G4Media.ro

Moment de cotitură în UE: Comisia Europeană anunță investiții masive în producția…

Foto: Rolls-Royce

Moment de cotitură în UE: Comisia Europeană anunță investiții masive în producția de hidrogen verde, ca alternativă la gaze și carburanți

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri în discursul anual privind starea UE că executivul de la Bruxelles va investi masiv în producția de hidrogen verde ca alternativă la combustibilii fosili. Miza este una dublă: atât utilizarea unui combustibil mai prietenos cu mediul și fără emisii nocive, dar și renunțarea la dependența de importurile de petrol și gaze din țări cu regimuri ostile precum Rusia ori China.

”Trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice (…) Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa. Trebuie să trecem de la o piață de nișă la o piață de masă în materie de hidrogen. Prin intermediul REPowerEU, ne-am dublat obiectivul: dorim să producem în Uniunea Europeană zece milioane de tone de hidrogen din surse regenerabile, în fiecare an de acum până în 2030”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen.

Ea a anunțat și crearea unui instrument comunitar care să impulsioneze producția de hidrogen verde.

”Pentru aceasta, trebuie să creăm un facilitator de piață pentru hidrogen, prin care să reducem deficitul de investiții și să corelăm cererea și oferta din viitor. Iată de ce pot anunța astăzi că vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului. Astfel se va construi economia viitorului. Aceasta înseamnă Pactul nostru verde european”, a spus Ursula von der Leyen.

Context. Există mai multe tipuri de hidrogen, în funcție de procesul de producție și de emisiile de gaze cu efect de seră. Hidrogenul curat („hidrogen regenerabil” sau „hidrogen verde”) este produs prin electroliza apei folosind electricitate din surse regenerabile și nu emite gaze cu efect de seră în timpul producerii.

Hidrogenul poate fi utilizat, la fel ca și gazul natural, pentru încălzirea locuințelor, alimentarea vehiculelor și producerea energiei electrice. Cea mai importantă caracteristică a lui este că, folosit în procese de producție, emană numai vapori de apă și energie sub formă de căldură, fără a emite CO2.

În prezent, hidrogenul are un aport minor în aprovizionarea globală cu energie. Motivul principal este costul de producție, pentru că lipsesc unitățile de producție care să producă hidrogen pe scară largă.

El poate fi utilizat și ca sursă de energie regenerabilă, fiind elementul principal în multe procese industriale. Hidrogenul se obține printr-un proces denumit electroliza din apă, mai exact cu ajutorul energiei electrice se poate separa hidrogenul de oxigen. Ca hidrogenul să fie verde, energia electrică cu care îl producem trebuie să fie, la rândul ei, produsă din surse regenerabile (energie solară, eoliană, hidroenergie).

Hidrogenul se utilizează din ce în ce mai mult ca sursă de energie. De exemplu, prin adăugarea de hidrogen verde într-o rețea de gaze naturale se reduc emisiile de dioxid de carbon devenind astfel mai prietenoși cu mediul înconjurător.

În iulie 2020, Comisia Europeană a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră climatic, ce urmărește accelerarea producerii de hidrogen curat și asigurarea rolului său la baza unui sistem energetic neutru climatic până în 2050.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Urmeaza caderea imperiului al aurului negru. Dust to dust si prin arabia cu toti parvenitii manjiti cu negru..

  • Nu te-ai saturat de promisiunile UE? Când este interesul, fiecare face investiția fara tam-tam, nu cu surle și trâmbițe. Este ca atunci când politicienii noștri ne spun cât de bine o vom duce sau câte autostrăzi vom avea.

 2. Contextul e incomplet. Mai exista si alte „culori” de hidrogen, ca cel albastru si ca cel maro, a caror productie e poluanta si arde combustibili fosili. Ori majoritatea hidrogenului produs acum in lume nu e deloc verde, e foarte poluant.
  Si de cate ori politicienii vanduti vorbesc despre hidrogen, incearca sa te abureasca, sa prezinte investii in hidrogen murdar ca o mare actiune pentru combaterea schimbarilor climatice.
  Trebuie deci sa fim foarte atenti, mereu. Ursula poate vorbi in introducere de hidrogen verde si apoi sa prezinte investitii in hidrogen fara sa precizeze de care.
  Mai e o problema: desi hidrogenul verde e bun la multe lucruri (combustibil pentru vase maritime, pentru avioane, stocare de energie din retea etc), in acest moment exista doar prototipuri, nave demonstrative iar stocarea de energie e ineficienta fata de solutii alternative. De aceea saltul asta al Ursulei e din nou suspect: de ce nu investeste in tehnologii de stocare de energie (caci asta ne trebuie acum) mai eficiente deja?
  De ce se da tocmai ea, fosta secretara a lui Merkel, lider in domeniu cand Germania s-a dovedit complet retrograda tocmai datorita politicilor lui Merkel?

  • Nu e absolut nimic demonstrativ!!! Tu, iti poti cumpara ASTAZI o masina pe hidrogen si anume Toyota Mirai. Costa 49.500$. Ca nu e dezvoltata reteaua de incarare cu hidrogen e alta poveste, aia se face daca exista interes cum trebuie.

  • Pentru ca ecologia este noua vaca de muls. Și dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventata.

 3. Pentru ca ecologia este noua vaca de muls. Și dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventata. Nu ai ce sa înțelegi aici, nu exista nimic logic. Au îmbogățit Rusia și acum rămân fără gaz căutând soluții disperate. În rest este un dezastru în care ne-au tarat acești incompetenți.

 4. Stimabila dictatura UE ai semnat Pactul Verde acum 5 ani.In el scrie clar intezicerea gazului,petro,carbune etc…dar surpriza nu ai spus cu ce sant inlocuite.Acum esti stransa cu usa pe merit zic eu si o dai cu hidrogen,panouri solare,eoliene.De ce nu ai dezvoltat acele sisteme acum 5 ani? Da stin Green Deal e tot o afacere prospera pentru vest