G4Media.ro

Nicolae Ciucă: Încasările la buget au scăzut pentru că a scăzut prețul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Nicolae Ciucă: Încasările la buget au scăzut pentru că a scăzut prețul energiei / Au fost recomandări de la Comisia Europeană să creștem cota de TVA, dar am păstrat-o

Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost premier, a declarat vineri într-un interviu la DCNews că principalul motiv care a dus la creșterea deficitului bugetar este scăderea încasărilor față de bugetul construit pentru 2023. El a spus că încasările au scăzut din cauza ieftinirii energiei și gazelor față de anul trecut, dar și pentru că cifra de afaceri a industriei a scăzut.

Reamintim că atât opoziția, cât și Consiliul Fiscal au avertizat guvernul Ciucă încă de la adoptarea bugetului pe 2023 că acesta e construit pe baze nerealiste, mizând pe încasări supraestimate. PSD și PNL au respins atunci criticile, dar acum coaliția de guvernare e forțată să ia măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.

Ciucă a mai spus că PNL s-a opus creșterii TVA, măsură despre care a spus că a fost recomandată de Comisia Europeană pentru diminuarea bugetului.

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă la DCNews:

Partea de deficit bugetar a pornit de la aspecte pe care le-am identificat încă din martie, când am constatat că nu se reușește colectarea necesară la buget, ca urmare și a scăderii unor indicatori la industrie. Industria a scăzut foarte mult. Scăzând Germania atât de mult, era clar că va scădea și în România.

Când a fost construit bugetul s-au avut în vedere anumite sume colctate rezultate din prețul la energie. Dar prețul al energie a scăzut substanțial anul acesta și la gaze, diferența de colectare s-a văzut. Încă din martie am ieșit ca premier și am spus că trebuie să luăm măsuri, am dat OUG de scădere a cheltuielilor bugetare.

Măsurile de acum vizează limitarea deficitului pentru 2023 și 2024.

Au fost recomandări de la Comisia Europeană să crească TVA, dar am păstrat cota de 19%.

Toată lumea, inclusiv FMI, a recomandat eliminarea cotelor diferențiate de TVA, dar trebuie să ținem cont de realități și am menținut TVA diferențiat.

Cea mai mare problemă e cea care a vizat microîntreprinderile. Totuși, PNL a reușit să lase plafonul la 500.000 de euro, în ciuda recomandărilor de la Comisia Europeană.

România nu are nevoie de intervenția FMI

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. deci au calculat bugetul bazandu-se pe cresterea speculativa a pretului energiei?

  2. Pe ăsta l-a strâns mereu cașcheta de îi sughite și amărâtul ăla de neuron

  3. N-a făcut nimic ca premier, doar a fost și el acolo.

  4. ceva pute aici:
    -pretul energiei a fost plafonat ,in special la gaz…acesta nu a scazut de loc.Toate ofertele ANRE se mentin in pretul plafonat de peste 1 an.
    -preturile la curent electric se mentin in intervalul de 0.8 RON/kW un pic mai sus de pretul plafonat.
    eu am impresia ca ciuciu asta incearca sa spele prostia psdistilor cand au creat bugetul.La anul vor spune ca din cauza ca au dat legea antipacanele multi operatori s-au retras si nu au mai avut incasari la buget.

  5. Atat a inteles el din economia de piata! Ptr. functia de premier n-a candidat a fost impus de alta mareata figura pe care-l dau neuronii si caracterul afara din casa (ala de se plimba toata ziua pe banii nostri si joaca golf ca sa se mentina…), dar daca si asta poate candida ptr. functia de presedinte de tara…Cum mama iadului de s-au adunat toate j…rile in prim plan politic?!?

  6. ciuca ,fa-te ca vorbesti,ce sa-nteleaga unu ca asta din economie cind ,el tota viata a mincat la popota pe gratis,n-are nici o jene sa-ncase-ze si pensie speciala si salariu plus beneficii ,iar cind mai si vorbeste ….

  7. rau e sa fii prost!

  8. Cap-de-pluta avea toata strategia economica a unei tari UE, NATO, in 2023 setata pe pretul energiei :)))

  9. La mata și la toți politrucii întotdeauna altcineva trebuie, musai, să fie de vină pentru orice greșeală pe care o comiteți.
    Să vă rușinați, nu știți.