G4Media.ro

Noaptea Muzeelor la „Antipa”: Interceptarea liliecilor din grădină şi colectare entomologică a…

Noaptea Muzeelor la „Antipa”: Interceptarea liliecilor din grădină şi colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor 2022 un program care include, pe lângă vizitarea gratuită a expoziţiei permanente, o seară de folk în grădina Muzeului precum şi activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, transmite News.ro.

Programul special al Nopţii Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, de la ora 19.00 şi se va termina duminică la ora 01.00. În cadrul acestui eveniment, accesul publicului va fi gratuit.

Sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul orar 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator va intra la ora 18.00), Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi deschis.

Între orele 19.00 şi 19.45, respectiv 23.00 şi 23.45, invitatul special al serii, Marius Matache – cercetător, muzician şi blogger, vă dă întâlnire în grădina muzeului la un recital de muzică folk, însoţit de voie bună şi distracţie cât cuprinde!

În speranţa că vom avea parte de condiţii meteorologice favorabile, cercetătorii Muzeului vă propun să descoperiţi cine sunt micile vieţuitoare cu care ne împărţim noaptea, dar şi cum comunică liliecii, într-o serie de activităţi desfăşurate în curtea Muzeului între orele 21.30 şi 22.30.

De la ora 21.30, muzeografii invită publicul în curtea instituţiei să participaţi la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiştilor din muzeu.

Cu această ocazie veţi putea descoperi importanţa activităţii de colectare a materialului biologic, care oferă o imagine mai exactă asupra diversităţii excepţionale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne. În lumea atât de diversă a fluturilor, majoritatea covârşitoare a speciilor este activă noaptea. Cele mai multe dintre ele pot fi ademenite cu o sursă de lumină, capturarea lor constituind o parte importantă a activităţii de teren a unui cercetător entomolog. Utilizarea capcanelor luminoase a constituit şi continuă să reprezinte un element definitoriu pentru cercetarea grupului lepidopterelor nocturne. Multe dintre speciile de lepidoptere nocturne rivalizează, prin forme şi culori, cu fluturii de zi, cunoscuţi pentru frumuseţea lor emblematică.

Tot în această seară vă invităm să aflaţi de la cercetătorii Muzeului mai multe informaţii şi curiozităţi despre lilieci, şi să descoperiţi cum comunică micile vietăţi cu care ne întâlnim noaptea, într-o serie de activităţi desfăşurate în curtea Muzeului, între orele 21.30 şi 22.30.

Programul evenimentelor:
• 19:00 – 19:45 – Seară de folk cu Marius Matache, în grădină la Antipa;
• 20:00 – 01:00 – Vizitarea gratuită a expoziţiei permanente a Muzeului;
• 21:30 – 22:30 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiştilor din muzeu;
• 21:30 – 22:30 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiştilor din muzeu;
• 23:00 – 23:45 – Seară de folk cu Marius Matache, în grădină la Antipa.

Sursa foto: Facebook Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. ce dracu inseamna interceptarea liliecilor? ultrasunetele nu pot fi auzite. sper ca nu se apuca sa vaneze lilieci prin gradina…

  • E vorba de interceptarea convorbirilor. telefonice. SRI asculta. liliecii ( pe mandat) si pun in boxe, sa auda vizitatorii.

  • Buna ziua!
   Voi merge eu in aceasta seara la Antipa.
   Nu va faceți griji.
   Pup și revin cu un raspuns diseară😘

 2. Buna seara!
  Voi merge eu la seara muzeelor la antipa.
  Nu va faceti griji.
  Pup😘😘

 3. Buna seara!
  Voi merge eu in aceasta seara la Antipa.
  Nu va faceți griji.
  Pup