G4Media.ro

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop – Molotov/ Dilemele rușilor: pactul…

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop – Molotov/ Dilemele rușilor: pactul cu Germania nazistă l-a încurajat pe Hitler să înceapă războiul sau Rusia a căutat să câștige timp pentru a-și garanta securitatea?

Publicarea de către guvernul rus a protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, a sporit diviziunile între ruşii care cred că URSS nu avea la acea vreme altă alternativă decât să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care consideră că el i-a dat aripi lui Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE într-o corespondenţă transmisă joi.

”Chiar în ziua de azi, tot ce se întâmplă în Ucraina şi în Polonia sunt ecouri ale acelui eveniment istoric, care încă nu a fost lămurit, nici explicat, nici nu a primit o apreciere istorică definitivă”, afirmă Grigori Iavlinski, liderul liberal rus.

Într-o încercare de a-i convinge pe aceia care continuă să nege existenţa protocolului secret, guvernul rus a decis să-l publice şi să fie expus de Arhiva Federală odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova pe 23 august 1939.

Uniunea Sovietică şi Germania ”… au discutat în deplină confidenţialitate chestiunea delimitării sferelor de interese de ambele părţi ale Europei de Est”, semnalează documentul expus în aceste zile în capitala rusă.

”Sunteţi siguri că este autentic ? Pare a fi o copie”, a comentat unul dintre neîncrezătorii vizitatori ai expoziţiei.

Documentul, cunoscut şi ca ”Pactul Communazi” (asociere a termenilor ”comunism” şi ”nazism”), cuprinde trei clauze, respectiv împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, şi una privind Basarabia.

Conform surselor istorice, Germania şi-a declarat totalul dezinteres faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice.

”Stalin purta negocieri cu Anglia şi Franţa privind necesitatea unei apărări colective împotriva Germaniei, dar el a înţeles că Hitler îi va da ceea ce Occidentul nu era dispus să-i dea: statele baltice şi Polonia”, spune Nikita Petrov, istoric în cadrul organizaţiei pentru drepturile omului Memorial.

Totuşi, publicarea acestui document istoric nu a făcut ca vreuna dintre taberele formate în rândul cetăţenilor ruşi să-şi modifice opiniile, ba dimpotrivă, ele îşi susţin cu şi mai multă înverşunare punctele de vedere, fiind vorba despre rolul URSS într-un conflict în care au murit peste 26 de milioane de ruşi.

”Uniunea Sovietică are aceeaşi responsabilitate ca şi Germania pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial”, insistă Nikita Petrov.

Preşedintele Vladimir Putin s-a implicat şi el în controversă, asigurând că Stalin s-a văzut obligat să încheie pactul cu diavolul, adică cu Hitler, după ce Anglia şi Franţa au refuzat să formeze o coaliţie antinazistă. Conform acestei versiuni, URSS a semnat pactul pentru a-şi garanta securitatea, întrucât nu era pregătită să facă faţă armatei germane, astfel că prin decizia sa ar fi căutat doar să câştige timp.

Aceasta este şi poziţia susţinută de istoriografia oficială rusă, care acuză de revizionism pe oricine pune la îndoială intenţiile lui Stalin, în pofida faptului că, după ce Germania a invadat Polonia pe 2 septembrie, Armata Roşie a făcut acelaşi lucru două săptămâni mai târziu.

”Dacă nu am fi semnat acel acord (…) nu am fi reuşit să obţinem 2-3 luni de rezistenţă eroică a Armatei Roşii, nu am fi putut să ne evacuăm întreprinderile către est, nu am mai fi avut timp să ne transferăm diviziile siberiene pentru a apăra capitala”, susţine fostul ministru rus al apărării Serghei Ivanov.

El apără poziţia conform căreia războiul a fost provocat nu de pactul încheiat de Viaceslav Molotov şi Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin, ci de hotărârea englezilor şi francezilor de a-i preda Cehoslovacia lui Hitler prin Acordul de la Munchen din 1938.

