G4Media.ro

Motivarea judecătorilor care l-au condamnat pe Vanghelie: Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate…

Motivarea judecătorilor care l-au condamnat pe Vanghelie: Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate / Acesta consideră că este judecat și condamnat pe nedrept, cât timp lucrările din contracte au fost realizate

Judecătorii Tribunalului București, care l-au condamnat la 11 ani de închisoare pe fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, au motivat sentința la mai puțin de o săptămână de la pronunțarea verdictului. Judecătorii rețin în motivare că ”atitudinea inculpatului șochează prin simplitate, acesta consideră că este judecat și condamnat pe nedrept, cât timp lucrările din contracte au fost realizate”, dar subliniază că ”ignoră împrejurarea că plata valorii acestor lucrări și pe cale de consecință și a părții însușite de acesta s-a realizat din bani publici”.

Redăm un fragment relevant din motivarea Tribunalului București:

”Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate, acesta consideră că este judecat și condamnat pe nedrept, cât timp lucrările din contracte au fost realizate. Incupatul ignoră împrejurarea că plata valorii acestor lucrări și pe cale de consecință și a părții însușite de acesta s-a realizat din bani publici, din contribuțiile cetățenilor care aveau dreptul la corecta utilizare a bugetului comunității.

Instanța nu pierde din vedere că inculpatul era la momentul săvârșirii infracțiunilor în plină ascensiune politică și că prin săvârșirea unora dintre actele materiale pentru care va fi condamnat prin prezenta hotărâre a urmărit consolidarea poziției sale în cadrul partidului din care făcea parte, ascensiunea sa în cadrul acestei formațiuni precum și obținerea încrederii conducătorilor.

Se reține abilitatea inculpatului inclusiv în fidelizarea mituitorului, prin dispunerea încheierii unor contracte de publicitate aparent în beneficiul acestuia, dar care erau producătoare de beneficii materiale sau nepatrimoniale pentru inculpat.”

Context

Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi, la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, se arată în minuta Tribunalului București. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. CE EXCROC…….

 2. Fericiti cei saraci cu duhul ca banii i-a impartit mai departe, mai departe
  ANAF e neputincios, „legea nu permite”

 3. Detine cineva dovada unde sunt 30 milioane de euro, milioane Euro????
  Cu CE valize s-au plimbat acetate sume DACA nu sunt prezentate de banci ?

 4. Vanghelie a mai fost prezentat lumii de infractorul Adrian Nastase drept “capo di tutti capi” al Romaniei.

 5. „Atitudinea inculpatului șochează prin simplitate”
  ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • Adica e atat de prost ca el considera ca a facut un serviciu si o favoare cetatenilor pentru faptul ca si-a bagat 30 de milioane de euro in buzunar pentru executia lucrarilor.

 6. Stai liniștit, exprimarea este corecta doar nu atât de plastica (mde, sunt juriști). Corect era: „este un urangutan care crede că bugetul public este bananierul lui și nu este capabil să înțeleagă că ceea ce a făcut este furt din banii cetățenilor”

 7. Nu înțeleg cum se primește o șpagă de 30 mil.euro! Cine are banii ăștia cash ? Cel care a primit contractul, nu a fost plătit cu cash! Că sa nu mai vorbim de volum! Sunt 300 de cărămizi a 100000 euro fiecare!

  • Asta e dovada ca munceste si mintea lor. Problema volumetrica sigur le-a dat batai de cap faptuitorilor. Dar cu inventivitate au solutionat-o. Bine, nu inseamna ca Vanghelie a rezolvat problema cu capul lui, poate a rezolvat-o descurcaretul care a beneficiat de contract.

 8. Va dati seama cat au furat pestii mari din psd (si pnl, etc) daca asta micu’ si dispensabilu’ a palmat treijdemilioane DOAR dintr-o singura manevra!

  • Doar nu crezi ca banii astia au ramas la el. S-au dus la pestii mari. El a ramas cu ceva consistent cu sigurata, dar nu cu 30 de milioane.

 9. Aceste cuvine care ne doare.
  Complexitatea cazului este eclipsată de simplitate inculpatului.
  AOLEUUUU AOLEUU DA CE MĂ DOARE CAPUL.
  Păi dacă simplu să-l complicăm.
  Să-l aducem pe Barna cel cu corupția ucide și celelalte.
  Poate omul este complex și onorata instantă nu mai este așa deranjată de simplitaea lui Marean.

 10. Acești judecători au ajuns sa judece comportamentul psihologic al inculpatului? Asta era problema lor ca a surprins prin simplitate! Intr-o țara normala se judeca fapta in sine. Nimic altceva. Ce fel de judecători sunt ăștia??? Sa ne ferească Dumnezeu sa ajungem pe mâna lor ca ajungem la pușcărie pentru ca suntem prea simpli, ca ne-am uitat urat sau ca nu nu le place de mutra noastra! Ca ei unt Dumnezeu pe pamant!!! Și nu răspund pentru nimic! Rusine Justiției, treziti-vă oameni buni!

  • Te agiti ca Pepsi.
   Era o propozitie care parea destul de suculenta pentru presa ca sa ne-o prezinte. Probabil era un side-note pe undeva pe acolo ca sa arate ca inclupatul nu e capabil sa isi dea seama de gravitatea faptelor lui si ca e in continuare un pericol pentru societate.

 11. Ori autorul articolului bate câmpii, ori judecătorii și procurorii sunt dobitoci:
  Se afirmă că valoarea contractului ar fi fost 700 milioane LEI, apoi că parandărătul era de 20%, adică un prejudiciu de 60 milioane EURO.
  Dar 20% din 700 milioane reprezintă 140 milioane lei, adică undeva la 30 milioane euro. 60 milioane euro ar fi însemnat undeva la 280 milioane lei.

 12. Mare tarasenie si cu goagal asta! Dar cel mai tare a fost cind l-a pus popa prostu(gidea zic), sa jure pe biblie ca el nu a luat nici un ban si ca omul”simplu” dus cu duhul almanahe, s-a jurat si popa prostul l-a iertat de furaciune numai ca,”amaritul” primi o gramad de ani de puscarie si juramintul strimb, poate-l mai scoate cu inca vreo 2-3 ani peste.Vanghelioane,la mai mare si la Rahova cu tine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.