G4Media.ro

Nicușor Dan și Gabriela Firea și-au finanțat campania electorală aproape exclusiv din…

Nicușor Dan și Gabriela Firea și-au finanțat campania electorală aproape exclusiv din donații și împrumuturi. Primarul ales a virat cu 100 de lei mai mult decât primarul care a pierdut alegerile    

Conform unei situații centralizate a Autorității Electorale Permanente (AEP), publicată pe site-ul finantarepartide.ro, primii doi clasați la funcția de primar al Municipiului București și-au finanțat campania electorală cu banii altora.

Primarul ales Nicușor Dan a transferat, în total, 446.000 lei, limita maximă permisă de lege pentru un candidat la Primăria Generală a Municipiului București. 24.500 lei au provenit din veniturile proprii, iar restul – din donații și împrumuturi.  Donațiile au fost făcute în patru tranșe: 45.000 de lei pe 9 septembrie, respectiv 194.000 de lei, 72.800 lei și 15.000 de lei pe finalul campaniei (22-25 septembrie). Tot pe 25 septembrie, Dan a virat în contul de campanie 94.700 lei provenind din șase împrumuturi.

”Persoanele care au donat 72.800 lei și 194.000 lei sunt doi dintre cei 7-8 oameni de afaceri care au donat pentru campania din 2016, am făcut atunci public numele lor. Persoana care a donat 45.000 lei este un alt om de afaceri. Persoana care a donat 15.000 lei este un prieten. La fel, persoanele care au donat (împrumutat n.r.) împreuna 94.700 lei sunt prieteni, le voi rambursa banii imediat după ce îmi vor fi rambursați de AEP. Numele acestor persoane este cuprins în datele furnizate AEP și vor fi publicate anul viitor în Monitorul Oficial. Nu am solicitat acordul acestor persoane pentru a le face public numele acum (mărturisesc că, după toată campania murdară împotriva mea, prefer să nu o fac, ca să nu îi expun la campanii similare; dacă există o preocupare publică, o voi face)”, a declarat Nicușor Dan pentru G4Media.

”Au considerat important să susțină candidatura mea, fără să ceară, evident, nimic în schimb. Așa s-a întâmplat și la campaniile din 2012 și 2016. Menționez că, în precampanie, am fost sprijinit financiar de partidele politice care m-au susținut, însă în campanie, fiind independent din punct de vedere juridic, nu am putut beneficia de sprijinul lor financiar”, a afirmat Dan referitor la motivația donatorilor.

Finanțarea campaniei preponderent din donații nu este o premieră pentru Dan. Pentru alegerile similare din 2016, când a fost învins de Gabriela Firea, el a declarat că a primit donații în valoarea totală de 281.000 de lei și 1.000 de euro de la 11 persoane fizice și o societate comercială:

Sursa: Declarație avere Nicușor Dan iunie 2017, depusă în calitate de parlamentar pe anul fiscal 2016

În situația anuală a finanțărilor primite de partide și candidați pentru anul 2016 și publicată în Monitorul Oficial în aprilie 2017, Dan a declarat, însă, că și-a finanțat campania doar cu 187.112 lei.

El explică diferența prin faptul că, în Monitorul Oficial, trebuia să raporteze, conform legii, donațiile de cel puțin 10 salarii minime brute, adică 10.500 lei pentru 2016, în timp ce în declarația de avere doar acelea de cel puțin 500 de euro.

Principalul competitor al lui Nicușor Dan, Gabriela Firea, a virat în contul de campanie, pe 24 septembrie, suma de 445.900 lei care au provenit din împrumuturi. ”Am încheiat, în fața unui notar public, 7 contracte de împrumut a câte 67.300 lei fiecare. Suma totală împrumutată a fost de 445.900 lei. Conform legii, aveam dreptul să cheltui în campanie 446.000 lei. Persoanele de la care am împrumutat sunt cunoștințe apropiate. Nu sunt personalități publice sau colaboratori din viața politică sau primărie”, a declarat Gabriela Firea pentru G4Media.

Ambilor candidați la Primăria Generală le vor fi decontate de către AEP sumele cheltuite, urmând ca împrumuturile să fie stinse cu acești bani.

Traian Băsescu, al treilea clasat la votul pentru funcția de primar general, nu apare pe lista AEP a candidaților persoane fizice care au contribuit la cheltuielile de campanie. În aceste cazuri, finanțarea a provenit de la partidele din care provin. Și la Nicușor Dan, în precampanie, s-au implicat financiar USR-Plus și PNL, formațiunile politice care l-au susținut în alegeri.

Foto sus: InquamPhotos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Normal ca firea a avut cu 100 lei mai putin, ea si-a facut campania altfel. firea a avut latrinele la dispozitie, a pompat bani nedeclarati in buda budeanu…
    firea a cheltuit miliioane de euro din banii bucurestenilor, prin publicitatea mascata cu care ne-a intoxicat inainte de alegeri ( cu cate 3 reclame succesive ale pmb- consolidari, assmb la machete de sputale si poduri care „unesc” cartierele).

    • Corect! Ce rost ar fi avut sa vina cu bani de-acasa cand avea atatea fonduri la dispozitie.
      Asa, de ochii lumii, a mai pus si de la ea ceva maruntis…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.