G4Media.ro

Noul guvern taliban din Afganistan avertizează SUA și Europa că menținerea sancțiunilor…

Noul guvern taliban din Afganistan avertizează SUA și Europa că menținerea sancțiunilor impuse asupra țării ar putea declanșa un nou val de refugiați

Noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani şi europeni că tentativele de presiune, sub forma sancţiunilor, ar putea declanşa un nou val de refugiaţi economici, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, le-a declarat diplomaţilor occidentali în cursul întrevederilor avute zilele trecute la Doha că „slăbirea guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că ar putea afecta direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică pentru a fugi din ţară”, conform unui comunicat publicat marţi seara.

În momentul de faţă, sancţiunile internaţionale stricte impuse Afganistanului – condus din august de talibanii care au răsturnat guvernul susţinut de Occident, pe fondul retragerii forţelor internaţionale – se traduc prin lipsă de lichidităţi la bănci şi imposibilitatea de a plăti salariile funcţionarilor.

„Cerem urgent statelor lumii să pună capăt sancţiunilor şi să permită băncilor să funcţioneze normal, pentru ca organizaţiile de caritate şi guvernul să poată plăti salariile personalului din rezervele proprii şi ajutor internaţional”, a spus Muttaqi la reuniunea de la Doha, conform comunicatului citat.

Ţările europene se tem că, în cazul unui colaps al economiei afgane, numeroşi migranţi vor porni spre Europa, creând presiune asupra statelor vecine cum sunt Pakistanul şi Iranul, iar apoi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Washingtonul şi UE s-au declarat gata să susţină iniţiative umanitare pentru Afganistan, dar nu sunt dispuse să furnizeze sprijin direct talibanilor fără garanţia că aceştia respectă drepturile omului şi mai ales pe cele ale femeilor.

foto: UNHCR Turcia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Bravo ma, ati descoperit apa calda. Modelul erdogan, lukasenko nu ne dati bani ii aducem in excursie la voi

    • Un nou trend in terorism:
      Terorismul umanitar.
      Nu c-ar fi nou-nou. Sa pui copiii si femeile in fata ca sa faci dusmanul sa ezite… nu e nou in unele „culturi”. Beneficiul tactic e mai mare decat valoarea pierderilor pentru asazisii razboinici. Asta pentru ca scopul lor e doar puterea nu apararea.

  2. Exista tari care in loc sa faca politici de dezvoltare nationala, isi saracesc populatia, o lasa sa se inmulteasca necontrolat, ii opreseaza si apoi ameninta natiunile producatoare de bunuri ca le trimit valuri de emigranti, daca nu le dau pomana. Iar politicienii nepregatiti nu au raspuns la aceste amenintari, care au devenit globale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.