORD și cenzor la aceeași organizație.

Sursa foto: Pixabay

Citește și:

Medic rezident din Cluj-Napoca, arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra unui minor de 12 ani

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

  1. Sa aibă în vedere și gdprul și sa se aplice legea, respectiv amenda.

  2. Inca o dovada a incompetentei.

    Acum sper ca intelegeti ca la judecatori legea este flexibila,pt restul nu

  3. De tinut minte: „vă rugăm să aveți în vedere și ora înaintată la care a fost (pronunțată minuta)” savarsita infractiunea. Cu asa o aparare orice hot ar trebui achitat. Ca deh, dupa 9 seara mai pica omul in greseala.

  4. Era unul care postase un comentariu pe YT si spunea ca il agresa tac’su cand era mic si cand s-a dus si s-a destainuit prietenilor, aia l-au vrajit i-au spus ca e ok nu e nimic rau in asta si pana la urma l-au luat si ei si l-au facut posta 🤣

  5. Nu vreau să scuz pe nimeni, asta arată lipsa de personal, așa se muncește în justiție 14-15 ore pe zi, 6-7 zile pe săptămână, cu salarii de 1 500 de euro lunar maxim (în primii 10 ani (magistrații)), volum de muncă înfiorător, puși la zid constant (de media )pentru salariile și pensiile pe care le primesc, toată lumea vrea să facă economie la cheltuieli de 180 de milioane de euro anual (pensiile judecătorilor ), uitând instant că avem o evaziune fiscală ANUALĂ de 50 de MILIARDE de EURO, cântăreți cu avere de 100 000 000 de euro (ce impozite au plătit?), zeci de mii de profesori universitari cu venituri peste cele ale magistraților, cu mii jurnaliști care primesc și 15 000 de euro pentru 1 oră de emisiune (fără a plăti impozite (deh, drepturi de autor bla, bla…)), cu zeci de mii de oameni de afaceri cu firma-n faliment (sau insolvență) dar cu vile, case, mașini scumpe , excursii, conturi grase în offshore (deh, legea permite), cu contrabandă de alcool, tutun, produse petroliere, cu mafia lemnului (altă afacere anuală de 6 MILIARDE de EURO) , cu primari care anvelopează un bloc ( 2 scări, 8 etaje) cu 5-6 milioane de euro în timp ce reabilităm poduri cu 1,3 milioane de euro(cum să nu se prăbușească bietul pod?) etc, etc, etc.

  6. daca era unul din pedofilii de la USL , sarea USL-ul in sus cu GDPR, asa e doar a victima a pedofiliei sustinute de USL , nu se va intampla nimic, pentru ca victimele nu au nici un drept in ROMANICA EDUCATA NORMALA

  7. Trebuie sa intelegem ca dupa o anumita ora poti incalca legea fara sa fii pedepsit?

  8. Frustrati mai sunt judecatorii astia. Si vor avea pensii speciale.