G4Media.ro

Noua Zeelandă: Cine este Chris Hipkins, desemnat de Partidul Laburist să-i succeadă…

Foto: Facebook Chris Hipkins

Noua Zeelandă: Cine este Chris Hipkins, desemnat de Partidul Laburist să-i succeadă Jacindei Ardern în funcția de lider și prim-ministru

Partidul Laburist, aflat la putere în Noua Zeelandă, l-a ales duminică pe fostul ministru COVID Chris Hipkins pentru a o înlocui pe carismatica Jacinda Ardern în calitate de nou lider și a deveni următorul prim-ministru al țării, relatează Reuters.

Hipkins, în vârstă de 44 de ani, a fost singura nominalizare pentru acest post, iar confirmarea sa în cadrul unei reuniuni de duminică a partidului, cunoscută sub numele de grup Laburist, a fost în mare parte o formalitate.

Numirea sa în funcția supremă a avut loc după demisia surprinzătoare de joi a lui Ardern, care a declarat că nu mai are „niciun pic de energie” pentru a conduce țara.

„Acesta este cel mai mare privilegiu și cea mai mare responsabilitate din viața mea”, a declarat Hipkins la o conferință de presă în care și-a anunțat numirea. „Sunt energizat și entuziasmat de misiunea dificilă care mă așteaptă”.

Hipkins a adus imediat un omagiu lui Ardern, pe care a numit-o unul dintre cei mai mari prim-miniștri ai Noii Zeelande și o inspirație pentru femeile și fetele de pretutindeni.

„Ea a dat glas celor care sunt adesea trecuți cu vederea în vremuri de încercări și a procedat în mod deliberat pentru a face politică în mod diferit”, a spus Hipkins.

Dar ura cu care s-a confruntat Ardern în timpul mandatului său ne amintesc că „mai avem un drum de parcurs pentru a ne asigura că femeile aflate la conducere primesc același respect ca și omologii lor de sex masculin”, a adăugat el.

Cunoscută sub numele de „Chippy”, Hipkins și-a construit o reputație de competență în abordarea COVID-19 și a fost un rezolvator de probleme pentru Ardern atunci când alți miniștri ai cabinetului aveau probleme.

Ales pentru prima dată în parlament în 2008, el a devenit un nume cunoscut, fiind în fruntea răspunsului guvernului la pandemie. El a fost numit ministru al sănătății în iulie 2020 înainte de a deveni ministrul de răspuns la COVID la sfârșitul anului.

Hipkins a numit-o pe Carmel Sepuloni în funcția de viceprim-ministru, primul viceprim-ministru al Noii Zeelande de origine din Pacific.

Sepuloni, în vârstă de 46 de ani, este de origine samoană, tongană și neozeelandeză europeană și locuiește la Auckland. Ea deține o serie de portofolii, printre care dezvoltarea socială și ocuparea forței de muncă și artele, cultura și patrimoniul.

Hipkins a declarat că a văzut cum mass-media se concentrează asupra vieții personale a lui Ardern și că dorește să nu-și țină cei doi copii mici și familia sa în lumina reflectoarelor.

El a spus că în urmă cu un an el și soția sa au decis să trăiască separat. „Ea este în continuare cea mai bună prietenă a mea, dar am luat această decizie în interesul familiei noastre”.

Sondajele locale au arătat că Hipkins a fost cel mai popular potențial candidat în rândul alegătorilor. În timp ce Ardern a fost populară la începutul mandatului său de cinci ani și jumătate, ratingurile sale au scăzut din cauza unei reacții negative față de restricțiile stricte ale COVID, a creșterii costurilor de trai și a ratelor de credit ipotecar, precum și a preocupărilor legate de infracționalitate.

Hipkins are un drum greu de parcurs, deoarece Laburiștii sunt în urma opoziției conservatoare în sondajele de opinie și se așteaptă ca țara să intre în recesiune în următorul trimestru, înainte de alegerile generale din 14 octombrie, în plină Cupa Mondială la rugby, unde All Blacks – echipa Noii Zeelande – sunt printre favoriți.

Hipkins a recunoscut că a preluat postul într-un moment dificil și a declarat că guvernul său se va concentra pe „problemele de bază”.

„În cursul săptămânii viitoare, cabinetul va lua decizii privind restrângerea unor programe și proiecte care nu sunt esențiale în acest moment. Ne vom concentra pe neo-zeelandezii cu venituri medii și mici și pe micile întreprinderi care (se) descurcă greu”, a declarat el.

„Situația noastră financiară și economia noastră sunt într-o formă mai bună decât multe altele din întreaga lume și suntem absolut hotărâți să îi ajutăm pe neozeelandezi să treacă prin aceste vremuri economice dificile”, a spus el.

Înainte ca Hipkins să devină prim-ministru, Ardern își va prezenta demisia reprezentantului regelui Charles al III-lea al Marii Britanii în Noua Zeelandă, guvernatorul general Cindy Kiro care îl va numi pe Hipkins în această funcție, iar acesta va depune jurământul. Hipkins a declarat că va depune jurământul miercuri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Din lac in put.

  2. Mi-ai luat vorba din gura, „straluceste” de inteligenta si asta, oare unde l-au gasit?

  3. S-a despartit de nevasta in interesul familiei!
    Ce poti sa zici mai mult?

    Jacinda este detestata de compatrioti (si nu numai de ei) nu pentru ca este femeie, ci pentru ca este un tiran na.zist globalist, o corupta vanduta, care a impus in Noua Zeelanda una dintre cele mai crunte dictaturi plandemice din lume.