G4Media.ro

Nicușor Dan: „Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să…

Nicușor Dan: „Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a estimat, vineri, că preţul gigacaloriei va creşte la circa 600 de lei, iar Consiliul General va decide cât din această sumă va achita municipalitatea.

El a precizat, la Europa FM, că, în prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (…) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia. Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a explicat Nicuşor Dan.

Potrivit primarului general, problemele actuale în furnizarea agentului termic derivă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu funcţionează.

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (…) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul”, a declarat Nicuşor Dan.

El a amintit că vara aceasta s-au realizat lucrări de reparaţii a avariilor şi a estimat că iarna aceasta va fi puţin mai bine decât în precedenta.

„Am semnat finanţarea cu Comisia Europeană pentru 210 kilometri de reţea principală, aproximativ 300 de milioane de euro, o să începem această lucrare din vara anului viitor. Contractele sunt atribuite pe alţi 40 de kilometri şi la fel o să facem în cursul anului viitor. Sunt relativ optimist că o să reuşim să achiziţionăm ELCEN. O parte din problemă e că avem într-o companie transport, într-o companie producţia de energie”, a adăugat primarul general.

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Care giga? La noi caloriferele au fost putin caldute, pret de cateva ore si o sa platim cat pentru asa ceva? Ce s-a reparat in timpul asta domnule Nicusor Dan? Nimic?

 2. Demisia incompetentule.

 3. Eu credeam ca avem primar general și când colo tot un “părerolog”. Dânsul are și emite păreri. Sa ii zică cineva ca a fost ales și trebuie sa ia decizii!
  Pe de alta parte, a fost ocupat: s-a tuns, s-a gândit cum sa vopsească trenurile interbucurestene… credeți ca e simplu?’ Și, poate o sa fie o iarna blândă… cine stie?!

 4. Faci pe draq sa te ia! Am 19, 3 grade in casa incompetentule! Este fix la fel ca in epoca Firea/diamant.

 5. s-a trezit sa vorbeasca vineri.
  apoi se relaxeaza, de maine e weekend.

 6. Desfiintati monstruozitatile comuniste centralizate.

 7. Dar cu auditul ce se mai aude?

 8. Gândire comunistoida .
  Bucureștenii plătesc 30 din ceace consuma (energetic) .
  Alte orașe tot subvenție pt saracii bogați .
  Locuitorii care nu vor să trăiască din mila primarilor , plătesc integral această obrăznicie .
  Mai pe șleau statul român (de dragul voturilor) fură in mod nerușinat de la unii și da altora care au lipsa de bun simt sa nu moară sau sa emigreze .