G4Media.ro

Negocierile pentru Directiva europeană a drepturilor de autor vor fi reluate săptămâna…

Negocierile pentru Directiva europeană a drepturilor de autor vor fi reluate săptămâna viitoare / Cel mai disputat este articolul prin care companiile de internet sunt obligate să plătească atunci când preiau elemente din conținutul publisherilor

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat, vineri, o poziţie comună privind reluarea, săptămâna viitoare, la Strasbourg, a negocierilor cu legislatorii în vederea modificării unei legi vechi de două decenii a drepturilor de autor, astfel încât să ia în calcul şi platformele online, transmite News.ro.

Negocierile au fost blocate luna trecută, după ce statele UE nu au reuşit să treacă peste neînţelegeri. Ideea ca şi micile companii să se supună legii a fost una dintre ele, iar criticii dau vina pe Google şi alte companii că au făcut lobby în acest sens.

Italia, Polonia, Olanda, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta şi Slovacia nu au fost de acord cu această variantă de text.

Comisia Europeană, care a demarat această dezbatere în 2016, a transmis că modificarea legii va proteja moştenirea culturală a Europei. Directiva poate schimba balanţa puterii între producătorii muzicali, de ştiri şi film şi site-urile dominante care găzduiesc munca lor.

Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a spus că speră să ajungă la un acord la discuţiile care vor avea loc marţi şi miercuri.

„Mă bucur să văd că ţările din Uniunea Europeană au din nou o voce comună privind reforma directivei drepturilor de autor… Sper ca săptămâna viitoare să se ajungă la un acord final. Europenii merită o lege a drepturilor de autor potrivită pentru era digitală: este bună pentru creatori, platforme şi pentru utilizatorii de internet obişnuiţi”, a scris el pe Twitter vineri noapte.

Într-un comunicat comun, European Magazine Media Association, European Newspaper Publishers’ Association, European Publishers Council şi News Media Europe, grupuri care fac lobby pentru modificarea legii, au transmis că ar trebui făcut mai mult pentru a fi protejate drepturile.

„Va duce totuşi la incertitudini din punct de vedere legal pentru producătorii de ştiri, pentru că nu protejează suficient de clar folosirea conţinutului de către agregatorii de ştiri şi motoarele de căutare”, citează Reuters.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a transmis sâmbătă într-un comunicat: „Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi-a propus să finalizeze dosarul referitor la Directiva privind Dreptul de autor în Piaţa Unică Digitală. Soluţia noastră de compromis a ţinut cont de interesele deţinătorilor de drepturi, de necesitatea asigurării competitivităţii economice a Uniunii Europene, precum şi de accesul cetăţenilor europeni la conţinut cultural de înaltă calitate. Am obţinut aseară un rezultat pozitiv şi va rămâne în continuare o prioritate a Preşedinţiei României ca artiştii, toţi creatorii de conţinut şi cetăţenii europeni să beneficieze pe deplin de avantajele Pieţei Unice Digitale”.

Cel mai disputat este articolul 11 – care prevede ca ziarele, revistele şi agenţiile de presă să fie plătite de companiile de internet precum Google şi Microsoft Corp. care publică extrase din munca acestora. Un alt articol care a stârnit controverse este al 13-lea – care cere platformelor ca YouTube şi Instagram să instaleze filtre care să blocheze încărcarea de către utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitată încheierea unui acord cu deţinătorii drepturilor pentru muzică şi filme.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.