G4Media.ro

NATO respinge criticile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu…

Sursa foto: NATO.int

NATO respinge criticile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului / Stoltenberg: Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi nemulţumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniţii ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP, citată de Agerpres.

Moscova a avertizat miercuri că o astfel de alegere va constitui „o agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat că va „riposta”.

Ţările membre ale NATO „respectă regulile internaţionale şi dreptul internaţional în tot ceea ce fac pentru a susţine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru AFP, întrebat cu privire la planurile britanice şi nemulţumirile Rusiei.

„Ceea ce este periculos este războiul, care face mii de morţi”, a continuat el în cadrul lansării operaţionale a unei noi flote de aeronave-cisternă ale NATO-UE la o bază aeriană olandeză.

„Lucrul cel mai important care poate fi făcut pentru a reduce riscurile este ca preşedintele (rus Vladimir) Putin să înceteze războiul”, a adăugat Stoltenberg.

Adjuncta ministrului britanic al apărării, Annabel Goldie, a confirmat luni că Regatul Unit va furniza Ucrainei obuze ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi altor vehicule blindate.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a avertizat că utilizarea lor va constitui „un pas în direcţia unei agravări suplimentare, o agravare serioasă” a conflictului. Aceasta „va reduce drastic, chiar va distruge” capacitatea Ucrainei de a „produce hrană necontaminată”, a adăugat Lavrov.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţional de la Casa Albă, a calificat drept „înşelătoare” argumentele ruse.

Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Bahmut, oraş din estul Ucrainei unde au loc de luni de zile lupte sângeroase, rămâne „dificilă”, în timp ce Kievul a anunţat joi că vrea să treacă la contraofensivă.

„Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile. Ceea ce vedem la Bahmut sunt lupte violente şi o situaţie dificilă”, a spus Stoltenberg.

Însă el a asigurat că echipamentele şi formarea furnizată de NATO ucrainenilor „le va permite să înregistreze progrese şi (să obţină) noi cuceriri”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rusia a ucis 200000 de rusi in Ucraina, fara obuze cu uraniu.