G4Media.ro

Nicușor Dan: Administrația Firea dă un tun de 50 de milioane cu…

Nicușor Dan: Administrația Firea dă un tun de 50 de milioane cu Parcul Verdi. Prețul e de 10 ori mai mare decât valoarea de piață

”Administrația Firea se pregătește să dea cel mai mare tun de la instalare, plătind 50 milioane de euro pe un teren de 5 hectare din Parcul Verdi. Sunt bani cu care puteau fi rezolvate multe probleme importante ale Bucureștiului, spre exemplu deficitul de creșe și grădinițe sau securitatea la incendiu a tuturor școlilor din Capitală”, acuză Nicușor Dan, deputat și fost candidat la Primăria București.

”Bucureștenii trebuie să știe că prețul la care e decisă să cumpere Primăria acest teren de 5 hectare, 1080 euro pe metrul pătrat, este mult supraevaluat, de aproximativ 10 ori mai mare față de valoarea de piață a lui. Sunt un susținător al principiului răscumpărării de către municipalitate a tuturor spațiilor verzi aflate în proprietate privată, dar hotărârea de astăzi împiedică realizarea acestui deziderat. Prin ridicarea prețului de cumpărare la 1000 euro / mp, vor trebui 2-3 miliarde de euro pentru a răscumpăra cele 200 – 300 hectare de spațiu verde aflate în proprietate privată în București”, a mai spus Nicușor Dan într-un comunicat de presă.

Alte declarații ale lui Nicușor Dan:

De asemenea, consider că sunt numeroase probleme și de natură juridică în această tranzacție.

În primul rând, soluția instanței de fond din dosarul în care s-a soluționat cererea de despăgubire consider că este profund incorectă. Proprietarul are dreptul de folosință pe care i-l dă Planul Urbanistic General, în cazul de față restaurante, mici puncte de comerț alimentar, obiective cultural-sportive, în limita a 15% din suprafața parcului, cu tot cu aleile necesare funcționării. Prin urmare, e vina Primăriei că nu s-a apărat suficient de bine în dosar.

Într-un dosar similar, în care proprietarii solicitau despăgubiri de 25 milioane euro pentru un spațiu verde din zona Poligrafiei, instanța a respins cererea spunând că respectarea PUG nu le afectează dreptul de proprietate. Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit în acest dosar în favoarea municipalității, care nu a angajat nicio firmă de avocatură pentru a se apăra și pentru a salva spațiul verde al Capitalei.

De asemenea, apreciez că  evaluarea este incorectă pentru că nu ține seama de specificul terenului: spațiu verde cu destinația parc. Mai mult, trecerea de la 570 euro / mp (evaluarea inițială a evaluatorului) la 1080 euro / mp consider că este profund nejustificată și ilegală.

Exproprierea este o opțiune a autorității. Dacă autoritatea nu optează pentru această variantă, este absurd să plătească mai mult decât valoarea de piață stabilită de evaluator.

Întrucât această tranzacție implică mulți bani publici, bani din taxele și impozitele bucureștenilor, care pot fi cheltuiți mult mai bine, voi solicita o nouă evaluare pentru terenul în cauză și voi verifica modul în care municipalitatea s-a apărat în litigiul cu proprietarii. De asemenea, consider că este de datoria mea să sesizez Curtea de Conturi și organele penale, pentru a se verifica legalitatea cheltuirii banilor publici

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Nicusor Dan traieste!

 2. Nicusor Dan nu stie ce vorbeste.Terenuri in zone apropiate de parcul Verdi,ca zona Bordei,Primaverii si Dorobanti se dau si cu 3-4000 de euro.Cu 100 de euro/mp nu iti iei nici macar teren in parcul Copou din Vaslui.

  • Alooo! Acest teren este spatiu verde! 85% din suprafata sa este non aedificandi, cf.planului urbanistic general. Valoarea unui teren trebuie sa aiba la baza cum poate fi valorificat, ce plus valoare aduce proprietarului. N-are nici cea mai mica relevanta zona in care este situat. Si inca ceva, vise cu 3-4000 eur/mp. In Primaverii, stradal pe Bd.Eliade s-a vandut cu 2000/mp, teren cu PUZ aprobat, construibil pe 60% din suprafata.
   Concluzia- asistam la un nou jaf al banului public!

  • Si parcul Nicolae Iorga,tot spatiu verde e.Iar pentru cei 3000 de mp pe care Ambasada Italiei ii are,cer 5.500.000 de euro,aproape 2000 de euro mp.Tot parc,tot verde,tot in Bucuresti.Si in Tineretului sunt 2 ha retrocedate si se construiesc vreo 400 de apartamente pe acolo.Bine ca acum se judeca pe puz.

  • Aia cu „de 10 ori …” e luare de val, dar mai departe spune ca evaluarea initiala a fost de 570 euroi/mp. Pina la 1080 e ceva. Si cum spune si d-l Adrian, e vorba de spatiu verde, neconstruibil. Si daca nu poate fi facut construibil mita se da altfel: rascumparare la pret umflat. Nu e vorba de Nicusor Dan aici, e vorba de banii nostri, ca n-are primaria tiparnita.

 3. Bos, scoate dejtu din nas si vorbeste matale cu baietii aia cu parcu, sa mor daca nu dau eu toț banuții mei de pe postari sa iau cu 10,80 EUR/mp daca nu 10 macar 20 de metri patrati in parcul verdi, sa-mi pun un cort ceva, ca boșii!

 4. bah Dănuțe, vez de ce ți-au luat ”băieții veseli” partidul?

 5. Se autosesizeaza vreo instituție a statului?
  DNA.PARCHET?

 6. De vina e legea 10/2001 si principiul restitutio in integrum. in ungaria s au dat 21.000 dolari plafonat si restul viteza.
  In Ro dupa ce se dau pe gratis se cumpara pe bani grei .
  Si ce e problematic e ca nimeni nu zice nimic de ce suntem singurii din lume care reatituim integral.

  • @Gigi
   Tu respingi un principiu corect din cauza unei implementari rau-voitoare facuta de ticalosi.

   Pentru o greseala din asta mi-au dat viteza de la gradinita, zicandu-mi „Bhai nataraule, confunzi normativul cu descriptivul!”

 7. Mucusor Dan a fost, este si va fi mereu un natang…manat de bune intentii…

  • Ai ieșit din rahatul în care te scalzi împreună cu pesedacii tăi dragi ție. să respiri și tu un pic de aer curat?

 8. Domnule Nicusor Dan , cumtarati-l dvs cu un pret mai mic , daca sunteti capabil .
  Dupa care il puteti dona cetatenilor sau Primariei .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.