G4Media.ro

Moscova oferă noi detalii despre exercițiile militare din Belarus

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Moscova oferă noi detalii despre exercițiile militare din Belarus

Forţele militare din Rusia şi Belarus au început joi exerciţii de mare amploare, au anunţat ministerele apărării de la Moscova şi Minsk. Manevrele au loc în sudul Belarusului, în apropierea frontierei cu Ucraina, şi vor dura zece zile, transmite dpa, citată de Agerpres.

Militarii vor acţiona în cinci zone de instrucţie, unde vor exersa „suprimarea unei agresiuni externe şi apărarea împotriva acesteia”, a comunicat ministerul rus al apărării.

Exerciţiile, criticate de Occident, sporesc şi mai mult tensiunile în criza legată de Ucraina, apreciază dpa.

În acelaşi timp, se desfăşoară numeroase eforturi diplomatice ale liderilor occidentali pentru evitarea unui război în regiune. Ultima acţiune din această serie este vizita la Moscova a ministrului britanic de externe, Liz Truss; aceasta s-a întâlnit joi la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Există temeri că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina, după ce a concentrat la frontierele acestei ţări zeci de mii de militari şi un mare număr de echipamente. Moscova a dezminţit de mai multe ori că ar avea astfel de intenţii.

Comandanţii militari implicaţi în exerciţiile din Belarus au subliniat că acestea au doar obiective de instrucţie, nu reprezintă ameninţări şi respectă legislaţia internaţională.

Sursa foto: mil.ru (Russian Defence Ministry)

Rusia a deplasat în ultimele săptămâni în Belarus echipamente militare grele, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană S-400. Avioane de vânătoare Suhoi Su-25SM au fost aduse din regiunea Primorie, de la Marea Japoniei, cale de peste 7000 de km, până în regiunea Brest de la frontiera cu Polonia. Ministerul rus al apărării a difuzat imagini video cu tancuri camuflate cu crengi de brad; pe filmări se văd şi se aud tiruri cu muniţie de război.

Moscova a afirmat că la sfârşitul exerciţiilor militarii ruşi se vor întoarce la bazele lor.

Truss a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze democraţia ucraineană printr-un „război hibrid” şi prin desfăşurarea la frontiere a peste 100.000 de militari, „în mod ameninţător”, arată Asociaţia Presei Britanice. Ea le-a declarat jurnaliştilor, la Moscova, că „agresiunea guvernului rus şi încercările de a redisputa trecutul subminează grav poziţia internaţională a Rusiei”.

Aflat alături de ea, Lavrov a fost vizibil deranjat de aceste comentarii şi a criticat cererea Londrei ca trupele ruse să fie retrase, pe propriul teritoriu, din apropierea frontierei.

Săptămâna viitoare sunt programate şi exerciţii navale ruse în Marea Neagră. Ministerul de externe de la Kiev susţine că acestea vor perturba grav traficul maritim comercial, însă Kremlinul a respins acuzaţiile şi a susţinut că navigaţia civilă nu va fi afectată în niciun fel.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „tancuri camuflate cu crengi de brad”
    Pe zăpadă.

    Ahahahahahaha
    Ăștia se cred în WWII.