G4Media.ro

“Ne-am săturat de el.” Cei mai multi dintre canadieni vor ca premierul…

Foto: Justin Trudeau / Facebook

“Ne-am săturat de el.” Cei mai multi dintre canadieni vor ca premierul Trudeau să plece de la putere

Șeful executivului de la Ottawa, Justin Trudeau (stânga), este presat să demisioneze, inclusiv de figuri importante din propriul partid, după ce majoritatea sondajelor recente arată că opinia publică canadiană nu-l mai vrea în fruntea guvernului, iar opoziția conservatoare – condusă de liderul său charismatic, Pierre Poilievre – ar spulbera Partidul Liberal (socialist) dacă alegerile ar avea loc în acest moment. Căderea dramatică a lui Trudeau, unul dintre stindardele curentului progresist global, vine în contextul nemulțumirii canadienilor legate de prețurile inaccesibile la locuințe, inflația ridicată si a cheltuielilor guvernamentale mari.

Procente dramatice

Aproape doi din trei canadieni au o impresie negativă despre premierul Trudeau și jumătate vor ca liderul progresist să demisioneze înainte de următoarele alegeri, arată un nou sondaj de opinie.

În timp ce accesibilitatea, locuințele și datoria publică sunt primele pe lista motivelor pentru care canadienii doresc ca Trudeau să renunțe la putere, una din cinci persoane intervievate a spus că vrea ca acesta să demisioneze pur și simplu pentru că “s-au săturat de el.”

Sondajul Leger, realizat cu ajutorul a 1.612 persoane pentru The Canadian Press, arată o nemulțumire larg răspândită a canadienilor față de guvernul de stânga cu privire la aproape orice subiect, de la accesibilitatea locuințelor și inflația la îngrijirea sănătății, cheltuielile guvernamentale și schimbările climatice.

51% dintre alegătorii canadieni ar dori ca Trudeau să demisioneze înainte de următoarele alegeri pentru a face loc unui nou lider. Acest procent este în concordanță cu rezultatele obținute în iulie 2022, care au arătat că 49% dintre canadieni și-au dorit atunci ca Trudeau să demisioneze.

Printre alegătorii conservatori, proporția care și-ar dori ca Trudeau să demisioneze înainte de următoarele alegeri este și mai mare, de 72%.

72% dintre canadieni cred că după 9 ani și trei mandate, este timpul ca țara frunzei de arțar să încerce ceva diferit cu un nou prim-ministru.

La nivel național, 30% dintre respondenți au spus că sunt mulțumiți de munca depusă de guvernul lui Trudeau, în timp ce 63% au spus că nu sunt mulțumiți.

De asemenea, Trudeau se află cu mult în spatele liderului opoziției, conservatorul Pierre Poilievre, în ceea ce privește preferințele canadienilor pentru funcția de premier. Astfel, 27% dintre canadieni chestionați îl susțin pe Poilievre în fruntea guvernului de la Ottawa, față de 17% care îl preferă pe Trudeau.

Un număr similar de respondenți au spus că au o impresie pozitivă atât despre Poilievre (35 la sută), cât și despre Trudeau – 33 la sută. Dar 61% dintre canadienii chestionați au declarat că au o impresie negativă despre Trudeau, comparativ cu 45% care au avut o impresie negativă despre Poilievre.

Poilievre, care este deputat de aproape 20 de ani și lider conservator de un an, este încă o necunoscută pentru unii canadieni. Unul din cinci dintre cei chestionați a spus că nu știe dacă are o impresie pozitivă sau negativă despre el. Steaua politica a acestuia este însă în ascensiune evidentă.

Pentru liderul Noilor Democrați, Jagmeet Singh, 43% au o viziune pozitivă, iar 41% o viziune negativă, dar doar 16% au spus că ar fi cel mai bun prim-ministru. Noii Democrați sunt un partid de stânga, care sprijină la guvernare Partidul Liberal, aflat în minoritate.

Ancheta de opinie Leger vine după luni de zile de cifre nefavorabile în sondaje pentru Trudeau și Partidul Liberal, care tocmai au marcat cea de-a opta aniversare a câștigării alegerilor din 2015. La alegerile din 19 octombrie 2015, partidul lui Trudeau a obținut 184 de mandate (39.47%), cu 14 mai multe decât majoritatea necesară de 170 de locuri, iar șeful formațiunii, Justin Trudeau, a devenit șeful guvernului. Victoria Partidului Liberal din urmă cu opt ani a fost considerată istorică, după ce formațiunea a câștigat un plus de 148 de mandate (în Parlamentul precedent, liberalii avuseseră doar 36 de locuri).

