G4Media.ro

Noul premier israelian Yair Lapid a pledat, în primul său discurs de…

sursa foto: Facebook/ Yair Lapid

Noul premier israelian Yair Lapid a pledat, în primul său discurs de la preluarea funcției, pentru încetarea extremismului, polarizării și discursului urii

Noul premier israelian Yair Lapid a pledat sâmbătă pentru un stat Israel liberal să pună capăt extremismului, polarizării şi discursului urii, în primul său discurs ca şef al guvernului a cărei conducere a preluat-o vineri, transmite EFE, citată de Agerpres.

Lapid a subliniat că cetăţenii trebuie să acţioneze pentru a promova „un Israel evreiesc, democratic, liber, puternic, avansat şi prosper” şi a făcut apel la căutarea păcii cu palestinienii şi cu restul regiunii.

„Credem că, atât timp cât nevoile de securitate ale Israelului sunt satisfăcute”, aceasta „este o ţară care caută pacea” şi „întinde mâna tuturor popoarelor din Orientul Mijlociu, inclusiv palestinienilor”, a remarcat Lapid, care i-a succedat în această săptămână în fruntea guvernului lui Naftali Bennett şi care va deţine interimar funcţia până la formarea unui nou executiv, după alegerile din noiembrie.

Lapid a deplâns „nivelurile ridicate de ură şi anxietate din cadrul societăţii israeliene”, precum şi „polarizarea” care „este mai ameninţătoare ca oricând” şi la care consideră că trebuie găsită o soluţie.

„Răspunsul este politic. În Israel, extremismul nu ajunge de pe stradă în politică. Este invers. Curge ca lava din politică spre stradă”, a susţinut Lapid, care l-a criticat voalat pe fostul premier Benjamin Netanyahu şi a acuzat „sfera politică” a ţării care „a devenit tot mai extremă, violentă şi dură, trăgând după ea societatea israeliană”.

„Trebuie să punem capăt” acestei derive, „acesta este ţelul nostru”, a concluzionat el, într-o conferinţă de presă în care s-a mai referit şi la Iran, cel mai mare duşman al Israelului, notează EFE.

„Vom face tot ceea ce este nevoie pentru a evita ca Iranul să obţină capacităţi nucleare sau să se întărească la frontierele noastre”, a promis el.

Marja de manevră a lui Lapid va fi relativ redusă, dat fiind că exercită puterea de manieră interimară în perspectiva scrutinului din 1 noiembrie, al cincilea care va avea loc în Israel în mai puţin de patru ani, comentează EFE, care adaugă că Israelul se află într-o criză politică profundă din 2019.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. ponta era plagiator, pe cand Omul Acesta avea cuvinte noi la el in fiecare seara

    barbat ntre barbati, abia astept sa vad cati copilasi palestinieni poate sa omoare intr-o zi