Dar istoricul Nikita Petrov remarcă faptul că ”istoricii Kremlinului continuă să pretindă că URSS nu a făcut nimic oribil, deşi protocolul este o încălcare a dreptului internaţional”. ”Rusia nu doreşte să recunoască această crimă internaţională pentru că ea continuă să o comită prin anexarea Crimeei şi ingerinţa în Ucraina”, adaugă el.

Conform versiunii sovieticilor, războiul a început oficial odată cu invazia germană din 22 iunie 1941, deşi URSS s-a folosit de pactul Ribbentrop-Molotov pentru a invada Finlanda în noiembrie 1939, pentru a ocupa Basarabia şi a instala guverne marionetă în statele baltice, precum şi pentru a ucide 22.000 de militari polonezi la Katyn între 1940 şi 1941.

Însă mulţi istorici ruşi consideră că Stalin nu doar că nu a câştigat timp prin semnarea acestui pact, dar nici nu a reuşit să pregătească armata pentru o posibilă agresiune după ce în 1937 epurase aproape în întregime corpul de ofiţeri superiori, respectiv generalii şi comandanţii de divizii.

”Noi, ruşii, nu dorim să ne privim în oglinda istoriei”, deplânge Nikita Petrov.

Istorici occidentali, inclusiv germani, condamnă pactul estimând că Stalin, disperat fiind să evite un război, i-a dat aripi celui de-al Treilea Reich să transforme în realitate visul de a-şi extinde ”spaţiul vital”.

Ca o dovadă că rănile încă nu s-au închis, organizaţia Memorial a convocat pentru vineri la Moscova un marş între ambasadele celor trei state baltice, ţări pentru care pactul Ribbentrop-Molotov a însemnat intrarea lor forţată pe orbita comunistă şi mai mult de o jumătate de secol de jug sovietic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Urss a invadat Polonia pe 17 sept 1939 iar pe 29 sept au facut parada la Warsovia impreuna cu Hitler

 2. Apropo francezii primii s au predat nemtilor iar englezii primii au inceput sa lupte contra, urss primii ani erau aliati

 3. Faptul ca Hitler nu ar fi fost deloc interesat de Basarabia este o interpretare gresita.
  Este logic evident ca Hitler avea drept prioritate partea estica a campiei joase nord-Europene, pentru ca asta i-ar fi permis inaintarea motorizata rapida spre est – el dorea in blitz brieg (razboi fulger)! Iar pentru asta, a fost gata sa lase sovieticilor (deocamdata) orice teritoriu care nu era pe acest culuar – deoarece odata ocupata Moscova, el calculase ca vor cadea automat si celelalte teritorii in zona lui de control. Plus ca mai avea si alte calcule suplimentare legate de Romania si modul in care aceasta ar fi putut fi facuta sa-i incurce pe sovietici.

  • Nu este vorba de nici o interpretare greșită. Dezinteresul german față de Basarabia este textual exprimat în paragraful trei din partea secretă a pactului.

   Nu trebuie însă să uităm că atât pactul semnat la München ( de către Germania, Italia, Anglia și Franța ) la 29 Sept 1938, fiind un fel de pact de neagresiune intre părți, cât și celelalte care au urmat ( pactul Molotov Ribbentrop din 23 Aug 1939 și modificările aduse pactului la 28 Septembrie 1939, cupă ce Polonia era deja ocupată de germani și ruși ) au diferite intenții diplomatice ascunse. La München, englezii și francezii sperau în mod sincer în detensionarea relațiilor și prevenirea războiului ( să nu uităm fluturarea cu mândrie a pactului semnat de Neville Chamberlain, primul ministru englez, la întoarcerea acasă, în fața populației care l-a ovaționat ) pe când, din partea lui Hitler totul era o minciună. La fel de plin de intenții absconse era și pactul Ribbentrop – Molotov. Pe lângă intenția evidentă a lui Stalin de a câștiga teritorii foarte importante, probabil era și cea a câștigării de timp, mai ales după epurările efectuate de el în rândul ofițerilor armatei ruse. Este falsă afirmația recentă a rușilor, cu privire la momentul izbucnirii războiului în 1941: acesta a început cu cotropirea forțată a Poloniei, dar a avut precedente neconflictuale cu ”cedări” de teritorii la diferiți actori ( regiunea Sudetă către nemți, după pactul de la Munchen, Basarabia și celelalte teritorii la ruși, țările baltice, Nordul Transilvaniei la unguri etc ). Singurul cui în talpă, în această perioadă, l-au constituit finlandezii care au rezistat forțelor rusești net superioare numeric aproape 6 luni.

  • Catre @John Donne.
   Gresesti si tu :
   ,, ……..Este falsă afirmația recentă a rușilor, cu privire la momentul izbucnirii războiului în 1941: acesta a început cu cotropirea forțată a Poloniei,…….”

   Razboiul a inceput de fapt in 1933 la Kremlin cand Stalin, Vorosilov , Molotov etc.
   in sedinta comuna au luat hotararea de punere in functiune a Planului de Constructie a vreo 20- 30.000 de tancuri pana in 1943-1945, in scopul atacarii si nimicirii rapide si complete a tuturor armatelor din Vestul Europei, si incorporarii Vestului Europei in URSS pana la Gibraltar.
   Tocmai Stalin , Vorosilov, Molotov reusisera sa-l aduca pe Hitler la putere in 1933 (prin refuzul Partidului Comunist din Deutschland (controlat de Stalin) sa faca un Guvern cu Socialistii Democratici din Deutschland). Astfel Hitler ,,promitea electoral” ca nu se va da in laturi de la a declansa un Mare Razboi contra Angliei si Frantei, pentru teritorii in Cehia , Polonia etc. Adica exact ce vroiau sa auda Stalin, Vorosilov si Molotov etc.

   Pana la Semnarea Pactului Molotov- Ribbentrop in 1940 URSS a reusit sa faca vreo 18.000 de tancuri. Cel de al III-lea Reich avea atunci vreo 2500 de tancuri (mai slabe in medie decat ale sovieticilor, majoritatea mici, doar cu mitraliera, fara tun). Francezii aveau si ei atunci vreo 3000 de tancuri. Anglia vreo 500. Adica 2500 Deutsch + 3000 Franta+ 500 Anglia = vreo 6000 tancuri
   URSS =18.000 tancuri. Adica de trei ori mai mult. Suficient pentu o Victorie Zdrobitoare. Ideea era, pentru o Victorie si mai Zdrobitoare, ca Hitler sa fie azmutit sa se bata cu francezii . Si Stalin a reusit asta prin Pactul Ribbentrop- Molotov.
   Deci, nu Pactul Ribbentrop- Molotov este atat de important (Stalin a anticipat acest Pact de vreo 10 ani), ci Sedinta din 1933 de la Kremlin cand s-a luat Hotararea de Constructie a celor 18.000 de tancuri pana in 1940, in scopul incorporarii Europei in URSS.

 4. Si vis pacem, para bellum ( dacă vrei pace, pregătește-te de război )

 5. @Rahax
  Deviezi discuția, (războiul a pornit efectiv cu agresiunea și ocuparea militara a Poloniei de părțile tratatului de „neagresiune”), preamărești URSS în cuvinte bombastice, livrezi info numerice false în favoarea URSS, e car ca ai intervenție interesata. Tot asa începe orice război, prin propaganda agresiva și siluirea de adevăr.

 6. Pactul Ribentrop -Molotov a fost un act criminal un act care a ridicat politica URSS si GERMANIA la nivelul crimelor impotriva umanitatii pentruca a constituit cu certitudine cauza eficienta a declansarii celi de al doile razboi mondial Hitler cedand O mare parte din Polonia rusilor acceptand sa faca legea in est iar rusia acceptand ca Hiter sa cotropeasca Europa de vest. Faptul ca Hitler a fost mai siret se vede din aceea ca rusii au fost surprinsi de alicareaplanului Barbarosa pe care-l credeau eliminat prin acest pact.
  Pactul a lovit in Romania si practic a fost aplicat si dupa terminarea razboiului rusii vazand in occident(SUA, Anglia, Franta inlocuitorii lui Hitler la impartirea Europei si chiar a lumii intre ei si occident. In schimb Polonia a fost acel casus belli de care aceau nevoie nemtii ca sa intre in rzboi in apus asigurandu-si un timp spatele cu rusii .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.