În 2015, atunci când câștiga de o manieră categorică alegerile parlamentare și devenea premierul Canadei, Trudeau era considerat noua imagine a progresismului internațional. Atunci când a depus jurământul, politicianul a fost lăudat cu titluri entuziasmate de ziarele din întreaga lume după ce a explicat motivul pentru care cabinetul său includea un număr egal de femei și bărbați, precum și persoane cu dizabilități, trei membri ai comunității sikh și doi din rândul populațiilor indigene.

“Pentru că este 2015,” a afirmat zâmbind Trudeau, lăsând să se înțeleagă că atitudinile progresiste vor fi în centrul politicilor sale pe perioada guvernării. După opt ani însă de la acel moment istoric, șeful guvernului de la Ottawa se află într-o poziție dificilă, iar rata sa de popularitate este la cel mai scăzut nivel atins vreodată.

Guvernul lui Trudeau a ajuns minoritar după alegerile din 2019, iar un scrutin anticipat, organizat în septembrie 2021, a rezultat tot cu ei în minoritate. Aceste ultime alegeri au reprezentat o încercare controversată – și costisitoare – a premierului de stânga de a-și crea o majoritate politică menită să-i permită implementarea agendei sale progresiste.

Alegerile din urmă cu doi ani au reconfirmat insa că premierul Trudeau și-a pierdut o mare parte din aura de popularitate de care se bucura in 2015.

Reamintim că fiul fostului prim-ministru liberal Pierre Trudeau, Justin Trudeau a devenit al doilea cel mai tânăr premier din istoria Canadei când a fost ales pentru prima dată cu o majoritate de locuri în Parlament în 2015. El i-a condus pe liberali la victorie după aproape 10 ani de guvernare a Partidului Conservator. Tatăl său a fost prim-ministru între 1968 și 1984, cu o scurtă întrerupere și rămâne unul dintre puținii politicieni canadieni cunoscuți în alte țări.

Pentru mulți alegători liberali, Justin Trudeau continuă să fie politicianul progresist, auto-declarat feminist și promotor al agendei climatice pe care l-au ales în 2015 și l-au reales ulterior de încăp două ori.

Criticii săi afirmă însă că Trudeau este un fals progresit, care preferă de fapt compania elitelor și celebrităților, rupt de realitatea de zi cu zi în care trăiesc canadienii. Chiar și aliați liberali s-au arătat deranjați de aerul superior, aproape arogant, pe care-l afișează deseori premierul. Criticii arată spre numeroasele scandaluri în care a fost implicat Trudeau în anii de guvernare, între care Afacerea WE Charity, Scandalul SNC Lavalin, vacanțe plătite de afaceriști apropiați, acuzații de rasism la adresa sa etc.

De ce e criticat Trudeau

Nemulțumirile canadienilor cu Justin Trudeau și Partidul Liberal sunt numeroase și ele au fost dezvăluite, din nou, de sondajul de opinie realizat de Leger pentru The Canadian Press. Aproape nu există un domeniu specific în care liderul de stânga de la Ottawa să nu fie criticat de majoritatea respondenților.

Astfel, mai mult de patru din cinci respondenți au declarat că nu sunt mulțumiți de modul în care Trudeau gestionează domeniul locuințelor accesibile, cu prețuri care au explodat la imobiliare, atât la vânzare/cumpărare, cât și la închiriere. De asemenea, trei din patru intervievați au fost nemulțumiți de gestionarea inflației și a crizei accesibilității în general.

Aproape trei din cinci canadieni nu sunt mulțumiți de gestionarea de către guvern a schimbărilor climatice, doi din trei sunt nemulțumiți de gestionarea finanțelor publice și mai mult de jumătate au criticat modul în care gestionează relația Canadei cu China (Trudeau a fost acuzat că nu a acționat pentru a opri interferența Beijingului în alegerile canadiene, fapt care a dus la deschiderea unei anchete) și India. Cu aceasta din urma, premierul canadian a povocat recent o dispută internațională, considerată de mulți complet inutilă, după ce cerut socoteală autorităților de la New Delhi din cauza morții unui separatist sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie.

Cearta dintre cele două țări a provocat îngrijorare în cancelariile occidentale, în special la Washingon și Londra, care se tem că retorica premierului progresist de la Ottawa va continua sa irite oficialii indieni și va sabota rolul vital al țării asiatice în contracararea amenințării reprezentate de China. Aceasta deoarece, pe marea tablă geopolitică de șah, India este un jucător cheie: o putere în creștere – cea mai populată țară din lume, a cincea cea mai mare economie, văzută de Occident ca un potențial bastion împotriva Beijingului. (Detalii despre disputa Canada-India pot fi citite aici)

Revenind la sondajul Leger, mai trebuie spus că jumătate dintre canadienii chestionați au spus că Trudeau ar trebui să demisioneze înainte de următoarele alegeri. Mai mult, unul din patru dintre cei care s-au identificat drept alegători de stânga au spus că liderul progresist ar trebui să renunțe la putere. Doar 28% dintre toți respondenții au afirmat că Trudeau ar trebui să rămână în funcție până la sfârșitul mandatului, în 2025.

