G4Media.ro

VIDEO Nicușor Dan, prima conferință la peste o săptămână de la moartea…

sursa foto: ct100.ro

VIDEO Nicușor Dan, prima conferință la peste o săptămână de la moartea Anei Oroș, activista ucisă de câini în Lacul Morii: ”Voi propune o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare sistematică/ Nu vom sancționa decât bucureștenii care se opun”

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a făcut prima conferință de presă pe problema câinilor fără stăpân din București la o săptămână după ce activista Ana Oroș a fost ucisă de maidanezi, în timp ce alerga, în zona Lacul Morii.

Primarul general a transmis că bucureștenii nu vor fi sancționați decât dacă se vor opune microcipării și sterilizării gratuite pe care le vor începe administrația locală. Soluția pentru câinii fără stăpân este, spune primarul ”microciparea și sterilizarea sistematice”.

Primarul a mulțumit ONG-urilor pentru protecția animalelor și bucureștenilor care au adoptat câini din centrele ASPA și ale primăriei sectorului 1 și a transmis că dacă cel puțin un bucureștean dintr-o mie ar adopta un câine, atunci adăposturile s-ar goli.

Nicușor Dan a mai transmis că va propune ”o sumă consistentă” pentru microciparea și sterlizarea câinilor și a refuzat să vorbească ”despre vinovății”:

Principalele declarații:

 • Nu îi vom sancționa pe bucureșteni înainte de a le oferi posibilitatea de a-i microcipa și steriliza. Există o campanie gratuită de câteva zile, din cartier în cartier. Nu îi vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării. Sunt trei probleme:
 1. Câinii fără stăpân;Nu vom
 2. A doua componentă sunt câinii de pe proprități care sunt lăsați să iasă în zona publică, aici din păcate nu am avut un răspuns coerent al autorităților componente;
 3. Și problema cea mai mare, de zeci de ani, a înmulțirii necontrolate a câinilor cu sau fără stăpân. Aici vorbim și de București, și de Ilfov. Nu a fost un răspuns decisiv pentru că nu a fost însoțit de o sancțiune pentru cei care se opun sau ignoră.
 • Care este soluția? Este cea care au aplicat-o țările occidentale și care funcționează: În primul rând trebuie să microcipăm și sterilizăm sistematic câinii fără stăpân din București și Ilfov. Voi propune o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare gratuită și extinderea capacității din adăposturi. E nevoie să avem echipe mixte cu polițiști locali care să fie gata să dea sancțiuni pentru cei care se opun microcipării și sterilizării care sunt obligatorii conform legii.
 • Nu o să intru în discuții despre a cui este vina pentru ce s-a întâmplat săptămâna trecută și nici în declarații politice. Este în curs o anchetă a poliției.
 • În primul rând, pentru capturarea câinilor de pe domeniul public funcționează ASPA și structuri de la Primăria Sectorului 1 și Sectorului 5.
 • La nivelul județului Ilfov, din cele 40 de localități, doar 5 sau 6 au structuri pentru câinii comunitari.
 • Apoi, a doua componentă: polițiile animalelor. Nu am informații despre poliții ale animalelor din subordinea polițiilor locale.
 • Cine poate sancționa: Polițiile locale ale sectoarelor, poliția națională, direcțiile sanitar-veterinare.
 • Nu în ultimul rând legată de tragedia de sâmbăta trecută, există o obligație a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi și salubriza. Tragedia de sâmbăta trecută s-a întâmplat pe un teren privat, al unei societăți comerciale, neîngrădit. Se afla un cadavru al unui măgar și probabil acest lucru a stârnit sentimentul de proprietate a acelor câini.
 • Vreau să mulțumesc ONG-urilor de protecție a animalelor cu care colaborăm de ani de zile și ne-au ajutat în ultimele zile și structurilor de la sectoarele 1 și 5 care ne-au ajutat în ultimele zile. Vreau să mulțumesc bucureștenilor care au adoptat câini și să-i încurajez să adopte. Ar fi suficient ca din 1000 de bucureșteni, unul să adopte un câine pentru ca instant să golim adăposturile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Activista??? Ca la PCR :)))))) A fi activist nu te face automat destept, cu un an in urma te rup cainii si deabia scapi cu viata si tu ce faci? Continuii sa alergi ca o tembela tot acolo…..

 2. Dar de ce sa propuna dumnealui?! Parca nu avea atributii Primaria Capitalei, acum sa inteleg ca are? Ciudat. Pai ori e treaba primarului general ori a celor de sector? Digi 24 zice ca nu primariile si primarii, ci politia trebuia nu stiu ce sa faca. In felul asta nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem urmatoarea nenorocire, ca nu suntem buni decat sa aratam ca altii sunt de vina. Tare ciudat mai este si neamul romanesc

 3. A gasit solutia? Daca un bucurestean dintr-o mie ar adopta un caine?
  Eu nu am cum sa adopt caini.
  Daca schimbati managementul de la ASPA nu ar fi bine, oare?
  Ma gandesc.🤔

 4. „Se afla un cadavru al unui măgar și probabil acest lucru a stârnit sentimentul de proprietate a acelor câini.” (corect: al acelor câini).
  Legitim: este bine stiut ca întotdeauna un magar trezeste sentimente.
  In alta ordine de idei: câinii cipati si sterilizati nu musca si nu au sentimente de-astea de proprietate în prezenta magarilor vii sau morti? Adica NU UCID?
  Mihai Beniuc era specialist în psihologie animala….ehe, ce vremuri.

  • Cainii cipati si sterilizati sunt cei care au un stapan. Cipul se inregistreaza in sistem alaturi de un responsabil uman. Iar daca se plimba hai hui pe strazi si musca, responsabilul este identificat si penalizat. E mai clar acum?

 5. E foarte clar acum: Daca responsabilul uman se plimba hai hui pe strazi si musca, este identificat si penalizat.
  Asa da. Pricepui si io!

 6. Ba ar fi bine sa-i sanctioneze si pe cei care nu se opun, lol, iar a dat nicu cu mu.cii in fasole, cica nu ii sanctioneaza decat pe cei care se opun, cata „marinimie”…

 7. Și dacă sunt sterilizați sărmanii câini, nu mai mușcă ???
  Și maidanezi înfometați și mulți, și oameni sărmani, nu pot trăi împreună. Pentru castrare și pentru „azilele” pentru câini SĂ FIE OBLIGATE LA PLATĂ
  INTEGRALĂ ASOCIAȚIILE CARE AU ÎN STATUTUL LOR OCROTIREA CÂINILOR !!!! AU DREPTATE, DAR NU PE VORBE CI PRIN FAPTE !