G4Media.ro

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16,…

sursa foto: captura video

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro, a anunțat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, ”o contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, un contract care asigură o ”valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”, relatează site-ul norway.postsen.com conform news.ro. Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.

Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităţilor Statelor Unite, cât şi Norvegiei, a anunţat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.

Este vorba despre cel mai mare ”acord de eliminare de echipament militar” al Norvegiei, potrivit site-ului.

Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din lume şi prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiaşi surse.

”Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul. Această ”vânzare va consolida şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat  el.

Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananţă.

Contractul de mentenanţă a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanţei înainte de livrarea a 32 de aparate către România. Acest contract prevede totodată furnizarea de asistenţă tehnică şi susţinere în formarea personalului tehnic român. Valoarea acestui contract prelungit cu KAMS este de peste 700 de milioane de coroane norvegiene (peste 295,2 milioane de lei).

”În baza expertizei şi experienţei unice pe care KAMS o are, ne aşteptăm ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronave un număr bun de ani de acum înainte”, a declarat directorul ”Materialelor Apărării”, o agenţie însărcinată cu echiparea armatei norvegiene, Gro Jære.

Procesul vânzării este îndelungat şi presupune aprobarea Statelor Unite şi Norvegiei, care controlează astfel în mod strict cine poate cumpăra avioane de tip F-16.

Vânzarea contribuie la veniturile industriei norvegiene a apărării, însărcinată să asigure mentenenţa şi modificarea avioanelor înainte de predare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Sa curgă banii și pt submarine, elicoptere, rachete, echipamente militare ca sa se simte bine maciuca pentru ca la educație nu vrea sa dea nimic, măcar aici sa fie satisfăcut.

  2. DAca mai intarziam cu plata, nu mai luam nici macar praful de pe toba! avioanele trebuiau sa fie in tara de anul tracut, dar, ce sa vezi, la noi sparlamentul se misca mai incet. Dupa chipul si asemanarea Dulapului!

    • Anul “tracut”, ă ? Greu cu autocorrectul pe telefoanele ieftine, nu? Troll infect.

    • Si care era problema daca nu luam rablele alea? Iti pierdeai statutul de ‘special’ si erai nevoit sa te duci sa faci o munca cinstita, de nivelul tau real, cum ar fi culesul sparanghelului.