Aproape trei din patru canadieni chestionați au afirmat că este timpul pentru un nou prim-ministru, deoarece Trudeau este în funcție de prea mult timp, în timp ce două treimi au spus că nu cred că șeful guvernului, considerat unul dintre cei mai progresiști lideri diun lume, are o viziune clară pentru viitorul Canadei.

Ziariștii au scris că un nou lider liberal ar afecta votul pentru mai mult de o treime dintre respondenții care au spus că au votat Partidul Liberal în trecut, dar nu o vor face dacă Trudeau va rămâne în fruntea formațiunii. Zece la sută dintre respondenți au declarat că ar fi ‘foarte probabil’ să voteze cu liberalii dacă ar exista un alt lider în locul lui Trudeau, iar 29 la sută au spus că ‘probabil’ că vor vota Partidul Liberal fară Trudeau la cârmă. Pe de altă parte, 61 la sută dintre respondenți au declarat că un nou lider nu va face vreo diferență în decizia lor, chiar dacă Trudeau va renunța la șefia Partidului Liberal.

Tot mai nepopular

Cele mai multe sondaje de opinie recente indică așadar faptul că premierul de stânga de la Ottawa este în cădere liberă, fiind o figură tot mai nepopulară printre canadieni, care îi reproșează faptul că agenda sa progresistă a eșuat lamentabil.

Venit la putere în toamna anului 2015 ca un campion al cauzelor liberale, guvernul Trudeau a trecut dintr-o criză în alta. În acest moment, majoritatea canadienilor se declară frustrați din cauza prețurilor imobiliare uriașe și a costului ridicat al nivelului de trai.

La mijlocul lui septembrie, chiar înaintea de reluarea activităților în Parliament, alte două sondaje de opinie îl arătau pe premierul Trudeau cu rate de dezaprobare aproape fără precedent.

Votanții tineri, care au fost cheia victoriei lui Trudeau în alegerile din 2015, acum se declară susținători ai conservatorilor la cote care nu au mai fost văzute din anii 1980. Un sondaj Abacus Data a constatat că cei din generația millennials au de două ori mai multe șanse să voteze conservatori decât liberali.

Conservatorii conduc chiar și în rândul tinerei generații Z, canadienii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani i-au favorizat pe conservatori: 32% pentru opoziția de dreapta, față de 24% pentru liberali.

De asemenea, conform cifrelor de la Institutul Angus Reid, Trudeau are acum un rating de aprobare de doar 33%, față de un rating de dezaprobare de 63%.

National Post a scris că Trudeau a fost atât de nepopular o singură dată înainte; într-o scurtă perioadă din februarie 2020, când a fost acuzat de o serie de măsuri anti-energie și de blocare a graniței cu SUA. Chiar înainte de ridicarea blocajelor, un sondaj l-a găsit cu un rating de dezaprobare de 64%.

Motivul schimbării este destul de simplu: canadienii sunt afectați de prețurile mari la locuințe, cu prețuri care au explodat aproape peste tot, și de creșterea costului vieții. Alegătorii declară că au încredere în conservatori că vor rezolva situatia mai mult decât în actualul guvern liberal.

Ambele sondaje au constat că “creșterea costului vieții” a fost de departe problema numărul unu pentru canadienii sub 40 de ani, în timp ce problemele de mediu și schimbările climatice – promovate intens de guvernul de stânga – au căzut pe locurile trei și patru, după asistența medicală și prețuri accesibile la locuințe.

În sfârșit, conform celor mai recente proiecții de pe site-ul web 338Canada, având în vedere sondajele actuale, dacă alegerile ar avea loc acum, conservatorii ar lua o majoritate de 179 de locuri in Parlament, față de doar 103 de locuri pentru liberali și 21 pentru Noii Democrati.

Comentând pe marginea sondajelor de opinie recente, care arată procente dezastruoase pentru Trudeau, Bloomberg a scris că “primul ministru canadian poate să nu fie nevoit să se confrunte cu alegătorii până în 2025, datorită unui acord de împărțire a puterii cu NPD, care îi oferă o șansă pentru a încerca să schimbe lucrurile. Dar este și timp suficient pentru ca Trudeau să demisioneze sau să fie forțat să părăsească conducerea Partidului Liberal de către grupul său din ce în ce mai agitat de 158 de parlamentari – mai ales că sondajele constată o puternică dorință de schimbare în rândul canadienilor.”

