G4Media.ro

UPDATE Nimic despre Cercetare în capitolul “Cercetare și Digitalizare” din programul guvernului…

Sursa foto: Pixabay

UPDATE Nimic despre Cercetare în capitolul “Cercetare și Digitalizare” din programul guvernului Ciolacu, prezentat de PSD / Prioritățile în domeniu, inclusiv o nouă lege a cercetării, sunt prezentate însă în programul de guvernare depus la Parlament

Domeniul cercetării românești, care aștepta, chiar, o nouă lege dedicată, dar și o creștere substanțială a finanțării în anii următori, nu este abordat în niciun fel în capitolul despre “Cercetare și digitalizare” din programul de guvernare al viitorului guvern Ciolacu, conform unui document prezentat de PSD. Acesta se referă exclusiv finanțarea IMM-urilor și start-up-urilor și, mai pe larg, la digitalizare, de la cloud-ul guvernamental la “economia digitală” și “educația digitală”.

UPDATE Cercetarea e abordată, în programul de guvernare depus de PSD și PNL la Parlament. unde e menționată inclusiv o lege a cercetării și obiectivul atingerii țintei de 2% din PIB pentru finanțarea cercetării (1% finanțare privată și 1% finanțare publică).

Obiectivele guvernului Ciolacu pentru cercetare, menționate în acest documentul depus la Parlament (vezi documentul integral mai jos:

  • Legea cercetării românești. În România, cercetarea funcționează în baza a OG 57/2002, o legislație învechită, cu neconcordanțe, neadaptată pentru România Viitorului. (…)
  • Atingerea țintei de 2% din PIB pentru finanțarea cercetării (1% finanțare privată și 1% finanțare publică). (…)
  • Diaspora românească pentru excelență în cercetare. Implementarea investiției 8 din PNRR va însemna cel mai ambițios program de aducere acasă a minților strălucite din întreaga lume: 120 de granturi de cercetare de câte 1,4 milioane EUR, pe parcursul a trei ani de zile. (…)
  • Sprijin pentru tineri și cercetători. Continuarea programelor de sprijin pentru elevii care participă la competiții internaționale (programul „Henri Coandă”), a programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare și inovare (programul „Regele Carol I”), sprijin pentru posesorii cu certificate de excelență primite la competiția pentru burse individuale Marie Skłodowska-Curie (Componenta C9) și acordarea a 11 premii de excelență consistente (300.000 lei fiecare) celor mai performanți cercetători români în cadrul edițiilor anuale ale Galei Cercetării Românești.(…)
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Interesant ar fi sa ne spuneți câți bani au fost dați de la bugetul de stat pentru Laserul de la Magurele (separat de banii de la UE). Și pentru ce??