G4Media.ro

UPDATE Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, anunță că…

Sursa Foto: Ziarul de Iași

UPDATE Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, anunță că nu va fi pe lista PSD la alegerile parlamentare

UPDATE: Carmen Dorobăț a declarat pentru G4Media.ro că nu va candida la alegerile parlamentare: ”Nu sunt pe nici o lista la nici un partid. Consider ca misiunea mea de doctor si manager la nivelul Iasului in acest context pandemic este mult mai importanta. Multumesc daca unii s-au gindit ca as putea face treba si la alt nivel, dar acum sunt angrenată in organizare la nivel local”.

———–

Tensiuni la PSD Iași, care este în febra întocmirii listelor pentru Parlament. Președintele filialei, Maricel Popa, ar urma să deschidă lista pentru Senat, iar locul doi ar urma să fie ocupat de Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

Problema este că Dorobăț este acuzată de procurorii DNA că ar fi luat mită de la 57 de studenți, Tribunalul Iași a condamnat-o, anul trecut, în acest dosar, la 3 ani cu suspendare iar soțul ei la 2 ani și jumătate.

Decizia ar fi stârnit controverse în plan local, fiind cerută medierea conducerii centrale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe 5 octombrie că nu vor fi candidați cu probleme penale pe listele PSD.

Întrebat dacă, din momentul trimiterii în judecată, un membru PSD poate fi trecut pe listele de candidaţi la parlamentare, Ciolacu a declarat: „În România sunt patru milioane de dosare penale. Nu ştiu câte am eu sau aveţi dvs. O să venim cu precizări. Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Sunt mai multe propuneri. Totuşi, există prezumţia de nevinovăţie. Dar va fi o decizie politică. Dacă şi cei care sunt deja trimişi în judecată, cei care au o hotărâre a instanţei…voi face ce e mai bine pentru PSD şi pentru societatea românească”.

Context

Tribunalului Iaşi i-a condamnat, în iulie 2019, pe soții Dorobăţ, scrie Ziarul de Iași.

Decizia Tribunalului nu este definitivă. În prezent, se judecă apelul la Curtea de Apel Iași, care ar urma să pronunțe un verdict definitiv pe data de 6 noiembrie.

Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare, respectiv 2 ani şi 3 luni de închisoare, ambele pedepse fiind suspendate. Pe lângă pedepsele principale, judecătorii au mai impus o serie de restricţii celor doi doctori.

În cazul lui Carmen Dorobăţ este vorba de „dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita funcţia de cadru didactic în sistemul public din România şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public“.

Acuzațiile DNA

Judecătorii au mai decis să confişte 5.550 de euro de la Carmen Dorobăţ, respectiv 6.700 de euro de la soţul acesteia.
Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost trimişi în judecată de DNA, în 2015, după ce, câteva săptămâni, au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu. Doctoriţa a fost eliberată mai târziu, în mai 2015, după 3 luni şi o săptămână de privare de libertate. Ulterior, a revenit şi în funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. „Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective“, au precizat procurorii. Aceste informaţii au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ.

În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 67 de studenţi de ai săi, din anul III. „Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului de la materia Anestezie Generală şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective“, au arătat anchetatorii.

Citește integral comunicatul DNA la momentul reținerii lui Carmen Dorobăț

Sursa Foto: Ziarul de Iași

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. la ce partituri cu covid a macanit putea la fel de bine sa fie pe lista PNL!

    • Asa e la Iasi, centrul universitar unde rector e Tudorelu Toader, toti coruptii sunt ridicati sus, si cei care valoreaza ceva li se da cate un sut undeva sa plece mai repede in afara

  2. Iar a ratat pnl o „somitate”!

    • Nici pe departe, nu te mai amăgi cu presupuse că PNL își au oamenii lor, nu au nevoie de penali. Oricum PNL este partidul favorit de majoritatea.