G4Media.ro

Moscova reînvie ideea unui împrumut drept contraofertă la cele 600 de milioane…

Moscova reînvie ideea unui împrumut drept contraofertă la cele 600 de milioane de euro aprobate pentru Republica Moldova de UE

Vicepreședintele Comitetului pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat rusă, Kazbek Taisaev, a declarat, vineri că Rusia este pregătită să acorde Moldovei un împrumut, dar numai dacă se realizează stabilitatea politică internă în țară.

Declarațiile lui Taisaev vin în contextul unei întrevederi cu conducerea organizațiilor publice care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni în Rusia. De atfel, presa de la Chișinău l-a nominalizat pe Taisaev drept liantul din partea Moscovei a recentei alianțe dintre Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, cât și Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon. Taisev a azburat la Chișinău cu doar câteva zile înainte de anunțarea oficială a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Moldova (BECS).

Parlamentarul rus a reamintit la întâlnirea cu comunitatea moldovenească că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost inițiatorul semnării unui acord privind acordarea unui împrumut rus către Moldova în valoare de 200 de milioane de euro. „Din păcate, politicienii moldoveni pro-occidentali au reușit anularea acordului semnat prin intermediul Curții Constituționale”, a continuat Taisaev, citat de agenția TASS. 

„În același timp, partea rusă este pregătită să acorde un împrumut cu condiția realizării stabilității politice interne în Moldova”, a asigurat el. Vicepreședintele comisiei a menționat că parlamentarii urmăresc îndeaproape situația din Moldova, deoarece Federația Rusă este unul dintre partenerii săi de comerț exterior.

Taisaev a reamintit că „până în 2021, o serie de articole cheie ale mărfurilor exporturilor moldovenești către Rusia, care sunt legume, mere, pere etc., erau supuse unei rate zero a taxelor vamale de import”. Acest lucru a permis producătorilor agricoli din Moldova să câștige suplimentar aproape 140 de milioane de dolari și să ofere locuri de muncă pentru 32.000 de cetățeni moldoveni, a spus deputatul.

În fapt, Curtea Constituțională a respins în mai 2020 orice acord de împrumut cu Rusia din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase pentru Republica Moldova negociate de Igor Dodon și reprezentanții guvernului Ion Chicu.

Conform negocierilor duse de Dodon și echipa sa, Federația Rusă ar fi obținut libertatea să transforme orice datorie privată în datorie de stat – acesta a fost argumentul esențial al contestatarilor acestui împrumut care au sesizat Curtea.

Anunțul deputatului rus vine după ce miercuri, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani, în cazul în care Chișinăul va realiza o serie de reforme economice, administrative și din zona justiției.

Foto: Vicepreședintele Comitetului pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat rusă, Kazbek Taisaev. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Rusia e o gluma.

 2. Moldova e o glumă. E calul troian al rusiei pentru romania. O unire cu moldova inseamna 30 de ani de stagnare pentru noi.

  • De parcă 31 de ani am făcut ceva, am vândut și distrus tot

  • Moldova va pierde în acest joc lasătii sa se frigă cu rusi

  • Parca ar vorbi Duma de stat prin tine. Ce le convine la rusi mentalitatea ta in favoarea lor !!!

 3. Hop si noi! zise Kazbek Taisaev! E vreo legatura cu tigarile kazbek, alea lungi pe care le fumau soldatii rusi stationati la noi prin anii 50?

 4. Pe vremea lui Ștefan,kazbecul pleca mai scurt înapoi la stapân

 5. Mesajul stimabilului este de fapt altul:
  Europa a dat cu morcovul pe la nasul moldoveanului in ideea ca se apropie alegeri si Maia e apropiata de UE. Prorusul e si el acum ademenit cu morcovul rus, asa incat sa nu incline imprumutul promis de UE balanta alegerilor.

 6. Nu avem nevoie de banii ocupantilor, ne descurcam si singuri, pentrucă prea mult timp nu putem scăpa de riia si ciuma asta Mongoloida…

 7. Kazbek nu e nume de rus.
  Pe wikipedia apar mai multi cu acest nume, unii asasinati pentru ca au fraternizat cu rusii, unul dezertor la mujahedini.
  Care o fi viitorul celui din fotografie?