G4Media.ro

Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din…

Sursa foto: Flickr / Norsk olje og gass via Wikimedia Commons

Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare, transmite Agerpres.

„Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentur a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie”, a arătat şeful guvernului de la Oslo.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.

Store a afirmat că partea norvegiană discută cu Kievul modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. „Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparaţiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru şapte maternităţi şi teatre de operaţiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveţia, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susţinut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut – cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare şi civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Mai repede cumperi 10 tancuri de ultimă generație decât un transformator de înaltă tensiune. Mai repede cumperi 10 avioane de luptă decât un întreruptor cu mare putere de rupere. România se putea cupla la banii europeni pt.refacerea sistemului energetic din Ucraina pt.ca știa să producă din fiecare din aceste utilaje energetice complexe, dar a ales îndepărtarea specialiștilor, alungarea tinerilor din țară, încurajarea sistemului mafiot din imobiliare,punerea la pământ a halelor cu pod rulant,trecerea industriei energetice pe linie moartă, contemplarea tâmpa a succesului unor firme din vest,datul din umeri că atât putem.În loc să avem la ora asta tineri angrenați în producția de echipament energetic avem un mândru cancer numit corupție.