G4Media.ro

Nicolae Ștefănuță susține că surparea cascadei Bigăr s-a produs sub acțiunea omului,…

Nicolae Ștefănuță susține că surparea cascadei Bigăr s-a produs sub acțiunea omului, în contextul larg al defrișărilor / Ce propune europarlamentarul USR PLUS

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR PLUS, grupul Renew Europe) a declarat în plenul Parlamentului European că surparea cascadei Bigăr s-a produs „sub acțiunea omului”, punând totul în contextul larg al defrișărilor. Ștefănuță a cerut Comisiei Europene instituirea unui moratoriu pentru stoparea tăierilor de păduri în ariile protejate.

„Un ucigaș tăcut a făcut ravagii în Europa, în timp ce noi eram preocupați de pandemie. (…) Chiar în seara asta, în România, una din cele mai frumoase cascade, cascada Bigăr, s-a surpat sub acțiunea omului. Tăierile ilegale de pădure au crescut, nesupravegheate în perioada asta. Din România au dispărut, din păcate, ilegal, 300.000 de hectare de pădure. O pădure de talia statului Luxemburg”, a declarat Nicolae Ștefănuță, luni seara, la dezbaterea despre Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Ștefănuță a argumentat că orice pădure lipsă echivalează cu tot atâta deșert sau teren inundabil în loc.

Adresându-se comisarului pentru Mediu, europarlamentarul USR PLUS a cerut un moratoriu european pentru stoparea tăierilor de păduri în ariile protejate.

„Comisia trebuie să vină cu o definiție clară a zonelor strict protejate și vă încurajez să o faceți. Așteptăm să opriți acest ucigaș tăcut al naturii noastre, a mai spus Nicolae Stefănuță.

Regia Națională Romsilva a făcut publice luni seara imagini video cu prăbușirea unui perete al cascadei Bigăr din județul Caraș-Severin, din care se vede cum o bucată uriașă de rocă se desprinde și cade.

Romsilva arată de asemenea într-un comunicat de presă că peretele de rocă s-a prăbușit din cauze naturale, ”în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”.

Instituția de stat a respins informațiile lansate de un activist de mediu, potrivit căruia ”prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș”, catalogându-le drept false.

Foto: Cascada Bigăr – captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Am crezut că tăierea copacilor și orice intervenție este ilegală și sancționată ca atare în ariile protejate. Ce naiba însemnă aceste arii ? De cine sau de ce sunt protejate, dacă nu de oamenii care în mod conștient modifică și distrug acolo ? De ce le mai numim protejate, dacă nu suntem în stare să le protejăm ? A, că arată bine în statistici ? Sunt panouri ale forestierilor cu ”Codru-i frate cu românul” / ”Protejați pădurea de incendii” ( nu de motoferăstrău și de TAF, de incendii !! ) Oficial, organizat și în mod imbecil ne mințim pe noi înșine !

 2. :)) mister ce fumeaza astia la usr…specialistul lui peleu in stiinte economice ai sociale isi da cu parerea despre o tema in care are ZERO competente…padurile dispar dar statistica il contrazice grav!

 3. Se pare ca avem si noi idiotii nostri. Din cauza exagerarilor astea stupide cauza ecologista se duce direct in groapa.

  • Problema mi se pare ca nu e la dl europarlamentar! Problema mi se pare a ziaristilor care preiau toate debitarile pe langa subiect! Ei ar trebui sa fie un filtru ! Dar de fapt au devenit un centralizator al declaratiilor de pe facebook! Numai presa nu o mai putem numi!

 4. Si voi ati crezut g4? Sau dl stefanut are salariu mare si astfel e o voce auzita?
  Nu mai avem specialisti in domeniu? Va recomand eu un geomorfolog f bun :prof univ. Grigore Posea! Intrebati l pe el daca vreti sa fiti profesioniști!
  Cat despre dl europarlamentar el e bun in toate. Acum cateva luni vb la fel ca un mare specialist despre sectorul it!
  Penibil!

  • E priceput la toate, ca orice politician „serios”, ca orice „revolutionar de profesie” din iepoca de aur.
   Nu degeaba se zice „multi vede, putini cunoaste” si „s-a urcat scroafa-n copac”.

 5. A draqu rezistenta materialelor, se vede ca nu mai e niciun inginer in tara asta, ci doar „ecologisti” si „activisti de mediu”, care le stiu pe toate.

 6. Stefanuta….. încă unul înalt, frumos și deștept….. Și pe care-l mănâncă limba. Ca de creier nu poate fi vorba.