G4Media.ro

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane F-16

Norvegia va dona Ucrainei şase avioane de vânătoare F-16, a anunţat miercuri într-o declaraţie guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington, relatează Reuters.

Ei sunt aşteptaţi la summit să anunţe un nou ajutor militar destinat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia.

În speranţa că ar putea schimba cursul războiului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski doreşte ca NATO să ofere ţării sale mai multe arme şi mai multe fonduri, plus garanţii de securitate, transmite Agerpres.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta. Avioane de acelaşi tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Ţările de Jos (Olanda) şi Belgia, primele aparate fiind aşteptate curând.

Un înalt oficial al NATO a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu dispune încă de muniţii şi de efectivele de soldaţi de care ar avea nevoie pentru a organiza o nouă contraofensivă, după cea ratată în vara anului trecut.

Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în septembrie 2023, după eşecul contraofensivei sale din est şi sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câştiguri teritoriale minore şi recuperate apoi parţial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi şi cu o criză de muniţie ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deşi între timp au început să sosească noi arme occidentale şi muniţii pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în faţa inamicului mai numeros şi mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reuşit să oprească înaintarea trupelor ruse şi încearcă să mobilizeze noi soldaţi.

Cu toate că Rusia are acum iniţiativa pe front şi câştigă teren, nu a făcut nicio înaintare de anvergură şi, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nici nu este capabilă să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează