G4Media.ro

Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chiţac este urmărit penal de DNA pentru finanţarea unei competiţii sportive

Municipiul Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care primarul Vergil Chiţac este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru finanţarea unei competiţii sportive fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri publice. Procurorii anticorupţie susţin că prejudiciul în acest dosar este de peste 1,7 milioane de lei, relatează News.ro.

Consilierii locali din Constanţa s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară, care a avut un singur punct pe ordinea de zi. Ei au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea constituirii ca parte civilă a UAT municipiul Constanţa cu suma de 1.728.000 de lei, în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei numărul 233.383 din 4.12.2023, transmisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Proiectul a fost iniţiat de grupul consilierilor PSD.

Consilierii PNL au avut un amendament la acest proiect, care a fost aprobat. Amendamentul liberalilor prevede că, dacă pe parcursul administrării probelor se modifică prejudiciul, atunci Municipiul Constanţa se constituie parte civilă cu suma rezultată.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat prin votul tuturor consilierilor prezenţi.

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, este urmărit penal pentru abuz în serviciu de procurorii DNA după ce Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică, iar banii respectivi au ajuns la o firmă din Monaco, prejudiciul în acest caz fiind de peste 1,7 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa, şi Andrei Talpeş, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Constanţa.

“În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment. Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, arăta DNA.

DNA susţinea că prin ”înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, despre care procurorii afirmă că nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului.

De asemenea, Andrei Talpeş este suspectat că “ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”.

Procurorii au mai afirmat că în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Primarul Vergil Chiţac declaracă acel contract de finanţare a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului Local şi avea viza de control financiar preventiv. El susţinea că banii nu au fost viraţi la Monaco, aşa cum susţin procurorii anticorupţie, ci în contul Federaţiei Române de Yachting, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...