G4Media.ro

Nicolae Ciucă și Vasile Dîncu, laude reciproce la predarea mandatului de la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Nicolae Ciucă și Vasile Dîncu, laude reciproce la predarea mandatului de la Apărare: ”Veți fi surprins de imaginația și creativitatea militarilor/ Armata Română este înaintea societății (…) Unul din cei mai buni generali ai României a preluat conducerea țării”

Premierul Nicolae Ciucă și fost ministru al Apărării i-a predat portofoliul, vineri dimineață, noului ministru Vasile Dîncu. Ciucă a transmis în discursul de tranziție că a pus un accent deosebit pe învățământul militar.

Ciucă și-a arătat recunoștința față de Dîncu spunând că acesta i-a aprobat în 2016 reînființarea colegiului militar din Craiova.

Noul premier a reamintit de investițiile făcute de România în domeniul militar pentru a-și consolida și chiar crește importanța în cadrul NATO și UE.

Nicolae Ciucă a mai vorbit despre militarii din cadrul MApN, despre care a spus că au ”imaginație și creativitate” și că doar astfel au ieșit din momentele de impas.

Vasile Dîncu i-a întors vorbele de admirație lui Nicolae Ciucă spunând că este bucuros că ”unul dintre cei mai importanți generali ai României preia conducerea țării”.

Dîncu a mai spus că Armata Română este ”înaintea societății” datorită faptului că România e membru NATO și a transmis că speră să fie cea mai bună interfață între civili și militari, între care vrea să asigure un ”parteneriat”.

Vasile Dîncu l-a complimentat în mai multe rânduri pe Nicolae Ciucă și a mai declarat că politica românească are nevoie de fraternitatea din Armata Română.

”Suntem doi oameni care vor fi dedicați Apărării Naționale, vom pregăti societatea pentru un viitor impredictibil și turbulent”, a mai spus Vasile Dîncu.

Nicolae Ciucă, principalele declarații: 

Vine un moment în care trebuie să te desparți de ceva anume. Astăzi mă despart de instituția care a fost a doua familie pentru mine. Fiecare dintre dumneavoasră putem spune că am petrecut mai mult timp în interiorul acestei familii decât cu cele de acasă. Nu am să vorbesc despre ceea ce am făcut, ci despre oamenii cu care am făcut, oameni pe care, domnule ministru, i-am apreciat și îi voi aprecia toată viața mea pentru că cu ei am realizat tot ceea ce a reprezentat obiectiv și misiune asumată la nivelul MApN. Vă pot spune că am avut de fiecare dată în vedere oamenii, pentru că tehnica poate fi achiziționată, pregătită, dar asta nu se întâmplă de la sine, ci cu efortul, profesionalismul și dedicarea oamenilor, prin entuziasmul lor. Când vorbim despre oameni în uniformă trebuie să vorbim despre cei care optează de la o vârstă foarte fragedă să îmbrace uniforma liceului militar, la cei care pun uniforma deoparte, trec în rezervă, dar tot militari rămân. Ei vor fi militari toată viața lor și au în minte că ori de câte ori va fi nevoie vor răspunde prezent atunci când țara îi va chema. Revenind la oameni ne-a preocupat foarte mult sistemul de învățământ militar. Sunteți cel care în 2016 mi-ați aprobat împreună cu domnul ministru Curaj să reînființăm colegiul militar de la Craiova. Iată că, în scurt timp, vom putea să inaugurăm noua construcție a liceului care reprezintă un obiectiv care s-a ridicat de la zero și va fi un model pentru ceea ce înseamnă o instituție de model preuniversitar. S-a investit în calitatea actului de învățământ. Învățământul universitar are de asemenea locul lui pe agenda de priorități a MApN și avem instituții care pot fi considerate model, reușind să modernizăm și să transformăm ceea ce la un moment dat nu mai ținea pasul cu nevoia de dezvoltare și înzestrare a capacităților militare. Este un învățământ care funcționează în conformitate cu standardele asumate (…) Am realizat de asemenea o listă de standarde pe care a trebuit să le îndeplinim ca membru NATO și pentru a crește importanța României în NATO și UE (…) Consider, domnule ministru, că veți prelua un minister ai căror oameni așteaptă de la dumneavoastră doar să le spuneți ce trebuie să facă, ce misiuni au, care vă este intenția și vă vor sprijini pentru că, așa cum vă spuneam, au cu ce. Am pomenit mai devreme despre entuziasm. Tot ce am putut să văd în cariera mea la oameni a fost entuziasmul și dorința de a performa. N-o să putem să atingem obiectivele dacă nu știm să punem în valoare entuziasmul oamenilor. Ei sunt care atunci când a fost mai greu au găsit soluții. Veți fi surprins de imaginația și creativitatea lor și astfel am reușit să trecem peste orice încercare am avut-o. Domnule ministru, pentru a nu vorbi mai mult decât trebuie dați-mi voie să mă adresez colegilor mei, pentru a le mulțumi și a le spune cât de onorat a fost să vă fiu comandant.

Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării, principalele declarații:

 • Am simțit și în vocea unui militar adevărat un tremur care înseamnă o dimensiune umană extraordinară. Nu pot și eu să nu fiu emoționat și sunt foarte bucuros să văd cum unul dintre cei mai importanți generali ai României preia conducerea țării.
 • Este un moment important și sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră și să preiau o misiune atât de importantă, probabil cea mai importantă din viața mea, sper să mă ridic la nivelul așteptat.
 • Mă bucur că șeful meu de la guvern trăiește Apărarea și și-a dedicat toată viața ei. Sper să reușească să aducă în echipa guvernamentală o echipă compozită, spiritul de colegialitate, fraternitate care există în Armata Română. De-asta are nevoie politica românească.
 • Mandatul meu va fi sub semnul continuității pentru că va trebui să duc mai departe marile proiecte pe care le are Armata Română.  Un proiect foarte important, dincolo de misiunile strategice ale NATO și UE, pregătirea pentru summitul de la Madrid care va fundamenta un nou concept strategic, cred că va trebui să participăm în cea mai mare măsură la reziliența României. Asta înseamnă ca România să aibă o capacitate mare de adaptare.
 • Faptul că suntem membri ai NATO a ajutat Armata Română să meargă înaintea societății. Suntem doi oameni care vor fi dedicați Apărării Naționale, vom pregăti societatea pentru un viitor impredictibil și turbulent.
 • Ca sociolog mă bazez în marile proiecte pe experiența dumneavoastră ca militar, iubirea de patrie indubitabilă, simțul responsabiliții. Experiența mea de sociolog voi urmări câteva proiecte cu prioritate: mă interesează foarte mult oamenii, care sunt cel mai important capital. Mă va interesa calitatea vieții și nivelul de viață al oamenilor. Așa înțeleg legătura dintre civil și militar într-o societate: parteneriatul.
 • Vreau un parteneriat loial în care eu voi încerca să fiu cea mai bună interfață și, în același timp, să pot să apăr Armata așa cum Armata ne apără pe noi.
 • Societățile contemporane sunt fragmentate, există o ruptură în politic de multe ori și sper să reușim în Guvernul pe care l-am creat să unim toate țintele societății cu un program guvernamental care să sprijine și Armata. Cea mai importantă armă este mintea omului, dar dincolo de asta avem nevoie de o dotare la cel mai înalt nivel.
 • Mă aștept să facem o deschidere mai mare în ce privește relația cu universitățile civile, cu institutele de cercetare.
 • În interesul nostru național intră în viziunea mea parteneriatul cu ceilalți, să lucrăm împreună, domnul premier mi-a oferit o surpriză, m-a aruncat direct în bazin ca să învăț să înot, mi-a zis că trebuie să mergem la summitul B9 de la București.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Lingai de clanțe ..

 2. Adevarat, militarii (specialii) sunt inaintea societarii, doar ei ne conduc nu?!

 3. Vi se pare că ăştia sunt oameni serioşi? Ce fel de naţie de nevertebrate ar vota aşa ceva?

 4. 2 inconstienti!

 5. Vocatie rudimentara de cazarma.

 6. ordine de delete mai primește mapn-eul de la Arafat?Just asking for me.

 7. Ce a facut acest general pesedist de e atat de bun?

 8. Și ce vroiați ba, sa se înjure? Atâta știți, sa dați cu rahat unii în alții! V-ați umplut pana și gurile. Mai lăsați lumea sa și muncească, ca de împroșcat cu lături, ne-am saturat!

  • Macar citeste de pe hartie cand tii un speech televizat fara a spune nimic.

 9. De câte ori a fost nevoie armata și organele de forta au tras în populație și au omorit osmeni:avem ditamai cimitirele cu morții de la Revoluție, atunci sub comanda supremului comunist Iliescu sau de la mineriade, comanda tot la Iliescu și petre roman sau mai recent 10 august când populația a fost gazata de organele de forta sub comanda lui dragnea și iohanis-faraonul. Toate aceste mari dosare au fost desființate prin fel de fel de tertipuri și proceduri de borfasimea din justitie. Totul pentru ei de la pensii și privilegii speciale nesimțite, nimic pentru populație care este exploatata sa întrețină masa de speciali. România este un stat totalitar mafiotizat capturat de mafia transpartinica.

 10. Ți-e frica veorico?

 11. doi foarte buni profesionisti si mai ales Oameni extraordinari ,armata a fost si este pe miini bune .

 12. Armata PCR a trecut de partea poporului și a militarilor ce urmează să fie trecuți prin Secția 9 COVID, Obregia, prin electroșocuri.

  De asemenea, scriitorul practicilor securității dr. psihiatru Marian Popa salută noua hoardă de psihiatrii bulangii de la Târgoviște, al doilea centru al securității. Berechet stă dovadă.

  Pupix

 13. Am plâns, nu alta!

 14. Da sa traiti. Am inteles.

 15. Generali mai ceva ca in Coreea de nord in Romania!!!de unde dracu bani la zi pentru carnea de tun???mai tajati ma si dati la Unchiul Sam pe doua table,doua rable si 3 rachete!!!

 16. Generali mai ceva ca in Coreea de nord in Romania!!!de unde dracu bani la zi pentru carnea de tun???mai taiati ma si dati la Unchiul Sam pe doua table,doua rable si 3 rachete!!!De-aia solde si sporuri blocate din 2018!!!si aurolacii zbiara!!!la civili li s-au dat restante de-a lungul timpului,la militari minciuni!!!