G4Media.ro

NASA a ales Space X pentru misiunea sa către satelitul Europa

NASA a ales Space X pentru misiunea sa către satelitul Europa

NASA a anunţat vineri că a ales Space X pentru călătoria sa planificată către satelitul Europa, o victorie majoră pentru compania miliardarului Elon Musk care se ambiţionează să se aventureze mai departe în sistemul solar, notează AFP, citată de News.ro.

Misiunea Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă Falcon Heavy de la centrul spaţial Kennedy din Florida. Suma contractului se ridică la 178 de milioane de dolari.

Misiunea trebuia să implice anterior racheta Space Launch System (SLS) de la NASA, care a cunoscut întârzieri şi depăşiri de costuri.

SLS nefiind încă operaţională, Falcon Heavy a fost destinată pentru misiuni comerciale şi guvernamentale de la zborul său inaugural în 2018.

Racheta generează în jur de 22 de milioane de newtoni, adică forţa echivalentă a 18 avioane 747.

Orbiterul ar trebui să efectueze 40 până la 50 de treceri aproape de Europa Clipper cu scopul de a determina dacă acest satelit acoperit de gheaţă poate găzdui condiţii propice vieţii. În special, va avea camere şi spectrometre pentru a produce imagini de înaltă rezoluţie, precum şi un radar pentru a penetra stratul de gheaţă şi a căuta apă lichidă dedesubt.

Sursa foto: SpaceX / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter