G4Media.ro

NATO avertizează cu privire la încercările Chinei de a refuza dreptul naţiunilor…

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

NATO avertizează cu privire la încercările Chinei de a refuza dreptul naţiunilor suverane de a-şi alege singure alianţele internaţionale / Alianța critică decizia Beijingului de a se alia cu Putin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenţia luni cu privire la încercările Chinei de a le refuza naţiunilor suverane dreptul de a alege alianţele internaţionale din care să facă parte, după sprijinul pe care Beijingul l-a acordat Moscovei pe subiectul extinderii Alianţei în estul Europei, transmite EFE, citată de Agerpres.

Stoltenberg s-a referit la declaraţia recentă a celor două mari puteri în care, ”pentru prima dată, China se alătură Rusiei în apelul adresat NATO de a înceta să mai primească noi membri”.

”Aceasta reprezintă o încercare de a le refuza naţiunilor suverane dreptul de a face propriile opţiuni”, aspect înscris în documente internaţionale cheie, a insistat Stoltenberg într-o conferinţă de presă după o întrevedere cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Stoltenberg a subliniat că NATO ”respectă decizia fiecărei ţări de a face parte sau nu dintr-o alianţă” şi a dat asigurări că ”politica noastră a uşilor deschise a fost un succes istoric, prin extinderea libertăţii şi securităţii în întreaga Europă”.

”Trebuie să respectăm deciziile suverane, să nu revenim la o epocă a sferelor de influenţă, unde marile puteri pot spune altora ce pot sau ce nu pot face”, a explicat liderul Alianţei Nord-Atlantice, referindu-se la cazul Ucrainei, căreia Rusia vrea să-i blocheze o posibilă aderare la NATO în viitor.

La 4 februarie, preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, au făcut front comun în faţa Occidentului şi s-au angajat să înfrunte împreună ceea ce consideră a fi ”ameninţări la adresa securităţii”. La finalul întâlnirii, care a avut loc cu prilejul inaugurării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, cei doi şefi de stat au dat publicităţii un comunicat comun în care au transmis că ”Rusia şi China se opun unei mai mari extinderi a NATO”.

Pe de altă parte, Stoltenberg a anunţat că aliaţi precum SUA, Spania, Danemarca sau Regatul Unit pun la dispoziţia Alianţei mai multe resurse pentru o mai bună supraveghere şi securitate pe flancul estic, ceea ce ”reflectă faptul că NATO se află aici pentru a proteja şi apăra şi pentru a urmări îndeaproape ceea ce se întâmplă în proximitatea Ucrainei şi la frontierele NATO”.

La rândul său, Duda a cerut unitate în cadrul NATO în faţa Rusiei şi siguranţa că toţi aliaţii au aceeaşi poziţie. ”Cred că prezenţa NATO ar trebui să sporească pe tot flancul estic”, a apreciat Duda, care a adăugat că ”toate ţările care doresc această consolidare ar trebui s-o şi primească” şi a pledat ca aceste întăriri să fie ”cât mai multinaţionale cu putinţă”.

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. ar trebui ca pina si japonia sa trimita trupe in zona ca si ue in alte zone ale lumii . doar nu o sa ne dicteze cinezii si rusii ce sa facem noi cu viata noastra .

 2. ideea ca lor nu le pasa si arunca cu bombele atomice in capul cui vor este de neacceptat .

 3. Faptul ca razboiul si savantii germani ce au fost luati prizonieri de catre rusi le-au creat tehnologie militara la virf nu ii face stapinii lumii .

 4. Titlul articolului ne arată câtă ipocrizie este in politica internațională: „NATO avertizează cu privire la încercările Chinei de a refuza dreptul naţiunilor suverane de a-şi alege singure alianţele internaţionale / Alianța critică decizia Beijingului de a se alia cu Putin”. Păi cum vine asta?

 5. Cum ar reacționa SUA dacă Rusia/China și-ar face bază militară în Cuba, Mexic, Panama, Venezuela…ar mai avea aceeași filozofie???

  • Exista vreo alianta, macar de 10 ani, pentru aparare reciproca, între Rusia/China si tarile enumerate?
   Cine ce a zis când Rusia si-a facut baza pe litoralul Siriei? Nu toti suntem uituci, monsher.

  • Fii tu sigur ca daca Europa ar ajunge la cheremul rușilor sau chinezilor, ai intelege atinci diferenta intrei acesti necivilizati si americani.
   Toti ii acuzati pe americani, insa uitati ca ei sunt cei care au ajutat decisiv la invingerea tarilor cotropitoare in ww1 si ww2.

 6. in primul rand forma de organizare SUA EURO etc este vomitiv de ipocrită si de haotica,cu un total dezinteres pt tot ce e viu dar si pt muritorii care trudesc sa îl susțină.
  iar formele de organizare”totalitare” asemeni China, Rusia, Coreea N, sunt grotești, un veritabil IAD pe pământ, in care individul nu exista,tot ce e viu este exploatat pana la eliminare sau torturat pana la eliminare.
  cam aici ne-am blocat de un secol si jumatate.bipezii au atins apogeul civilizației tocmai oscilând între 2modele sociale bolnave, iar noi, bipezi neevoluați am continuat sa atingem pentru monstrii sociopati, idealuri și capabilități tehnologice cu mult peste ce am avea maturitatea sa utilizam…
  cam aici am pierdut…
  va pupa fratele! privesc in ochi Colapsul Civilizației si sincer… ÎMI PARE BINE CĂ ÎL VĂD.
  amin.

 7. Bravo Scorilo si Teo! Sunteti mult Mai sus decat postacii platiti sau dogmatic I!

 8. NATO spune ca fiecare tara are dreptul sa se alieze cu cine vrea, dar China n-are voie sa se alieze cu Rusia si nici Rusia n-are voie sa se alieze cu China !!! Deci fiecare are dreptul sa-si aleaga o alianta, adica NATO, dupa mintea americanilor ! America vrea sa conduca lumea. Cine intra in NATO, este sub papucul american, clar ! Daca esti contra lu’ NATO, primesti sanctiuni ! Ipocrizie maxima ! O ipocrizie americana ! 😎

 9. Ciudata declaratia lui Stoltenberg! Care sint natiunile suverane din Nato, in afara SUA?! Romania sigur nu este! SUA a semnat ca garanteaza suveranitatea Ucrainei! Apoi Nuland a declarat raspicat ca a cheltuit 5 miliarde sa-l dea jos pe Ianukovici, Presedintele ales de ucrainieni!

 10. NATO sa nu uite că a intrat în război alături de SUA în Afganistan dar după 21 de ani a fugit cu coada intre picioare și se ruga de Qatar să intervină sa nu-i căsăpească talibanii pe aeroport la Kabul și acum își umflă mușchii la ruși și la chinezi.Sa nu confunde o armata de gherilă slab înarmată a talibanilor, pe care nu a putut să o învingă, cu 2 dintre armatele cele mai mari și mai bine înarmate din lume

 11. NATO avertizează, SUA avertizează și amândouă, care-i una
  avertizează… Păi acuma cine este ce, nu mai poți zice și face nimic ce nu place șerifului. Slăbiciune structurală? Da, o fosta putere internațională care se zbate cu toate mijloacele
  pentru a se ține pe linia de plutire. Și culmea ironiei e că toate astea nici nu ar trebui sa fie!