G4Media.ro

NATO, parteneriat mai strâns cu Ucraina. Noul statut îi permite Ucrainei să…

NATO, parteneriat mai strâns cu Ucraina. Noul statut îi permite Ucrainei să aibă unele oportunități, să participe la programe și exerciții ale Alianței

NATO a intrat într-un parteneriat mai strâns cu Ucraina, într-un demers care – potrivit unor diplomaţi – nu este un pas suplimentar pentru aderarea acestei ţări la Alianţă, dar este susceptibil totuşi să fie perceput ca o provocare la adresa Rusiei, transmite DPA.

Noul statut al Ucrainei ca partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP) îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei, a anunţat vineri NATO într-un comunicat, conform Agerpres.

Alianţa Nord-Atlantică îşi va adapta relaţiile cu Ucraina în funcţie de domeniile de interes reciproc, a indicat organizaţia. Finlanda, Australia, Suedia, Iordania şi Georgia sunt de asemenea recunoscute ca beneficiind de EOP.

Unii diplomaţi au apreciat că această decizie nu este un pas mai aproape de aderarea la NATO, subliniind că Ucraina este un partener al Alianţei Nord-Atlantice de mulţi ani, participând cu trupe la operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi la unele manevre. Cu toate acestea, decizia va fi percepută cel mai probabil de Moscova drept o provocare – relatează DPA.

Rusia critică de mult timp extinderea NATO spre Est şi faptul că trupe ale unor ţări membre ale Alianţei staţionează în foste republici sovietice.

NATO a oferit Ucrainei perspectiva de admitere în Alianţă în 2008.

 

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.