G4Media.ro

Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract pentru aprovizionarea cu gaze…

Foto: Wikipedia

Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung

Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung, a declarat vicepremierul Moldovei Andrei Spînu, transmite agenția azeră Trend, citată de Rador.

„Guvernul se pregătește pentru situații de urgență. În prezent purtăm discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea de contracte pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung”, a afirmat el.

Conform lui Spînu, Moldova e conectată la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemului de Transmisie (Entso E), fapt care-i oferă mai multe variante, inclusiv achiziții din România sau alte state UE, însă la un preț foarte ridicat.

Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaz, volum care pe timp de iarnă îi ajunge pentru maxim 10 zile. Spînu susține însă că acest răstimp e suficient pentru ca guvernul să găsească gaz din alte surse.

Aprovizionarea Europei cu gaz azer a început pe 31 decembrie 2020, prin intermediul Coridorului de Gaz Sudic. A fost pentru prima oară în istorie când Azerbaidjanul a exportat gaz pe piața europeană prin conducte.

Gazoductul Trans-Adriatic (TAP), reprezentând secțiunea europeană a Coridorului de Gaz Sudic, va aproviziona anual Italia cu 8 miliarde de metri cubi, iar Grecia și Bulgaria cu 1 miliard. (Traducere: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...