G4Media.ro

Noi arestări în Hong Kong: Un fost redactor-şef al publicației pro-democrație Apple…

sursa foto: Captură video

Noi arestări în Hong Kong: Un fost redactor-şef al publicației pro-democrație Apple Daily a fost ridicat de poliție

Un fost redactor-şef al Apple Daily, tabloidul pro-democraţie hăituit până a fost nevoit recent să închidă, a fost arestat miercuri dimineaţa, a anunţat poliţia, într-un context în care puterea încearcă să-şi reimpună controlul asupra mass-media în această fostă colonie britanică, notează AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, poliţia a anunţat arestarea unui fost redactor-şef în vârstă de 51 de ani, pentru „înţelegere secretă cu forţele străine”, infracţiune prevăzută în noua lege asupra securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o anul trecut pe teritoriul său semiautonom.

O sursă din poliţie a precizat pentru AFP că persoana arestată este Lam Man-chung. El este al nouălea angajat al Apple Day care a fost arestat în baza legii asupra securităţii naţionale.

După arestarea mai multor responsabili ai săi şi îngheţarea bunurilor, tabloidul, care s-a făcut remarcat pentru criticile sale la adresa guvernului chinez şi a executivului local alineat Beijingului, a fost constrâns să-şi suspende activitatea după 26 de ani de existenţă, publicând pe 24 iunie ultimul său număr.

Lam a fost redactorul-şef al acestei ultime ediţii.

Autorităţile acuză cotidianul că a susţinut apeluri la sancţiuni internaţionale împotriva Chinei, o luare de poziţie pasibilă de acum de urmăriri penale în virtutea noii legi.

Proprietarul publicaţiei, magnatul Jimmy Lai, 73 de ani, este în prezent în detenţie şi a fost inculpat pentru înţelegere secretă cu forţe străine.

Închiderea publicaţiei constituie unul dintre evenimentele care a făcut ca săptămâna trecută Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA), principalul sindicat al jurnaliştilor hong-konghezi, să afirme că libertatea presei a fost „făcută praf” în fosta colonie britanică.

„Anul trecut a fost în mod incontestabil cel mai rău an pentru libertatea presei”, a declarat preşedintele HKJA, Ronson Chan, în marja prezentării raportului anual al organizaţiei.

O mie de angajaţi ai grupului Lai şi-au pierdut locul de muncă, printre care 700 de jurnalişti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Situatia din Hong Kong permite oricui sa vada ca principiile, drepturile omului, libertatea, etc. conteaza doar atunci cand e convenabil sa conteze, de exemplu atunci cand trebuie rasturnate regimuri din tari bogate in petrol care nu mai raspund la comenzi, in rest sunt doar apa de ploaie. Totul e de vanzare.

 2. Xi neaparat sa il arestezi si pe primul reporter pe care l-au angajat dusmanii poporului de la Apple Daily acum 26 ani :))))))

 3. Foarte bine luați și bătuți ca n Germania, Anglia sau România 10 August să să ia exemplul minerilor români

 4. Democratia consuma prea multe resurse si rezolva prea putine probleme. Democratia e un moft occidental, o aberatie. Chinezii toti au inteles asta si resping democratia. Poporul chinez n-are nevoie de mofturi, poporul chinez are nevoie de solutii rapide la probleme.

  • Vai de curul poporului chinez, cu asemenea conducatori… Daca s-ar deschide acum granitele si fiecare cetatean ar putea pleca oriunde ar dori, oare cati ar mai ramane acolo? (De fapt, cetatenii obisnuiti nici nu au dreptul sa intre in Hong-Kong decat cu viza partidului, nu cumva sa se molipseasca de libertate…)

   China are fix 5 laureati Nobel in domenii stiintifice, dar de doua ori mai multi printre chinezii care au reusit sa fuga din China… Rusinos, pentru o tara de 1.4 miliarde locuitori.

  • Populismul,furtul proprietății intelectuale, corupția și manipularea funcționează într-adevăr. Când ai un popor suferind și dezbinat de foame vor dansa după cum le cânți tu, cel care le ține mâncarea și familia în propriile mâini. Estul Europei a suferit suficient din urmările socialismului cat sa cunoaștem că asuprirea părintelui naște un copil supus.

  • @democratia….
   Dute in china si lasane cu kktul din capul tau

  • Nu putem sa ne ducem in China. Ei au o natiune fara venetici, niste granite pe care si le apara impreuna, o tara.

   Ei nu defileaza pe sub Arcul de Triumf cand iau bataie – pentru ca nu iau niciodata bataie.