G4Media.ro

Noi tensiuni în nordul Kosovo: Belgradul va cere NATO să-i permită să…

sursa foto: Pixabay

Noi tensiuni în nordul Kosovo: Belgradul va cere NATO să-i permită să desfăşoare poliţişti şi militari sârbi în regiune/ Alegerile locale au fost amânate

Serbia va cere forţelor de menţinere a păcii ale NATO să o lase să desfăşoare militari şi poliţişti sârbi în Kosovo după o serie de noi incidente petrecute în nordul fostei sale provincii, acolo unde există o majoritate sârbă, relatează Reuters, citat de News.ro.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Belgrad că va face cererea într-o scrisoare adresată comandantului forţei NATO din Kosovo, KFOR, dar a recunoscut, pe de altă parte, că nu-şi face iluzii că această cerere va fi aprobată.

Comentariile lui Vucic au fost făcute după o serie de incidente între autorităţile kosovare şi sârbii locali, care sunt majoritari în zonele de nord ale Kosovo.

„Vom solicita comandantului KFOR să asigure desfăşurarea de personal al armatei şi poliţiei Republicii Serbia pe teritoriul Kosovo şi Metohija”, a declarat Vucic într-o conferinţă de presă la Belgrad. Guvernul de la Belgrad va adopta în mod oficial documentul luni sau marţi, a spus el.

Chiar dacă este conştient că are slabe şanse ca NATO să accepte solicitarea, este pentru prima dată când Belgradul solicită desfăşurarea de trupe în Kosovo, o posibilitate care este prevăzută, totuşi, de o rezoluţie a ONU.

Sub conducerea NATO, comunitatea internaţională a desfăşurat trupe în Kosovo în conformitate cu prevederile unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 1998-1999, în care NATO a intervenit împotriva Serbiei pentru a proteja Kosovo, unde majoritatea populaţiei este albaneză.

Rezoluţia ONU spune că Serbia poate desfăşura până la 1.000 de militari, poliţişti şi funcţionari vamali în siturile religioase creştin-ortodoxe, în zonele cu majoritate sârbă şi la punctele de trecere a frontierei, dacă o astfel de desfăşurare este aprobată de comandantul KFOR. În momentul în care a fost convenită rezoluţia, Kosovo era recunoscută la nivel internaţional ca parte a Serbiei. Între timp, cu sprijinul Occidentului, Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, o declaraţie nerecunoscută de Serbia.

Sârbii din Kosovo au avut un schimb de focuri cu poliţia, sâmbătă, într-o nouă izbucnire a tensiunilor în partea nordică, instabilă, a ţării. Încă de dimineaţă, sârbii au blocat principalele drumuri din regiune pentru a protesta faţă de arestarea unui fost membru al poliţiei kosovare, care a demisionat luna trecută împreună cu alţi etnici sârbi ca gest de sfidare la adresa autorităţilor centrale.

Poliţia din Pristina susţine că fostul poliţist Dejan Pantic a fost arestat pentru că ar fi atacat, marţi, birourile comisiei electorale, agenţi de poliţie şi funcţionari electorali.

Poliţia a declarat că blocajul sârbilor a oprit traficul şi a fost nevoită să închidă două puncte de trecere a frontierei dintre Kosovo şi Serbia. Ulterior, poliţiştii au spus că au fost atacaţi cu focuri de armă în mai multe locuri din apropierea unui lac de la graniţa cu Serbia. Nu sunt informaţii dacă există sau nu răniţi. „Unităţile de poliţie, în legitimă apărare, au fost nevoite să răspundă cu arme de foc nelegiuiţilor, care au fost respinşi şi au fugit în direcţii necunoscute”, a declarat poliţia într-un comunicat.

„Serbia a dat instrucţiuni structurilor sale ilegale să instaleze baricade în nordul Kosovo. Belgradul poartă întreaga responsabilitate pentru orice escaladare”, a acuzat pe Twitter Blerim Vela, şeful de cabinet al preşedintei din Kosovo.

În contextul acestei crize, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat sâmbătă că alegerile locale din această zonă de nord a ţării vor fi amânate până la 23 aprilie. Alegerile erau programate pentru 18 decembrie, dar sârbii au declarat că vor boicota scrutinul.

Primarii sârbi din municipalităţile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali şi aproximativ 600 de ofiţeri de poliţie, au demisionat luna trecută în semn de protest faţă de o decizie a guvernului de a înlocui plăcuţele de înmatriculare auto emise de Belgrad cu cele emise de Pristina, o decizie la care, la presiunea comunităţii internaţionale, până la urmă s-a renunţat.

Înainte de incidentele de sâmătă, poliţia kosovară arestase un alt sârb, suspectat că a participat la un atac armat, care a avut loc joi, asupra unei patrule de poliţie, atac în urma căruia un poliţist a fost rănit. După demisiile în masă ale etnicilor sârbi, patrulele poliţiei din zonă fuseseră întărite cu agenţi albanezi.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...