Un opozant formidabil

Un expert de la Leger a menționat două motive care explică căderea dramatică a lui Trudeau: pe de-o parte, canadienii s-au “săturat de el,” pe de alătă parte liderul opoziției, Pierre Poilievre, se concentrează aproape exclusiv pe economie, arătând dificultățile prin care trece Canada.

Liderul conservator este cel mai formidabil opozant cu care s-a confruntat Trudeau și el a reușit să canalizeze furia canadienilor cu privire la creșterea costului vieții – denumind-o, cu un joc de cuvinte perfect, “Justinflation.” Refrenul constant al lui Poilievre este: “După opt ani de Justin Trudeau, totul costă mai mult.”

Bloomberg a scris că Poilievre a îmbrățișat rețelele sociale ca o modalitate de a-și dinamiza baza. Un videoclip recent cu el mâncând un măr în timp ce răspunde detașat și ironic întrebărilor unui jurnalist de stânga a atras 1,5 milioane de vizualizări pe X și a fost laudat de Elon Musk și Fox News.

Entuziasmul conservatorilor cu privire la stilul lui Poilievre s-a tradus în strângeri de fonduri record pentru partid – bani pe care conservatorii i-au pompat în reclame televizate menite să-i îmbunătățească imaginea, prezentându-i soția sa, copiii și fotografiile din copilărie cu el jucând hochei.

Între timp, liberalii au început abia recent să-l atace agresiv pe Poilievre, prezentându-l ca pe “o versiune canadiană a lui Donald Trump.”

În public și în privat, Trudeau și consilierii săi spun că liderul Partidului Liberal nu are intenția de a demisiona înainte de următoarele alegeri. Cercul său interior consideră că guvernul trebuie să facă față furtunii cauzate de creșterea inflației și să le arate alegătorilor că Trudeau încă poate oferi rezultate când vine vorba de costul vieții.

Potrivit analiștilor, întrebarea principală este dacă Trudeau poate recâștiga sprijinul în rândul canadienilor după ce a pierdut atât de mult din el în timpul a opt ani la putere.

În acest timp, costurile locuințelor au crescut cu aproape 70%. Gospodăriile canadiene sunt cele mai îndatorate din G7, iar ratele dobânzilor au crescut atât de repede încât mulți plătesc acum puțin sau deloc pentru creditele lor ipotecare, toți banii mergând în dobânzi. Creșterile de preț la chiriile și produsele alimentare depășesc în continuare inflația generală.

În toamnă, Trudeau și cabinetul său au lansat o serie de anunțuri menite să stimuleze construcția de locuințe și s-au întâlnit cu șefii marilor firme de produse alimentare pentru a cere un plan de stabilizare a prețurilor la alimente. Problema este că multe soluții nu sunt la îndemâna lui Trudeau, potrivit lui Dan Arnold, care a supravegheat programul de management al cercetării liberalilor în timpul victoriilor lor electorale din 2015, 2019 și 2021.

“Nimic din ceea ce va face guvernul nu va face dintr-o dată locuințele accesibile pentru o persoană tânără sau va face viața, peste noapte, mai scumpă sau mai puțin costisitoare,” a afirmat Arnold, director de strategie la firma de sondaj Pollara din Toronto și consilier principal la Alar, o firmă de consultanță din Ottawa. “Dar, cel puțin, poate minimiza o parte din frustrarea și furia care există (printre canadieni).”

Nu este de mirare așadar că discuțiile despre viitorul lui Trudeau s-au intensificat în ultima perioadă. Senatorul Percy Downe, care a servit cândva ca șef de cabinet al premierului de stânga Jean Chretien, a scris un articol de opinie în care a spus că scăderea din sondaje este urmarea lipsei de responsabilitate fiscală a lui Trudeau. Downe a afirmat că un nou lider ar oferi partidului “o șansă” de realegere.

În interviurile ulterioare, el a spus că mulți membri de stânga ai Parlamentului îi împărtășesc punctul de vedere. Dar niciun socialist, fie parlamentar, fie într-o funcție aleasa, nu a cerut în mod deschis ca Trudeau să plece.

John Manley, un fost viceprim-ministru de stânga, a declarat pentru BNN Bloomberg Television că dispoziția pentru o schimbare este atât de puternică, încât alegerile lui Trudeau sunt: fie să renunțe la putere, fie să piardă. Iar unii au subliniat coincidența anului 2024, care este un an bisect, cu cele intamplate cu tatal sau: 29 februarie va marca 40 de ani de când tatăl lui Trudeau, Pierre Elliott Trudeau, și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru a Canadei, la doar o zi după o plimbare solitară printr-o furtună de zăpadă ce lovise Ottawa. Va fi 2024 anul plecarii de la putere a lui Trudeau jr.?

Surse: Thge Canadian Press, CP24, National Post, Bloomberg, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...